Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Του Κυρίου εiναι η γη και ότι την γεμίζει Α΄ Κύκλος Του Κυρίου. 27η ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

 ΚΥΡΙΑΚΗ   04-10-2020

Του Κυρίου εiναι η γη και ότι την γεμίζει  

Εδώ και μερικές Κυριακές, ο Ιησούς, για να κάνει κατανοητή στους ακροατές του τη διδασκαλία του, χρησιμοποιεί την εικόνα του αμπελιού.

Η ιστορία που σήμερα διηγείται ο Ιησούς, δεν είναι τόσο μια παραβολή όσο μια αλληγορία. Στην αλληγορία, το κάθε στοιχείο της ιστορίας που ο δάσκαλος διηγείται, συμβολίζει και παραπέμπει σε κάτι άλλο πραγματικά υπαρκτό. Τόσο οι παραβολές όσο και οι αλληγορίες είναι ιστορίες ανοιχτές στο μέλλον. Ο Ιησούς, διδάσκοντας με παραβολές ή αλληγορίες, εμπλέκει τους ακροατές του στην ιστορία που ακούνε και τους προκαλεί να πάρουν θέση και να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα.

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγ. Ευαγγέλιο (Μτ 21,33-43)


Εκείνο τον καιρό είπε ο Ιησούς στους πρεσβυτέρους και τους άρχοντες του λαού. «Ακούστε μια άλλη παραβολή: Ήταν ένας οικοδεσπότης που φύτεψε ένα αμπελώνα και τον περιέφραξε και έσκαψε μέσα ένα πατητήρι και οικοδόμησε ένα πύργο και τον νοίκιασε σε γεωργούς κι έφυγε σε άλλο τόπο. Όταν πλησίασε η εποχή της καρποφορίας, έστειλε στους γεωργούς τους δούλους του για να πάρουν τους καρπούς. Κι οι γεωργοί έπιασαν τους δούλους του και άλλον έδειραν, άλλο σκότωσαν και άλλο λιθοβόλησαν. Έστειλε και πάλι άλλους δούλους, περισσότερους από τους πρώτους και τους έκαμαν τα ίδια. Κι ύστερα τους έστειλε και το γιο του, λέγοντας: 'Το γιο μου θα τον σεβαστούν'. Αλλά οι γεωργοί όταν είδαν το γιο, είπαν μεταξύ τους: 'Αυτός είναι ο κληρονόμος. Ελάτε να τον σκοτώσουμε και να πάρουμε την κληρονομιά του'. Κι αφού τον έπιασαν, τον έβγαλαν έξω από τον αμπελώνα και τον σκότωσαν. Όταν, λοιπόν, έλθει  ο  κύριος  του  αμπελώνα, τι θα κάμει σ' εκείνους τους γεωργούς;». Του λένε: "Τους κακούς με κακό τρόπο θα τους εξολοθρεύσει και τον αμπελώνα θα τον δώσει σε άλλους γεωργούς, οι οποίοι θα του αποδώσουν τους καρπούς στην εποχή τους". Κι ο Ιησούς τους λέει: «Ποτέ δε διαβάσατε στις Γραφές: Η πέτρα που απέρριψαν οι οικοδόμοι, αυτή έγινε ακρογωνιαία. Αυτό έγινε από τον Κύριο, και είναι θαυμαστό στα μάτια μας. Για τούτο σας λέω ότι θα αφαιρεθεί από σας η βασιλεία του Θεού και θα δοθεί σε ένα έθνος που θα παράγει τους καρπούς του. Κι όποιος πέσει πάνω σ' αυτό το λίθο θα συντριβεί. Κι επάνω σ' εκείνον που θα πέσει, θα τον λιώσει».

Λόγος  του Κυρίου

Το αφεντικό της παραβολής, που με πολύ αγάπη μεριμνά ώστε από το αμπέλι που δημιουργεί να μην λείπει τίποτα, είναι μια ακόμη εικόνα του Θεού ο οποίος ως μητέρα προετοιμάζει τον τόπο όπου η ζωή θα ανθίσει, και ως πατέρας μας προσφέρει όλα να αναγκαία εργαλεία για μια καρποφόρα διαχείριση της ζωής μας. Είναι ακόμη και η εικόνα του Θεού ο οποίος μας φροντίζει με αγάπη, παρόλα τα λάθη μας, και επιμένει να μας θυμίζει πως πρέπει να ζήσουμε μέσα σ’ αυτό τον κόσμο με ειρήνη και δικαιοσύνη.

Το αμπέλι, δηλαδή ο κόσμος, μας έχει δοθεί· δεν είναι δικός μας, δεν ανήκει σ’ εμάς, προετοιμάστηκε για μας, εμείς είμαστε μόνο οι ενοικιαστές και οι διαχειριστές που έχουν το καθήκον να το κάνουν να καρποφορήσει και να απολαύσουν τους καρπούς του. Για μας είναι κάλεσμα ευθύνης. H διαχείριση και η νομή του αμπελιού δεν συνεπάγεται την κατοχή του.

Εμείς, ως ένοικοι, έχουμε το δικαίωμα στην απόλαυση των αγαθών με τα οποία ο Θεός προίκισε τον κόσμο μας και που με χίλιους δυο τρόπους συνεχώς μας υπενθυμίζει τη δέσμευση να τον διαχειριστούμε με δικαιοσύνη και ειρηνική συμβίωση .

Η γη μας είναι γεμάτη πόρους, πλούτη και ευκαιρίες που, αν τα διαχειριστούμε με σύνεση και δικαιοσύνη, θα επιτρέψουν σε όλους μια άνετη ζωή και μια ειρηνική συμβίωση.


Το κυνήγι όμως της εξουσίας διαμέσου της δύναμης και της οικονομικής συναλλαγής στο οποίο επιδιδόμαστε, αργά ή γρήγορα, μας οδηγεί στην άνιση κατανομή των πόρων και των καρπών της γης. Αρκεί να κοιτάξουμε γύρω μας για να πεισθούμε ότι αυτά οδήγησαν στον αποκλεισμό και την καταπίεση ολόκληρους πληθυσμούς και τους έχουν σπρώξει στο περιθώριο και μακριά όχι μόνον από μια αξιοπρεπή διαβίωση αλλά ακόμη και επιβίωση. ΄Εχουμε χτίσει έναν τύπο κοινωνίας που ευνοεί τον αποκλεισμό των πολλών και την ευμάρεια των ολίγων εις βάρος των πολλών.


Για τη Βασιλεία του Θεού, το αμπέλι του, που είναι τόσο πολύ 
επιθυμητό και που τόσο

πολύ θέλουν να το ιδιοποιηθούν, η σημερινή παραβολή είναι προειδοποίηση για τον καθένα - άτομα ή ομάδες – ότι δεν υπάρχουν προνόμια, δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και δεν υπάρχει τρόπος να την ιδιοποιηθούν. Τα δώρα του Θεού δίνονται για διαχείριση και αφαιρούνται, αργά ή γρήγορα, από εκείνους που αρνούνται τις εκκλήσεις που κάνει ο Θεός ώστε οι καρποί που αποφέρουν να είναι προς όφελος όλων.

Ο Θεός δεν επιτρέπει η Βασιλεία του να μπλοκαριστεί από κανέναν, ούτε από τα παιδιά του Ισραήλ, ούτε από τους μαθητές του Ιησού, ούτε από τους πιστούς οποιασδήποτε άλλης θρησκείας. Μπορούν να ισχυριστούν ότι κατέχουν τον αμπέλι και πως έχουν το μονοπώλιο της βασιλείας του Θεού. Το αμπέλι θα δοθεί σε άλλους ... αλλά δεν θα καταστραφεί.

 Δες επίσης  https://ienoriamou.blogspot.com/2017/10/27.html#more