Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Εκείνος που ζει με ανθρωπιά, είναι μακάριος, είναι ΄Αγιος 1η Νοεμβρίου 2020 Πανήγυρη όλων των Αγίων.

 Κυριακή 1η  Νοεμβρίου 2020

Όταν ρώτησαν τον μεγάλο καλλιτέχνη Μιχαήλ Άγγελο τι τον κάνει και σκαλίζει στο μάρμαρο τόσο ωραίες μορφές, απάντησε: Σ΄ αυτό τον όγκο του μάρμαρου είναι αιχμάλωτος ένας άγγελος και εγώ θα τον απελευθερώσω! 

Σήμερα θα ακούσουμε τους “Μακαρισμούς” που είναι το σφυρί και η σμίλη που ο Χριστός έδωσε στον καθένα από μας, αν θέλει να απελευθερώσει τον άγιο που είναι μέσα του, το «κατ’ εικόνα και ομοίωση του Θεού πλασμένος».

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο άγιο Ευαγγέλιο (Μτ. 5,1-12)  

Εκείνο τον καιρό όταν είδε ο Ιησούς  τα πλήθη, ανέβηκε στο όρος και αφού κάθισε τον πλησίασαν οι μαθητές του. Κι εκείνος άνοιξε το στόμα του και τους δίδασκε, λέγοντας:
Μακάριοι οι πνευματικά φτωχοί, διότι σ' αυτούς ανήκει η βασιλεία των ουρανών. Μακάριοι όσοι πενθούν, διότι αυτοί θα παρηγορηθούν. Μακάριοι οι πράοι διότι αυτοί θα κληρονομήσουν τη γη. Μακάριοι όσοι πεινούν και διψούν τη δικαιοσύνη, διότι αυτοί θα χορτάσουν. Μακάριοι οι ελεήμονες, διότι αυτοί θα ελεηθούν. Μακάριοι όσοι είναι καθαροί στην καρδιά, διότι αυτοί θα δουν το Θεό. Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, διότι αυτοί θα ονομασθούν γιοι του Θεού. Μακάριοι όσοι καταδιώκονται για τη δικαιοσύνη, διότι σ' αυτούς ανήκει η βασιλεία των ουρανών. Μακάριοι είσθε όταν σας βρίσουν και σας καταδιώξουν και πουν εναντίον σας κάθε κακό, λέγοντας ψέματα εξαιτίας μου. Να χαίρεστε και να αγάλλεσθε, επειδή η ανταμοιβή σας θα είναι μεγάλη στους ουρανούς. 'Ετσι, πράγματι, καταδίωξαν και τους προφήτες που υπήρξαν πριν από σας.
                                                                                                               Λόγος του Κυρίου

Οι “Μακαρισμοί” περιγράφουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου του Χριστού και του προσώπου του ανθρώπου που θέλει, πράγματι,  να είναι άνθρωπος και μαθητής του Ιησού : είναι ο οδικός χάρτης προς το  «Μακάριοι είστε!».

«Μακάριοι είναι  οι φτωχοί στο πνεύμα»: είναι οι ταπεινοί στην καρδιά, εκείνοι που δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να κυριευθεί από πλούτη και περιμένουν σωτηρία μόνο από τον Θεό, έτοιμοι για αλληλεγγύη με τους αδύναμους και τους καταπιεσμένους, ελεύθεροι να είναι αδελφοί με όλους, τους φτωχούς και τα πλάσματα. Η φτώχεια-ταπεινότητά τους  προκύπτει από την επιθυμία τους να είναι ένα με τον Ιησού σταυρωμένο. «Ο Αγ. Φραγκίσκος ήταν ο άνθρωπος που μοιάζει περισσότερο με τον Χριστό που ήρθε ποτέ στον κόσμο». 

«Ευλογημένοι είναι οι πάσχοντες, γιατί θα παρηγορηθούν»: είναι όσοι υποφέρουν από το κακό που υπάρχει στον κόσμο και όσοι υποφέρουν για το κακό που γίνεται στον κόσμο,  για τις χαμένες ευκαιρίες που είχαν οι άνθρωποι να κάνουν το καλό και δεν το έκαναν, και  δεν μένουν αδιάφοροι  αλλά πάντα προσπαθούν και κάνουν τα πάντα για έναν πιο ανθρώπινο κόσμο,  σηκώνοντας έτσι το   σταυρό πίσω από τον Ιησού. 


«Μακάριοι  είναι οι πράοι» είναι αυτοί  που  περιέγραφε ο ΄Αγ. Παύλος  γράφοντας :   « ο υπηρέτης  του Κυρίου δεν λαβαίνει μέρος σε διαμάχες,  να είναι πράος και ήπιος προς όλους, διδακτικός, ανεξίκακος, να διαπαιδαγωγεί  με πραότητα όσους αντιστέκονται, μήπως και ο Θεός τους δώσει τη μετάνοια για να γνωρίσουν την αλήθεια » ( 2 Τιμ 2,24-25)  και ακόμη : «... εσύ, άνθρωπε του Θεού, ….. επιδίωκε τη δικαιοσύνη, την ευσέβεια, την πίστη, την αγάπη, την υπομονή, την πραότητα. Να αγωνίζεσαι στον καλό αγώνα της πίστεως. Κατάκτησε την αιώνια ζωή, στην οποία καλέστηκες, και ομολόγησες την καλή ομολογία, μπροστά σε πολλούς μάρτυρες."(1 Τιμ 6:11). Ο ΄Αγ. Φραγκίσκος  Σαλέσιος,  επίσκοπος της Γενεύης, ο άγιος της ευγένειας, έγραφε : "Οι περισσότερες μύγες πιάνονται με μια σταγόνα μελιού παρά με ένα βαρέλι ξύδι. Θέλω να καταστρέψω εντελώς τους εχθρούς μου, μετατρέποντάς τους σε φίλους".

«Μακάριοι είναι εκείνοι που πεινούν και διψούν για δικαιοσύνη»: υπό την ευαγγελική έννοια  δικαιοσύνη είναι η αγιότητα. Είναι η πείνα και η  δίψα που έχει κάποιος  για ολοκληρωμένη ανθρώπινη ανάπτυξη για τον εαυτό του και για τους άλλους. ΄Οπως έλεγε  ο Άγιος Ιωάννης Μπόσκο  που ήθελε  κάθε χειρονομία του "να είναι αιτία  κοινωνικής, πολιτιστικής και πνευματικής προόδου".


«Μακάριοι είναι οι ελεήμονες
»: είναι αυτοί που κάνουν  τις δυστυχίες των άλλων δικές τους και κάνουν έργα ελέους και ανακούφισης  των άλλων χωρίς να τα διαφημίζουν και χωρίς να προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των ευεργετούμενων. Πάνω απ 'όλα ξέρουν πώς να συγχωρήσουν και προσπαθούν να ξεπεράσουν το μίσος με αγάπη. Η Μητέρα Τερέζα της Καλκούτας έλεγε: "θέλω να δω περισσότερη μητρική αγάπη ...περισσότερη ψυχή στα χέρια". 

«Μακάριοι όσοι είναι καθαροί στην καρδιά» : είναι εκείνοι που δεν έχουν δεύτερο σκοπό σε ό, τι κάνουν, είναι ανυστερόβουλοι και όταν κάνουν το καλό δεν ξέρει το δεξί χέρι τι κάνει το αριστερό.  Πάνω απ’ όλα θέλουν να είναι μάρτυρες της αγάπης του Θεού για τον κόσμο  και πάντα αναζητούν το θέλημά του. 

«Μακάριοι εκείνοι που εργάζονται για την ειρήνη»:  είναι  εκείνοι που δεν φωνάζουν λόγια για την ειρήνη αλλά που χτίζουν δίκαιες και ειρηνικές σχέσεις αρχίζοντας από τον πλησίον τους και  λειτουργούν πραγματικά για την πνευματική και υλική ανάπτυξη όλων. Σέβονται κάθε άτομο, κάθε άνθρωπο, κάθε πολιτισμό. Δουλεύουν με υπομονή και επιμονή για συμφιλίωση μεταξύ των ανθρώπων. 

«Μακάριοι όσοι καταδιώκονται για τη δικαιοσύνη»: είναι εκείνοι που δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να εκφοβίζονται  από προσβολές, διακρίσεις και βία  αλλά παραμένουν πιστοί στον Θεό και στη συνείδησή τους, επιμένοντας στην αλήθεια και το καλό.