Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Η προφητεία ανήκει στα μικρούς. Α΄Κύκλος,14η Τακτική Κυριακή


5 Ιουλίου 2020



Κυριακή  5 Ιουλίου 2020

Η προφητεία ανήκει στα μικρούς

Αυτή η προσευχή του Ιησού είναι ένα ξέσπασμα χαράς και αγαλλίασης. Ο λόγος: ο Ιησούς διαπιστώνει ότι το κήρυγμά του για την Βασιλεία του Θεού απορρίπτεται από τους θρησκευτικούς ηγέτες του λαού, αλλά ταυτόχρονα γίνεται δεκτό από απλούς και αδαείς ανθρώπους . Σ’ αυτή την κατάσταση αναγνωρίζει την Σωτήρια παρουσία του Θεού μέσα σ’ αυτήν την ιστορική στιγμή.

Από το κατά Ματθαίο ΄Αγιο Ευαγγέλιο (Μτ 11, 25-30)



Εκείνο τον καιρό, ο Ιησούς είπε: "Σε ευλογώ, Πατέρα, Κύριε του ουρανού και της γης, διότι όλα αυτά τα έκρυψες από σοφούς και συνετούς και τα αποκάλυψες στους μικρούς. Ναί, Πατέρα, διότι αυτό ήταν το θέλημά σου. 'Ολα μου έχουν παραδοθεί από τον Πατέρα μου και κανένας δεν γνωρίζει αληθινά τον Υιό, παρά μόνο ο Πατέρας. Ούτε τον Πατέρα γνωρίζει κανείς αληθινά, παρά μόνο ο Υιός και σε όποιον ο Υιός θέλει να τον αποκαλύψει.
Ελάτε σε μένα όλοι όσοι κοπιάζετε και είσθε φορτωμένοι κι εγώ θα σας αναπαύσω. Σηκώστε πάνω σας το ζυγό μου και μάθετε από μένα, διότι είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά. Και θα βρείτε ανάπαυση για τις ψυχές σας. Πράγματι, ο ζυγός μου είναι απαλός και το φορτίο μου είναι ελαφρύ".

Λόγος του Κυρίου

Οι «σπουδαίοι» είναι κλειστοί στην αυτάρκειά τους όπως και οι « σοφοί», τους οποίους εν προκειμένω ο Ιησούς προσδιορίζει ως εκείνους που έχουν γνώσεις , αλλά που αυτές οι γνώσεις τους έχουν καταστήσει υπεροπτικούς και κλειστούς στον δικό τους κόσμο όπου αισθάνονται κυρίαρχοι και απλώς θέλουν να τον αναπαράγουν για να μην έχουν αμφιβολίες άρα και ανασφάλειες και προς όφελός τους... “Αυτά μάθαμε, ό, τι πρέπει να ξέρουμε για να ζήσουμε, και με αυτά ζήσαμε . Έτσι πάντοτε κάναμε, έτσι πρέπει πάντα να κάνουμε”.
Ενώ οι «μικροί» μπορούν, μην έχοντας τίποτα το ιδιαίτερο πάρα μόνο τη ζωή τους, να είναι περισσότερο έτοιμοι να ανοίξουν ταπεινά τον εαυτό τους στο δώρο του Θεού.
Οι απλοί, αγνοώντας τις λεπτομέρειες τότε του μωσαϊκού νόμου, εμπιστεύονται στη χάρη του και είναι έτοιμοι στα «μικρά» , στα καθημερινά και συνηθισμένα να αναγνωρίσουν την αξία της ζωής και την παρουσία του Πατέρα. Είναι οι απλοί άνθρωποι που ζουν, υποφέρουν, αγαπούν, ξέρουν τι σημαίνει να πάρουν αυτό που χρειάζονται για να ζήσουν δουλεύοντας, γνωρίζουν τις δυσκολίες της ζωής και μπορούν να αποδείξουν την πίστη τους σε αυτές.
Αυτό συμβαίνει και σήμερα, και όχι μόνο σε θρησκευτικό αλλά και σε κάθε ανθρώπινο επίπεδο όταν ο άνθρωπος συνειδητοποιήσει ότι οι προκλήσεις που θέτει η νεωτερικότητα - που στο τέλος είναι οι προκλήσεις της σημερινής ζωής - θα μπορούσαν να είναι ο τόπος της προφητείας, της παρουσίας του Θεού στην ιστορία, σήμερα.


Κάθε ανθρώπινη ικανότητα και πλούτος, η επιστήμη - σε οποιοδήποτε πεδίο - είναι κάτι θετικό και, όπως κάθε δώρο του Θεού, πρέπει να εκτιμηθεί και να χρησιμοποιηθεί. Αλλά όπως κάθε ανθρώπινη ικανότητα και πλούτος, μπορεί επίσης να γίνει παγίδα, ένα είδωλο τόσο δυνατό ώστε να σε κάνει να χάσεις την ταπεινοφροσύνη ενώπιον του Θεού, να μην εμπιστευτείς σε Αυτόν αλλά στον μικρό εαυτό σου . Σε αυτό το σημείο η αλήθεια θα κρυφτεί.
Ο Ιησούς δείχνει τον εαυτό του που είναι ένας διαφορετικός δάσκαλος, όπως και ο νόμος (ο ζυγός) που μας διδάσκει είναι διαφορετικός: Προτείνει να γίνει μαθητής του. Μαθητές ενός δασκάλου «όχι βίαιοι ή υπεροπτικοί». Δεν επιβάλλει τον εαυτό του βίαια· αντιθέτως, είναι σε αλληλεγγύη με τους ταπεινούς και τους φτωχούς. “Ο ζυγός του είναι ελαφρύς και γλυκός” γιατί ο άνθρωπος δεν είναι μόνος του για να τον σηκώσει, επειδή είναι και Εκείνος εκεί και προσφέρεται να τον σηκώσουν μαζί. Έτσι, υπόσχεται στους μαθητές του βαθιά ειρήνη στη ζωή τους όταν κάτω από τον ίδιο ζυγό , τη ζωή Του την περπατούν συντονισμένοι .
Και εμείς, σήμερα, πρέπει να έχουμε το θάρρος να αναγνωρίσουμε αυτήν την παρουσία του Θεού στην ιστορία μας. Δεν μπορούμε να αφήσουμε το έργο αυτό σε άλλους. Μην περιμένουμε να μας συμβούν «τα μεγάλα και τα φανταχτερά» για να δούμε σ΄ αυτά το Θεό να μας αποκαλύπτεται, ο Θεός αποκαλύπτεται στα μικρά, στα όμορφα και στα καθημερινά της ζωής μας. Μας προσκαλεί να βαδίσουμε μαζί Του το δρόμο της φιλεύσπλαχνης αγάπης.