Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Γ΄ Κύκλος 19η Τακτική Κυριακή (Λκ 12,32-48)


Το μικρο ποίμνιο της Ελπίδας

 Κυριακή 11/8/2019

Όσο πλησιάζουν προς την Ιερουσαλήμ  Ιησούς βλέπει τους μαθητές του όλο και διστακτικούς και φοβισμένους και ξέρει ότι ο ο φόβος μπορεί να τους επηρεάσει αρνητικά. Γιαυτό για τους δώσει θάρρος και αυτοπεποίθηση τους λέει “Μη φοβάσαι, μικρο μου ποιμνιο” και τους διαβεβαιώνει οτι  “ο Πατέρας σας θέλησε να σας δώσει τη βασιλεία...”  

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά   ΄Αγ. Ευαγγέλιο  (12,32-48) 

Μη φοβάσαι, μικρό μου ποίμνιο, διότι ο Πατέρας σας θέλησε να σας δώσει τη βασιλεία.
Πουλήστε τα υπάρχοντά σας και δώστε ελεημοσύνη. Κάνετε για σας πορτοφόλια που δεν παλιώνουν, ένα ανεξάντλητο θησαυρό στους ουρανούς, όπου κλέφτης δεν τον αγγίζει ούτε σκώρος καταστρέφει. Διότι όπου είναι ο θησαυρός σας, εκεί θα είναι κι η καρδιά σας.
Να είναι ζωσμένη η μέση σας και τα λυχνάρια σας να είναι αναμμένα. Κι εσείς να μοιάζετε με εκείνους τους ανθρώπους που περιμένουν τον κύριό τους, πότε θα επιστρέψει απ'το γάμο, ώστε όταν έλθει    και κτυπήσει την πόρτα να του ανοίξουν αμέσως. Μακάριοι είναι εκείνοι οι δούλοι, που όταν έλθει ο κύριός τους θα τους βρει να αγρυπνούν. Αλήθεια σας λέω: θα βάλει τη ζώνη του και θα τους βάλει στο τραπέζι και θα περάσει να τους υπηρετήσει. Κι αν έλθει κατά τα μεσάνυχτα ή την αυγή και βρει το ίδιο, μακάριοι θα είναι αυτοί οι δούλοι. Αυτό να ξέρετε: αν γνώριζε ο οικοδεσπότης σε ποια ώρα έρχεται ο κλέφτης, δεν θα άφηνε να διαρρηχθεί το σπίτι του. Κι εσείς να είσθε έτοιμοι, διότι ο Υιός του ανθρώπου θα έλθει εκείνη την ώρα που δε νομίζετε".
Λόγος του Κυρίου 


Το “μικρό μου ποίμνιο” όπως Ιησούς αποκαλεί την κοινότητα των μαθητών του  δεν το κάνει από συναισθηματισμό και τρυφερότητα αλλά αντιπαραθέτει  «τη μικρότητα» τους, που μπορεί να τους κάνει διστακτικούς και ασφαλείς με το μεγαλείο του σχεδίου Θεού του οποίο είναι μέρος αναπόσπαστο :  “Μη φοβάσαι, μικρο ποιμνιο” γιατί “ο Πατέρας σας θέλησε να σας δώσει τη βασιλεία...” 

Ακόμη έκφραση «μικρό ποίμνιο» είναι ένας βαθύς θεολογικός προσδιορισμός. Ο Ιησού συνδέει τους μαθητές του με τις πιο αυθεντικές προφητικές παραδόσεις  , Οι προφήτες εκείνους   τους Ισραηλίτες -που παρ’ όλες τις δυσκολίες και τους διωγμούς-έμειναν πιστοί στο Θεό των Πατέρων τους, μέχρι το τέλους, τους ονόμαζαν ως το πιστό, “υπόλοιπο του Ισραήλ”. Η έκφραση «μικρό ποίμνιο» δεν αναφέρεται στο μέγεθος του ποιμνίου όσο το πνεύμα που ζωογονεί αυτό το ποίμνιο,  την εμμονή στην ορθή πίστη απ’ όπου πηγάζει και η σωστή πρακτική, στους μακαρισμούς ο Ιησούς  λέει μακάριοι, ευτυχισμένοι είναι οι φτωχοί τω πνεύματι διότι σ’ αυτούς ανήκει η Βασίλεια του Θεού. . 



Οι τρεις επόμενες εικόνες - παραβολές Πουλήστε τα υπάρχοντά σας και δώστε ελεημοσύνη. Κάνετε για σας πορτοφόλια που δεν παλιώνουν, ένα ανεξάντλητο θησαυρό στους ουρανούς, όπου κλέφτης δεν τον αγγίζει ούτε σκώρος καταστρέφει. Διότι όπου είναι ο θησαυρός σας, εκεί θα είναι κι η καρδιά σας. δίνουν  τα χαρακτηριστικά του μικρού ποιμνίου που ο Ιησούς προσκαλεί να μη φοβάται και αντίθετα να είναι ευτυχισμένο :
Στο ποιμένα του.  Να έχει άπειρη  εμπιστοσύνη 
Η δυναμικότητα και η αποδοτικότητα του ποιμνίου δεν οφείλεται στις δεξιότητες και τα αγαθά που έχει Πουλήστε τα υπάρχοντά σας , εγκαταλείψετε αυτή τη νοοτροπία και δώστε την εμπιστοσύνη σας  να ανταποκριθεί  στα δώρα που ο ίδιος ο Θεός του παρέχει για να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες του. Διότι όπου είναι ο θησαυρός σας, δηλαδή όπου θέτετε  την εμπιστοσύνη σας εκεί θα είναι κι η καρδιά σας, δηλαδή  αυτό θα διαμορφώνει και την ύπαρξη σας.

Η  ετοιμότητα η ευθύνη και της σωστής διαχείρισης των αγαθών,  προς όφελος όλων και για τη Δόξα του Θεού. 
Κινητήριος δύναμη αυτού του «μικρού ποιμνίου»  δεν είναι λοιπόν οι όποιες  δεξιότητές του που μπορεί και να μην έχει, αλλά  η πίστη-εμπιστοσύνη στον Ιησού. Η πίστη του η οποία δεν βασίζεται στη βεβαιότητα του προφανούς, του αναμφισβήτητου  και του  χειροπιαστού, αλλά στην πεποίθηση που πηγάζει από το γεγονός ότι ένα αξιόπιστο πρόσωπο, ο Ιησούς , του υποσχέθηκε :  “ο Πατέρας σας θέλησε να σας δώσει τη βασιλεία”.