Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Β κύκλος . 10η Τακτική Κυριακή. Το Ευαγγέλιο αλλάζει τον κόσμο.(Μκ2,23-28)

 Κυριακή, 10/3/ 2024 

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο ΄Αγιο Ευαγγέλιο (Μκ2,23-28)



"Κι έφθασε σε ένα σπίτι και ο κόσμος πάλι συγκεντρώθηκε, ώστε να μην μπορούν ούτε να φάνε. 'Οταν το άκουσαν οι συγγενείς του, βγήκαν να τον πιάσουν, επειδή έλεγαν: "Τρελλάθηκε!".

Και γραμματείς που είχαν κατέβει απ'τα Ιεροσόλυμα, έλεγαν: "Τον κατέχει ο Βεελζεβούλ και στο όνομα του αρχηγού των δαιμονίων βγάζει τα δαιμόνια". Τους προσκάλεσε και με παραβολές τους είπε: "Πώς μπορεί ο σατανάς να βγάζει το σατανά; Αν ένα βασίλειο διαιρεθεί, το βασίλειο αυτό δεν μπορεί να σταθεί. Κι αν ένα σπίτι διαιρεθεί, δεν μπορεί να σταθεί αυτό το σπίτι. Αν, λοιπόν, ο σατανάς ξεσηκώθηκε εναντίον του εαυτού του και διαιρέθηκε, δεν μπορεί να σταθεί και θα λάβει τέλος. Κανένας δεν μπορεί να μπεί στο σπίτι ενός δυνατού να διαρπάξει τα πράγματά του, αν πρώτα δε δέσει τον δυνατό και τότε θα διαρπάξει το σπίτι του. Αλήθεια σας λέω: όλα τα αμαρτήματα θα συγχωρεθούν στους ανθρώπους και όλες οι βλασφημίες που θα πουν. Αλλά εκείνος που θα βλασφημήσει εναντίον του Αγίου Πνεύματος, δεν θα λάβει άφεση ποτέ και θα είναι ένοχος για ένα αιώνιο αμάρτημα". Διότι έλεγαν: "'Έχει ακάθαρτο πνεύμα".

Κι έφθασε η μητέρα του και τ'αδέλφια του και στάθηκαν έξω και έστειλαν ανθρώπους να τον καλέσουν. Γύρω του καθόταν κόσμος και του είπαν: "Η μητέρα σου και οι αδελφοί σου και οι αδελφές σου είναι έξω και σε ζητούν". Και απαντώντας τους είπε: "Ποιά είναι η μητέρα μου και τ'αδέλφια μου;". Και φέρνοντας γύρω το βλέμμα του, πάνω σ'έκείνους που κάθονταν ολόγυρά του, είπε: "Να, η μητέρα μου και τ'αδέλφια μου. Διότι όποιος εκτελέσει το θέλημα του Θεού, αυτός είναι αδελφός μου και αδελφή και μητέρα μου".

 Λόγος  του Κυρίου 

Οι συγγενείς του Ιησού λένε ότι ο Ιησούς είναι εκτός εαυτού.Αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Και ο  ο Άγιος Παύλος, θα πει αργότερα ότι το ευαγγέλιο είναι τρέλα γαι τους Ιουδαίους και , ή μάλλον «ηλιθιότητα» μωρία για τους έλληνες κόσμο (1Κορ 1, 23).

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, φέρνει τα άνω κάτω. Σκεφτείτε μόνο τους Μακαρισμούς: μακάριοι οι ταλαιπωρημένοι, οι φτωχοί, οι διωκόμενοι, θλιμμένοι, αυτού που τους βρίζουν κλπ. .Το πιο ανησυχητικό είναι ότι αν είμαστε και μεις  αληθινοί μαθητές του Iησου, θα έπρεπε να μας πουν είμαστε και μεις τρελοί , αφοί  πάτε  ενάντια σε ότι πιστεύει ο κόσμος ότι είναι καλό και αξίζει το κόπ.ο Σήμερα η Εκκλησία κινδυνεύει να είμαστε  πολύ παρόμοια με τον κόσμο.




Τον κατηγορούν  ότι  διώχνει δαίμονες στο όνομα του πρίγκιπα των δαιμόνων, Βελζεβούλ.Βελζεβούλ σημαίνει «κύριος των μυγών» (ήταν ο θεός που είχε εξουσία πάνω στις μύγες που μεταδίδουν ασθένειες και επομένως μπορούσε να θεραπεύει από ασθένειες. Οι γραμματείς τον παρερμηνεύουν ως «Βελζεβούλ, «κύριος των κοπριών», για να δυσφημήσουν τον Ιησού).Όσοι επιλέγουν το κακό αργά ή γρήγορα βρίσκονται με μια χούφτα μύγες στα χέρια τους: Ο Διάβολος, είναι ο απατεώνας, μας κάνει να πιστέψουμε ότι αν στοχεύσουμε  ότι άξια έχουν η ηδονή, η δύναμη, κατοχή και αν τα κατακτήσουμε θα είμαστε ευτυχισμένοι, αλλά είναι ψέμα.

Ο Ιησούς λέει ότι όποιος  φυλάει το σπίτι,  διώχνει έναν άλλον που τον επιβουλεύεται . Και ότι όπου υπάρχει διχόνοια υπάρχει καταστροφή Η αμαρτία που δεν συγχωρείται είναι αυτή κατά του Αγίου Πνεύματος. Διότι το Άγιο Πνεύμα είναι η συγχώρηση του Θεού προσωποποιημένη: ο Θεός με το ελέους συγχωρεί μέσω του Πνεύματός του. Όποιος αρνείται τη συγχώρηση, αρνείται το άγιο Πνεύμα

Οι συγγενείς λένε ότι ο Ιησούς είναι τρελός. Στο κήρυγμα του ευαγγελίου τίποτα δεν είναι εύκολο μπορεί να βρεις αντίσταση και από την ίδια σου την οικογένεια. Όποιος δέχεται το Ευαγγέλιο που ανατρέπει το κόσμο και φαίνεται τρέλα μπαίνει σε μια νέα οικογένεια όπου Πατέρα έχει το Θεού κι όλους τους που όπως εκείνος δέχονται το ευαγγέλιο  αδέλφια