Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Υπάρχουν προτεραιότητες στη ζωή με βάση το: Να αγαπάς τον Θεό αγαπώντας αυτούς που ο Θεός αγαπά .Β΄ Κύκλος - 10η Τακτική Κυριακή - (Μκ2,23-28

 Κυριακή, 10/3/ 2024- 

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο ΄Αγιο Ευαγγέλιο (Μκ2,23-28)


    Κάποιο Σάββατο ο Ιησούς να περνά μέσα από σπαρμένα χωράφια και άρχισαν οι μαθητές του να ανοίγουν δρόμο κόβοντας στάχυα. Και οι Φαρισαίοι του έλεγαν: "Κοίταξε, γιατί κάνουν το Σάββατο, αυτό που δεν επιτρέπεται;" Και τους είπε: "Ποτέ δε διαβάσατε τι έκαμε ο Δαβίδ όταν βρέθηκε σε ανάγκη και πείνασε αυτός και οι σύντροφοί του; Πώς μπήκε στον οίκο του Θεού, τότε που ήταν αρχιερέας ο Αβιαθάρ κι έφαγε τους άρτους της προθέσεως, που δεν επιτρέπεται να φάνε παρά μόνο οι ιερείς κι έδωσε να φάνε κι αυτοί που ήταν μαζί του;". Και τους έλεγε: "Το Σάββατο έγινε για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για το Σάββατο. Οπότε ο Υιός του ανθρώπου είναι κύριος και του Σαββάτου".

Λόγος του Κυρίου

Ο άνθρωπος είναι οι προτεραιότητες... οι ανάγκες του... Και εκτός ότι είναι απόλυτες, πρέπει να τιςιεραρχήσει για να έχει μια ζωή συγκροτημένη, ανθρωπινή .Ο Ιησούς μας διδάσκει ότι σ’ αυτές όχιμόνο χρησιμοποιούμε τον άνθρωπο για την εξυπηρέτηση τους,αλλά πως αυτόν έχουν ως προοπτικήκαι ακόμη πιο πάνω και από τον εαυτόν μας.Όλα πρέπει λειτουργούν για το καλό του ανθρώπου... τη σωτηρία του. Εξάλλου, το ευαγγέλιο είναιμια συνεχής διδασκαλία προτροπή για την αγάπη, φροντίδα, συμπόνια, υπευθυνότητα απέναντι στους συνανθρώπους μας.Το να αγαπάς τον Θεό είναι ακριβώς αυτό... να αγαπάς αυτούς που ο Θεός αγαπά.

Ακόμη και η ανάπαυση της Κυριακής είναι προτεραιότητα που μας υπενθυμίζει πόσο πολύτιμοι είμαστε στα μάτια του Θεού, και πως αξίζουμε επειδή μας έπλασε και όχι για το τι κάνουμε και τι παράγουμε! Ο Ιησούς, λέει ότι αντί να ξεκουραζόμαστε χωρίς να κάνουμε τίποτα, επιβάλλεται να κάνουμε κάτι για το κοινό καλό. Δεν πρέπει να κινητοποιηθούμε για να κάνουμε κάτι επειδή κάποιος το διατάζει ή από συνήθεια ή γιατί απλά πρέπει, αλλά γιατί κάνοντάς το δίνουμε δόξα στον Θεό.

Όλα αυτά μας οδηγούν σε σκέψεις και αποφάσεις δηλαδή σε τι να δίνουμε προτεραιότητες συνετές, λιγότερο επιφανειακές, να κάνουμε πιο προσεκτικές επιλογές στη ζωή μας , σε υγιείς ανθρώπινες σχέσεις και σοφές ενέργειες.

Αφήνουμε στην άκρη τον εγωισμό μας, ανώτερο από την ακαμψία των νόμων, βάζουμε στο κέντρο την αγάπη, τη συγχώρεση, την ευσπλαχνία, την ανθρωπιά και την φιλανθρωπία