Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Ο Πειρασμός δοκιμάζει την ελευθερία και την υπευθυνότητα. Β' Κύκλος 1η Κυριακή της Τεσσαρακοστής ( Μκ 1, 12-15)

Κυριακή 24 Μαρτίου 2024  

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο  (Μκ 1, 12-15) 

  


 
Εκείνο τον καιρό αμέσως (μετά το Βάφτισμα), το Πνεύμα οδηγεί τον Ιησού έξω στην έρημο.  Εκεί στην έρημο έμεινε σαράντα μέρες κι αντιμετώπισε τους πειρασμούς του σατανά. Ζούσε μαζί με τα θηρία, και άγγελοι τον υπηρετούσαν. Μετά τη σύλληψη του Ιωάννη ο Ιησούς ήρθε στη Γαλιλαία και κήρυττε το χαρμόσυνο μήνυμα για τη βασιλεία του Θεού. «Συμπληρώθηκε», έλεγε, «ο καθορισμένος καιρός κι έφτασε η βασιλεία του Θεού· μετανοείτε και πιστεύετε στο χαρμόσυνο αυτό μήνυμα». 

                                                                                                                                            Λόγος του Κυρίου 


                Η ζωή του μαθητή έχει διπλή αφετηρία: Αφενός την εμπειρία της αγάπης του Πατέρα (βάπτισμα), αφετέρου την δοκιμασία του πειρασμού, της αμφιβολίας (έρημος). Η χριστιανική ζωή είναι σαν ένα εκκρεμές: Αφενός η εμπιστοσύνη στον Πατέρα, αφετέρου η αμφιβολία. Από τη μια τα σημάδια της αγάπης Του από την άλλη όλα όσα μας φαίνονται πως δεν ανταποκρίνονται σ΄ αυτήν .

               Η χριστιανική πίστη δεν θεωρείται ποτέ δεδομένη, δεν δίνεται άπαξ δια παντός. «Να πιστεύεις» σημαίνει πως χρειάζεται συνεχής μετάνοια, αλλαγή νοοτροπίας στην εκτίμηση των πραγμάτων της ζωής, μεταστροφή αν έχεις παρεκκλίνει και συνέπεια στην αλλαγή πορείας. Το ρητό της Σαρακοστής «Μετανοείτε και πιστέψετε στο Ευαγγέλιο» μας υπενθυμίζει πως ο αγώνας για αποδοχή, παραδοχή και το βίωμα της αγάπης του Θεού για μένα, για εμάς όλους, είναι συνεχής. 

                 

Η ζωή μας είναι μια συνεχής «δοκιμασία», σχεδόν χωρίς να το καταλάβουμε μας κατακερματίζει, μας φθείρει, οι πεποιθήσεις μας ξεθωριάζουν και φαντάζουν σαν νεφελώματα, η απογοήτευση κρύβεται σε κάθε στροφή του δρόμου. Καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να βάλουμε σε τάξη τα κομμάτια του χρόνου μας, του σώματός μας, της καρδιάς μας. Και αναζητούμε να ελπίζουμε σε εύκολες και άμεσες λύσεις. Και πολλές φορές φαίνεται ότι τις βρήκαμε, παρακάμπτοντας τα εμπόδια που μας έφεραν σ’ αυτό το σημείο, αλλά πάντα μένει ο φόβος ότι μπορούμε να συναντήσουμε την ίδια ή παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

                  Η Σαρακοστή, μας φέρνει ως ένα εφικτό για αντιγραφή παράδειγμα, τον Ιησού, που δεν παρακάμπτει τα προβλήματα, τον πόνο, τη μοναξιά, τον θάνατο. Αντίθετα, μας βοηθά να καταλάβουμε ότι αντιμετωπίζοντας τη δοκιμασία ως μια ευκαιρία για ανάπτυξη και ωρίμανση, μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε μέσα μας νέες ικανότητες, νέες δυνατότητες. Ακολουθώντας ένα δύσβατο, πολλές φορές, μονοπάτι φτάνεις σταδιακά στον προορισμό σου και έχεις την ξεκάθαρη εντύπωση ότι αυτό το ταξίδι σε δυνάμωσε, σχεδόν σε μεταμόρφωσε, και εκτιμάς ότι έχεις το θάρρος να αντιμετωπίσεις ένα άλλο εγχείρημα. Και εκτιμάς ότι έχεις το θάρρος να αντιμετωπίσεις ένα άλλο εγχείρημα.