Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Θάρρος, ετοιμότητα και ταπεινοφροσύνη Γ΄ Κύκλος 5η Κυριακή της Κοινής Περιόδου του ΄Ετους (Λκ 5, 1-11)

Κυριακή  06 Φεβρουαρίου 2022 

    Ως  Εκκλησία αλλά και ως άτομα, συχνά έχουμε την εμπειρία των μαθητών που περιγράφεται στο επεισόδιό μας: «Δουλέψαμε όλη τη νύχτα και δεν πιάσαμε τίποτα». Δραστηριότητες, ποιμαντικά έργα αλλά  και διάφορες άλλες προσπάθειες   διαποίμανσης, συχνά-πυκνά  αποτυγχάνουν και αφήνουν μιαν αίσθηση απογοήτευσης  ή και κατάθλιψης.

Ανάγνωσμα από το κατά  Λουκά Αγιο Ευαγγέλιο  (Λκ 5.1-11)

    Εκείνο τον καιρό το πλήθος ήταν στριμωγμένο γύρω στον Ιησού για να ακούσει το λόγο του Θεού κι εκείνος στεκόταν κοντά στη λίμνη Γεννησαρέτ, είδε να βρίσκονται στη λίμνη δυο πλοιάρια. Κι οι ψαράδες είχαν αποβιβασθεί απ'αυτά κι έπλεναν τα δίχτυα. Μπήκε τότε σε ένα από τα πλοιάρια, σ'αυτό που ανήκε στο Σίμωνα και του ζήτησε να απομακρυνθεί λίγο από τη στεριά. Κάθισε κι απ'το πλοιάριο δίδασκε τα πλήθη.

   'Οταν σταμάτησε να μιλά, είπε στο Σίμωνα: "Πήγαινε στα βαθιά και ρίξτε τα δίχτυα για ψάρεμα". Απαντώντας ο Σίμωνας είπε: "Κύριε, αν και όλη τη νύκτα κοπιάσαμε, δεν πιάσαμε τίποτα. Αλλά επειδή εσύ το είπες, θα ρίξω τα δίχτυα". 'Οταν το έκαμαν, έπιασαν μεγάλο αριθμό ψαριών και τα δίχτυα σχίζονταν. 'Εκαμαν τότε νεύμα στους συντρόφους που βρίσκονταν στο άλλο πλοιάριο να έλθουν και να τους βοηθήσουν. Πήγαν και γέμισαν με ψάρια και τα δυο πλοιάρια, σε σημείο που να βυθίζονται. 'Ο ταν το είδε αυτό ο Σίμωνας Πέτρος, έπεσε στα γόνατα του Ιησού λέγοντας: "Απομακρύνσου από μένα, Κύριε, διότι είμαι άνθρωπος αμαρτωλός". Πράγματι τον είχε κυριεύσει δέος και όσους ήταν μαζί του, εξαιτίας των ψαριών που είχαν πιάσει. Το ίδιο συνέβηκε και στον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, τους γιους του Ζεβεδαίου, που ήταν συνέταιροι του Σίμωνα. Κι ο Ιησούς είπε στο Σίμωνα: "Μη φοβάσαι. Από τώρα θα ψαρεύεις ανθρώπους". Κι αφού τράβηξαν τα πλοιάρια στη στεριά, τα άφησαν όλα και τον ακολούθησαν.

    Λόγος του Κυρίου

    Ο Ιησούς, ανέβηκε στην βάρκα του Πέτρου και  μπήκε στην καθημερινή του ζωή αρχικά ως ευπρόσδεκτος   φίλος.  Στη συνέχεια,  αυτή η εγγύτητα αλλάζει  όλη τη ζωή του Πέτρου  και των επιβατών της βάρκας. Η  βάρκα,  δηλαδή το εργαλείο  από το οποίο προσπορίζονταν την ζωή τους η καθημερινότητα τους, είναι η ίδια ,  Τα πρόσωπα αλλάζουν τον τρόπο που ζουν την καθημερινότητα τους . Ο Ευαγγελιστής μεταφέρει την απογοήτευση και την αντίδραση αλλά και το νέο πνεύμα του Πέτρου και των άλλων, όταν ο Ιησούς πρότεινε να ξαναρίξουν τα δίχτυα. Τελικά εμπιστεύτηκαν αυτόν τον Λόγο: έριξαν τα δίχτυα τους «και έπιασαν τεράστια ποσότητα ψαριών». Ο Λόγος, που εισακούστηκε και εφαρμόστηκε, έδωσε και τεράστιο καρπό!

 

 Ο Πέτρος συνειδητοποιεί την ανεπάρκεια του, την αμαρτωλότητά του. Αυτό δεν γίνεται μόνο με  βάση την λογική, αλλά μελετώντας τα γενόμενα μέσα από την εξέταση της συνείδησης ή σε σύγκριση με τον Λόγο, σε συνάντηση με τον λόγο του Κυρίου που φανερώνει την φτώχεια της ανθρώπινής μας κατάστασης. Είναι η στιγμή της πίστης, της προσευχής, του διαλόγου με τον Θεό, για να ανοίξουμε την καρδιά στο κύμα της χάριτος και να αφήσουμε τον λόγο του Χριστού να περάσει μέσα μας. Είναι η ώρα να συλλογιστούμε το πρόσωπο του Χριστού: να θεωρήσουμε τον Ιησού, τόσο στην  ιστορική διαδρομή του, όσο και στο βαθύ Μυστήριό του, και μέσα από τον λόγο του , “Ευαγγέλιο”  και “τα σημεία των καιρών”   να ανακαλύψουμε το νόημα της ιστορίας μας και του  ταξιδιού μας.

    Ο Υιός του Θεού κάνει και σήμερα το έργο του:  μέσα από τα έργα μας,  όταν πηγάζουν από τον Λόγο του και εμπιστευμένα στην χάρη του, και όχι στις ικανότητές μας και τις φιλοδοξίες μας. 

    Τέλος,  ας  συλλογιστούμε κατά πόσον αισθανόμαστε την αγάπη  του Χριστού για μας, κατά πόσον αισθανόμαστε για άλλη μια φορά καλεσμένοι να ξεκινήσουμε το ταξίδι: «Πηγαίνετε λοιπόν να κάνετε γνωστά “τα καλά νέα” σε όλους». Η Εκκλησιαστική μας κοινότητα είναι μια κοινότητα ανοιχτή στους άλλους,  τόσο  για να τους δεχτεί όσο και για να πάει η ίδια σε συνάντηση των άλλων : είναι μια ιεραποστολική κοινότητα. Αν κλειστεί στον εαυτό της μαραζώνει και σβήνει. Η ωστική δύναμη : το Άγιο Πνεύμα που λάβαμε στο Βάπτισμα!