Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

«Να είστε λοιπόν σπλαχνικοί, όπως σπλαχνικός είναι κι ο Θεός Πατέρας σας . Γ΄ Κύκλος 7η Κυριακή της κοινής περιόδου του έτους , (Λκ 6,27-38)

 Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022


Στο σημερινό ευαγγέλιο, τα λόγια του Ιησού έρχονται να φέρουν τα πάνω κάτω στις προκαταλήψεις μας και τον τρόπο σκέψεις μας , που συχνά χαρακτηρίζονται από στενότητα  και εγωκεντρικό. 

Ανάγνωσμα από το Ευαγγέλιο κατά Λουκά ( 6,27-38)

«Σ’ εσάς όμως που μ’ ακούτε λέω: Αγαπάτε τους εχθρούς σας, ευεργετείτε όσους σας μισούν· δίνετε ευχές σ’ όσους σας δίνουν κατάρες, προσεύχεστε γι’ αυτούς που σας κακομεταχειρίζονται.


»Σ’ όποιον σε χαστουκίζει στο ένα μάγουλο, γύριζε και το άλλο· κι αν κάποιος σου πάρει το πανωφόρι, μην τον εμποδίσεις να πάρει και το πουκάμισο. Σ’ όποιον σου ζητάει κάτι δίνε το, κι αν κάποιος σου πάρει αυτό που σου ανήκει, μη ζητάς να σου το επιστρέψει. Όπως θέλετε να σας συμπεριφέρονται οι άνθρωποι, έτσι ακριβώς να συμπεριφέρεστε κι εσείς σ’ αυτούς. Γιατί, αν αγαπάτε αυτούς που σας αγαπούν, ποια εύνοια περιμένετε από το Θεό; Αφού και οι αμαρτωλοί αγαπούν αυτούς που τους αγαπούν. Κι αν κάνετε καλό σ’ αυτούς που σας κάνουν καλό, ποια εύνοια περιμένετε από το Θεό; Και οι αμαρτωλοί το ίδιο κάνουν. Αν δανείζετε σ’ όσους ελπίζετε να σας τα επιστρέψουν, ποια εύνοια περιμένετε από το Θεό; Και οι αμαρτωλοί δανείζουν στους ομοίους τους για να τα πάρουν πίσω.

»Αντίθετα, εσείς ν’ αγαπάτε τους εχθρούς σας, να κάνετε το καλό και να δανείζετε, χωρίς να περιμένετε να πάρετε πίσω τίποτα. Έτσι, ο Θεός, που είναι καλός ακόμα και με τους αχάριστους και τους κακούς, θα σας ανταμείψει με το παραπάνω και θα σας κάνει παιδιά του. Να είστε λοιπόν σπλαχνικοί, όπως σπλαχνικός είναι κι ο Θεός Πατέρας σας».

«Μην κρίνετε τους συνανθρώπους σας, για να μη σας κρίνει κι εσάς ο Θεός. Μην τους καταδικάζετε, για να μη σας καταδικάσει κι εσάς ο Θεός. Συγχωρείστε, για να σας συγχωρήσει κι εσάς ο Θεός. Δίνετε, για να σας δώσει κι εσάς ο Θεός. Η δωρεά του θα είναι πλούσια, άφθονη, τέλεια και ξέχειλη· γιατί, ό,τι μέτρο χρησιμοποιείτε για τους άλλους, το ίδιο θα χρησιμοποιήσει και για σας ο Θεός». 

Λόγος του Κυρίου 

Ο Ιησούς μας προτρέπει «Να είστε λοιπόν σπλαχνικοί, όπως σπλαχνικός είναι κι ο Θεός Πατέρας σας».». Στο παράλληλο κείμενο, ο ευαγγελιστής Ματθαίος συστήνει  «να είστε τέλειοι όπως τον Πατέρα». Η πρόσκληση παραμένει η ίδια: να είστε σαν τον Θεό! Το να είστε σαν τον Θεό… κάτι  θυμίζει. Είναι η πρόσκληση του φιδιού στους προπάτορες: «Αν φάτε  αυτόν τον καρπό θα γίνετε σαν τον Θεό»! Τελικά το να θέλεις να είσαι σαν τον Θεό είναι καλό ή όχι; Είναι αμαρτία  ή είναι επιθυμητό;

Να  θέλει κανείς να είναι σαν τον Θεό είναι καλό πράγμα, τελικά είναι η πρόταση που  Ιησού απευθύνει μέσου  του Ευαγγελίου στους ανθρώπου. 

Το κρίσιμο σημείο,  είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε σε αυτόν τον στόχο. Ο Ιησούς μας λέει  να μιμηθούμε Πατέρα στο έλεος του. Αυτό όμως με μια μεταμόρφωση μετάνοια της καρδιάς μας.

 

Αντίθετα, αν θέλουμε να γίνουμε σαν τον Θεό αποκτώντας  η δύναμή, εξουσία , πλούτη τη δύναμή  του,  τότε δεν διαφέρει σε τίποτα απ΄ την πρόταση του φιδιού: να γίνουμε σαν και αυτόν χωρίς να  αφήσουμε τον εαυτό μας να μεταμορφωθεί από Αυτόν. Η σωστή ένδειξη είναι του Ιησού,γίνετε μιμητές του Πατέρα,  το Θέλημά του θα γίνει δικό σας. Ζητήστε τη Βασιλεία και τα υπόλοιπα θα σας δοθούν σε περίσσεια. Ο στόχος είναι δώσε δωρεά χάρισε στον άνθρωπο, όπως  Εκείνος, και όπως Εκείνος μην περιμένεις να σου ανταποδοθεί. 

Αυτό όμως δεν είναι και πολύ εύκολο, γιατί σε όλους αρέσει  να εκείνους που αγαπούν, να ανταποδίδουν την αγάπη τους. Σε όλους αρέσει να ακούνε  έστω και ένα απλό «ευχαριστώ». Αυτό δεν είναι κακό , ούτε κακό είναι να επιθυμεί κάποιος να τον  εκτιμούν για αυτό που είναι και  για αυτό που κάνει...Το πρόβλημα προκύπτει όταν αυτή η επιθυμία  αυτή και η ανταπόδοση  γίνεται ανάγκη και το μοναδικό κίνητρο για να κάνουμε καλά  πράγματα. 

Ας τα κάνουμε όσο περισσότερο όλα πράγματα, από ανιδιοτελή  αγάπη ... και αν μας ανταποδίδουν κατά  κάποιο τρόπο, ας είναι κάτι σαν προστιθέμενη αξία  ... , αυτό  δεν μειώνει ούτε την αξιοπρέπεια, ούτε την αξία, ούτε καν την ευχαρίστηση ότι κάναμε κάτι καλό, γιατί είμαστε φιλεύσπλαχνοι προσπαθώντας να μιμηθούμε το Θεό.