Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Διαθέσιμοι να δεχτούμε την παρουσία του Θεού ανάμεσα μας. 4η Κυριακή της Παρουσίας

 Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Σαν τη Μαρία, είναι εκείνοι που κατέχουν την δύναμη, την τέχνη και την ικανότητα να ακούν και έτσι να δημιουργούν αυθεντικές σχέσεις με τον Πλάστη Θεό και με τα πλάσματα, τους ανθρώπους.

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά ΄Αγιο Ευαγγέλιο (1, 26-38)


Κατά τον έκτο μήνα, ο Θεός έστειλε τον άγγελο Γαβριήλ σε μια πόλη της Γαλιλαίας που ονομάζεται Ναζαρέτ, σε μια παρθένο αρραβωνιασμένη με άνδρα, που λεγόταν Ιωσήφ από τη γενιά του Δαβίδ. Το όνομα της παρθένου ήταν Μαριάμ. Και όταν ο άγγελος μπήκε στο σπίτι της, είπε: "Χαίρε, χαριτωμένη, ο Κύριος μαζί σου". Αλλά εκείνη ταράχθηκε απ'αυτό το λόγο και σκεπτόταν τι είδους χαιρετισμός ήταν αυτός. Και ο άγγελος της είπε: "Μη φοβάσαι, Μαριάμ, διότι βρήκες χάρη κοντά στο Θεό. Και να, Θα μείνεις έγκυος και θα γεννήσεις ένα γιο, που θα τον ονομάσεις  Ιησού. Αυτός θα γίνει μέγας και θα ονομασθεί Υιός του Υψίστου και θα του δώσει ο Κύριος ο Θεός το θρόνο του Δαβίδ του πατέρα του, και θα βασιλεύσει για πάντα πάνω στη γενιά του Ιακώβ και η βασιλεία του δεν θα έχει τέλος". 

Είπε τότε η Μαριάμ στον άγγελο: "Πώς θα γίνει αυτό, αφού δε γνωρίζω άνδρα;" Κι ο άγγελος απαντώντας της είπε: "Το 'Αγιο Πνεύμα θα έλθει πάνω σου και η δύναμη του Υψίστου θα σε επισκιάσει. Για τούτο, και το παιδί που θα γεννηθεί, θα ονομασθεί άγιο, Υιός Θεού. Και η Ελισάβετ η συγγενής σου, συνέλαβε γιο στα γηρατειά της και αυτός είναι ο έκτος μήνας της εγκυμοσύνης, αυτής που την αποκαλούσαν στείρα. Διότι για το Θεό κανένας λόγος δεν είναι αδύνατος για να πραγματοποιηθεί".Είπε τότε η Μαριάμ: "Εγώ είμαι η δούλη του Κυρίου. Ας γίνει σε μένα σύμφωνα με το λόγο σου". Κι αναχώρησε απ' αυτήν ο άγγελος.

Λόγος του Κυρίου


Η Μαρία: Δείχνει τη φύση και την πορεία του μαθητή.

Σαν τη Μαρία είναι εκείνος που έμαθε να ακούει αλλά είναι ριζωμένος στον χρόνο και τον χώρο που ζει: “Εγώ, είμαι εδώ με τις αδυναμίες και τις δυνατότητες μου και την αξιοπρέπειά μου”.

Είναι εκείνος που δεν ζει αφηρημένα αλλά που βιώνει μια πραγματική ζωή με τις χαρές, τις λύπες, τις εκπληρωμένες και τις ανεκπλήρωτες προσδοκίες της, τις προβληματικές καταστάσεις, τα ταραγμένα και μπερδεμένα συναισθήματα, τις αστοχίες κοκ. Δεν φοβάται την αδυναμία του, είναι άνθρωπος, όχι όμως υποταγμένος αλλά πάντα έτοιμος για ένα νέο, δημιουργικό βήμα.


Δέχεται το μυστήριο αλλά χρησιμοποιεί επίσης όλη τη νοημοσύνη του για να καταλάβει. Αμφισβητεί και αναζητά το νόημα και είναι διατεθημένος να δεχτεί ο Θεός να τον καλύψει με το Μυστήριό Του.

Η εγγύτητα με τον Θεό δημιουργεί την δύναμη που λέγεται ελπίδα. Η ελπίδα είναι η αρετή που εγκυμονεί ένα νέο κόσμο. Μόνον οι γυναίκες, οι μητέρες, γνωρίζουν ακριβώς αυτή την δημιουργική δύναμη της ελπίδας και της προσδοκίας. Είναι χαραγμένη στο σώμα τους, στη φύση τους. Περιμένουν μια νέα ζωή στην πληρότητα της. Η εγγύτητα με το Θεό δημιουργεί το πνεύμα υπηρεσίας. Σε όλη τη Γραφή, η υπηρεσία προς το Θεό και η υπηρεσία στον συνάνθρωπο είναι αδιαχώριστες.

Ο «άγγελος»: Για τον ΄Αγιο Αυγουστίνο, ο άγγελος, είναι ένα καθήκον. Ο ΄Αγγελος Γαβριήλ (= δύναμη του Θεού) είναι η δύναμη του Θεού που αναζητά στη γη τα πλάσματα Του, που τους ανακοινώνει και τους κοινοποιεί την αγάπη Του, που χτίζει γέφυρες επικοινωνίας και οργανώνει σχέδια για εμάς και μαζί με μας. Ο άγγελος, για μας, είναι μια πρόσκληση να ονειρευτούμε έναν κόσμο μαζί με τον Θεό και να έχουμε το κουράγιο να αρχίσουμε να τον κτίζουμε γενόμενοι, εμείς οι ίδιοι, άγγελοι για τους συνανθρώπους μας.

"Αυτή είναι η κλίση όλων: να μεταμορφωθούμε σε αγγέλους ο ένας για τον άλλον. Να ανοίγουμε τον παράδεισο σε άλλους, να είναι η παρουσία μας μια ένδειξη της σωτήριας εγγύτητας της αγάπης του Θεού" ! Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε όμως "άγγελοι με σάρκα και οστά” για όσους συναντάμε στο δρόμο μας και ταυτόχρονα να είμαστε και μεις έτοιμοι να συναντήσουμε στα πρόσωπα των άλλων «αγγελικές εμφανίσεις» για εμάς !!!

Δες επίσης:   https://ienoriamou.blogspot.com/2017/12/4.html