Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

...Είμαστε Φως ...Α΄ Κύκλος 5η Τακτική Κυριακή

Κυριακή  9 Φεβρουαρίου 

Στην πρώτη επιστολή ο απόστολος Ιωάννης διακηρύττει : Ο Θεός είναι φως στο σημερινό ευαγγέλιο θα ακούσουμε τον  Ιησού ολοκληρώνοντας τους μακαρισμούς λέει στους μαθητές του : “εσείς είστε το φως”!

Ανάγνωσμα από το κατα Ματθαίο άγιο Ευαγγέλιο (Μτ.5,13-16) 

Εκείνο τον καιρό είπε ο Ιησούς  στους μαθητές του: 
         
 Εσείς είσθε το αλάτι της γης. Αλλά αν το αλάτι χάσει τη γεύση του, με τι θα αλατισθεί; Σε τίποτα πια δεν χρησιμεύει, παρά μόνο να πεταχθεί έξω και να καταπατηθεί απ'τους ανθρώπους.
   Εσείς είσθε το φως του κόσμου. Δεν μπορεί μια πόλη να κρυφθεί, όταν βρίσκεται πάνω σε ένα βουνό. Ούτε ανάβουν ένα λυχνάρι και το τοποθετούν κάτω από το μόδιο, αλλά το θέτουν πάνω στο λυχνοστάτη και λάμπει σε όλους που βρίσκονται στο σπίτι. Έτσι να λάμψει το δικό σας φως μπροστά στους ανθρώπους, για να δουν τα καλά σας έργα και να δοξάσουν τον Πατέρα σας που βρίσκεται στους ουρανούς.

Λόγος του Κυρίου 

Όπου υπάρχει φως με τρόπο αθόρυβο  αλλά αποτελεσματικό αποκαλύπτεται το καλό, το ωραίο, το αρμονικό, το εποικοδομητικό τα σχήματα, τα χρώματα, και η αρμονία που υπάρχει γύρω μας και σε μας.
Το αλάτι διατηρεί συντηρεί. Δίνει διάρκεια και συνέχεια, γεύση και γούστο στο φαγητό. Στην αρχαιότητα ήταν και σύμβολο της σταθερότητας μιας  συμφωνίας δύο συμβαλλομένων που συνάπτουν μια συμφωνία, μια συμμαχία, αρά και η ποιότητα την  ζωής που πηγάζει από αυτή την συμφωνια. 
Έτσι και ο μαθητής-φως και αλάτι του κόσμου όπως αποκαλεί ο Ιησούς τους μαθητές του.  Καλούνται κάθε μέρα ως πρόσωπα αλλά και ως κοινότητα να  να αποκαλύπτουν στους γύρο τους,  με το φως και το αλάτι”του ευαγγελίου. την ομορφιά της ζωής, να την αγκαλιάζουν με αγάπη και να  τονίζουν την αξία και την αξιοπρέπεια της, 
Ο μαθητής,  με το φως και το αλάτι του Ευαγγελίου κάνει να φανερωθεί ό,τι στον κόσμο αξίζει να το τονίζει, να του δίνει διάρκεια, να  του δίνει πρόσθετη γεύση και  γούστο στη ζωή  να την προστατεύει απ’ ότι την φθείρει ή την καθιστά άνοστη όπως το “αλάτι”


Τ
α έργα των μαθητών που θα τους αποκαλύψουν ως “φωτός και αλάτι”, είναι τα έργα αγάπης που καθιστούν όποιον τα κάνει και όποιον είναι αποδέκτης  τους  “μακάριο” δηλαδή ευτυχισμένο, έτσι όπως ο Ιησούς τους περιέγραψε “στην επι του όρους ομιλία” του η όπως είναι πιό γνωστή ως  μακαρισμοί. Δεν κάνει ευτυχισμένους το κυνήγι του πλούτου και την απολαύσεων, αλλά η επιδίωξη του ουσιώδους παρόλο που στου πολλούς είναι τόσο λίγο και φτωχό, γιαυτό και  στα μάτια των πολλών είναι αυτοί είναι φτωχοί τω πνευματι. Ο πλούτος είναι η καθαρή καρδιά που εγκαινιάζει και καλλιεργεί  σχέσεις ανιδιοτελείς με τον πλησίον τους. Ευτυχισμένοι είναι εκείνοι που αναζητούν και εργάζονται για την ειρήνη και την δικαιοσύνη, όπως οι πεινασμένοι που με πάθος αναζητούν την τροφή, αρχίζοντας από την ειρήνη και την δικαιοσύνη αρχίζοντας από τον κάθε  διπλανό τους,  Ευτυχισμένοι είναι εκείνοι  που προσπαθούν, αν όχι να εξαλείψουν,  τουλάχιστον  να βάλουν φραγμό στη βία και  στο χρήμα που ευτελίζουν  τον κόσμο.
Ο Ιησούς δεν λέει   “προσπαθήστε να γίνεται φως”αλλά “εσείς είστε φως”!  Πράγματι,  το φως δεν είναι κάτι που το αποκτάς, δεν είναι το αποτέλεσμα  της εκπλήρωσης ενός καθήκοντος, ή το έχεις και  φωτίζεις ή  το αντανακλάς και φωτίζεις!  Το σημερινό ευαγγέλιο με τρόπο  ενθουσιώδη, που συγκινεί, λέει ότι όλοι εμείς διαμέσου του Βαπτίσματος μας Ιησούς μας προικίζει με το  φως του Ευαγγελίου που είναι φως του Θεό, στο Πιστεύω ομολογούμε : «...Φως εκ Φωτός, Θεός αληθινός εκ Θεού αληθινού...». 
Είμαστε το φως και το αλάτι,  επειδή“εισπνέουμε” το φως του ευαγγελίου του Χριστού και “εκπνέουμε” το φως του ευαγγελίου του Χριστού.  Αντανακλούμε όπως η σελήνη το φως του ηλίου.
Το φως δεν φωτίζεται, το αλάτι δεν αλατίζεται! Αν τα έργα των μαθητών δεν είναι έργα ευαγγελίου τότε εμείς οι μαθητές του Ιησους  δεν είμαστε πάρα μια. Μη κυβερνητική οργάνωση,  το πολύ- πολύ... φιλανθρωπική!