Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Γ΄Κύκλος 27η Τακτική Κυριακή , Λκ. (17,5-10)

Η πίστη και η δωρεά χαρακτηρίζουν τη ζωή του Χριστιανού
Κυριακή 6η Οκτωβρίου 2019


Ο Ιησούς, διαπαιδαγωγώντας τους μαθητές τους είχε πει : “Κι αν επτά φορές την ημέρα αμαρτήσει εναντίον σου και επτά φορές επιστρέψει σε σένα λέγοντας: `μετανοώ', να τον συγχωρήσεις”. Στους αποστόλους αυτό φάνηκε δυσβάστακτο, για την πίστη που διέθεταν μέχρι εκείνη την ώρα, γι αυτό, σύμφωνα 

με το κατά Λουκά  Αγιο Ευαγγέλιο (17,5-10)

«Οι απόστολοι είπαν τότε στον Κύριο: " δώσε μας κι άλλη πίστη". Κι ο Κύριος είπε: "Αν έχετε πίστη σαν το σπόρο του σιναπιού, θα μπορούσατε να πείτε σ' αυτή τη μουριά: `ξεριζώσου και φυτέψου στη θάλασσα κι εκείνη θα σας υπάκουε. Αλλά ποιός από σας που έχει ένα δούλο να οργώνει ή να βόσκει, όταν αυτός θα γυρίσει στο σπίτι απ' το χωράφι θα του πει: `έλα αμέσως και κάθισε στο τραπέζι ;΄ Δε θα του πει μάλλον : `ετοίμασε αυτό που θα δειπνήσω και μετά απ' αυτό να φας και να πιείς κι εσύ'; Μήπως θα χρωστά ευγνωμοσύνη στο δούλο επειδή έκαμε όσα του διατάχθηκαν; ' Ετσι κι εσείς : όταν κάνετε όλα όσα σας διέταξαν, να λέτε: `είμαστε άχρηστοι δούλοι. Κάναμε ό, τι οφείλαμε να κάνουμε " ».
Λόγος του Κυρίου
"Αν είχατε πίστη σαν το κόκκο του σιναπιού, θα λέγατε σ’ αυτή τη μουριά: “ξεριζώσου και πήγαινε να φυτρώσεις στη θάλασσα” κι εκείνη θα σας υπάκουε.. "
Και στη σημερινή ευαγγελική περικοπή ο Ιησούς χρησιμοποιεί μια παράδοξη έκφραση -κάτι που συχνά κάνει- για να τραβήξει την προσοχή των ακροατών και να υπογραμμίσει την σπουδαιότητα των λεγόμενων του. Στην προκειμένη περίπτωση θέλει να διατυπώσει και κυρίως να υπογραμμίσει ότι η δύναμη της πίστης δεν οφείλεται στην ποσότητα αλλά στην ποιότητα.
Το παράδειγμα του Ιησού δεν πρέπει να μας παραπλανήσει: η πίστη δεν χρησιμεύει για να δημιουργήσει θεαματικά επιτεύγματα προς όφελός μας. Η πίστη θέτει ως στόχο να διαφοροποιήσει την πορεία των πραγμάτων της ζωής και να τα προσαρμόσει στις επιθυμίες του πιστού, αλλά σκοπό έχει να δώσει στον πιστό (σε καθέναν από μας) μέσα από την πορεία του νόημα στα πράγματα, στη ζωή και στο θάνατο, στην υγεία και στην ασθένεια, στον πλούτο και στη φτώχεια, και ότι όλα αυτά είναι στην υπηρεσία του(μας) για το καλό του (μας). Ο απόστολος Παύλος ακριβώς αυτό λέει: “Τα πάντα συμβάλλουν στο καλό εκείνων που αγαπούν το Θεό” . Η πίστη εξυπηρετεί ακριβώς και κυρίως αυτό: να ζήσουμε, μαζί, το δικό μας Πάσχα, τη νέα εν Χριστώ ζωή, με τον δικό μας προσωπικό τρόπο. 


Ο κόσμος έχει τους δικούς του νόμους και μέσα από αυτούς τους νόμους πρέπει να δράσουμε, με θετικό τρόπο, για τους εαυτούς μας και για τους άλλους. “Να έχεις πίστη” σημαίνει, με άλλα λόγια, να ζεις ως παιδί του Θεού, να του μοιάζεις στην αγάπη και την ευσπλαχνία. Και, κάνοντας αυτό, δεν κερδίζεις ‘μπόνους’ που ο Θεός θα σου εξαργυρώσει, απλά κάνεις αυτό που, ως γιος, πρέπει να κάνεις. Αυτό είναι το νόημα της παραβολής που μόλις ακούσαμε. Έχουμε τη ζωή και το περιεχόμενο της που μας δωρίθηκε και αυτό πρέπει να ζήσουμε. Και, όπως με μια άλλη παραβολή του, ο Ιησούς παρομοιάζει το Θεό με κάποιον δεσπότη που, γυρίζοντας στο σπίτι όταν οι δούλοι του δεν το υποψιάζονται ότι μπορεί να γυρίσει, τους βρίσκει να κάνουν αυτό που έπρεπε να κάνουν, τους βάζει τότε να καθίσουν στο τραπέζι και τους υπηρετεί ! Εδώ φαίνεται τι εννοεί ο Ιησούς όταν λέει: "Αν είχατε πίστη σαν το κόκκο του σιναπιού, θα λέγατε σ’ αυτή τη μουριά: “ξεριζώσου και πήγαινε να φυτρώσεις στη θάλασσα” κι εκείνη θα σας υπάκουε.. "

Έχουμε συνηθίσει να υποβαθμίζουμε την πίστη μας στο Θεό όπως και τη σχέση μας με τον Θεό που από αυτήν πηγάζει, ως μια σχέση συναλλαγής «σου δίνω μου δίνεις». Ο Ιησούς μας προσκαλεί να αλλάξουμε αυτή τη νοοτροπία. Ο Θεός δεν είναι ένα αφεντικό που πληρώνει για την εκδούλευση ή ένας δάσκαλος που επιβραβεύει τις επιδόσεις του μαθητή.
Ο Θεός είναι ο Πατέρας που αγαπά τα παιδιά του. Δεν μας αγαπά για τους τίτλους αξίας που μπορούμε να του παρουσιάσουμε, αλλά επειδή από αγάπη μας έπλασε και η ζωή μας δεν είναι τίποτα αλλά από το να δείχνουμε πως του μοιάζουμε, πως είμαστε η προσωποποίηση της ανιδιοτελούς αγάπης του μέσα στον κόσμο και, έτσι ζώντας, ανακαλύπτουμε ότι ο Θεός μας αγαπά και τοποθετεί τον εαυτό του στην υπηρεσία μας.