Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Γ΄Κύκλος ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ


Θα σας οδηγήσει σε όλη την Αλήθεια 


Κυριακη 16 Ιουνίου 2019

Την  ημέρα της Πεντηκοστής,  το ΄Αγιο Πνεύμα αποκαλύπτει στον κόσμο  την κοινότητα των μαθητών του Ιησού Χριστού ως «Εκκλησία», δηλαδή τον Λαό που ο Θεός Πατέρας κάλεσε, τον οποίο ο Υιός του Θεού συγκρότησε σε Σώμα του και το Ίδιο,  δηλαδή το Άγιο Πνεύμα,  ζωοποιεί με τα δώρα του και φανερώνει στον κόσμο

Από το κατά Ιωάννη  ΄Αγιο Ευαγγέλιο, Ιωα 15,26-27 . 16, 12-15

Ο Ιησους συνεχισε λέγοντας: »Όταν έρθει ο Παράκλητος, που θα σας τον στείλω εγώ από τον Πατέρα, το Πνεύμα της Αλήθειας, που εκπορεύεται από τον Πατέρα, αυτός θα ερμηνεύσει την αποστολή μου. Αλλά κι εσείς θα δώσετε μαρτυρία για μένα, γιατί εξαρχής είστε μαζί μου».
»Πολλά έχω ακόμη να σας πω, αλλά δεν μπορείτε τώρα να σηκώσετε μεγαλύτερο βάρος. Όταν όμως θα έρθει εκείνος, το Πνεύμα της Αλήθειας, θα σας οδηγήσει σε όλη την αλήθεια. Γιατί δε θα μιλήσει από μόνος του, αλλά θα πει όσα θα ακούσει, και θα σας αναγγείλει αυτά που μέλλουν να συμβούν. Εκείνος θα φανερώσει τη δική μου δόξα, γιατί θα πάρει από αυτά που εγώ έχω και θα σας τα αναγγείλει. Όλα όσα ανήκουν στον Πατέρα είναι δικά μου· γι’ αυτό σας είπα πως το Πνεύμα θα πάρει από αυτά που έχω εγώ και θα σας τα αναγγείλλει».

Λόγος του Κυρίου.

Με τα λόγια που ακούσαμε ο Ιησούς εμψυχώνει και παροτρύνει τους τότε μαθητές τους,στο νέο στάδιο της ζωής που ανοίγεται  μπροστά τους να μην δειλιάσουν στις δυσκολίες που θα συναντήσουν . αλλά και για εμάς σήμερα στις δυσκολίες που θα συναντούμε να μην λιποψυχήσουμε.   Τους υπόσχεται τον ερχομό και την παρουσία  ενός  Παρακλήτου: ενός συμπαραστάτη και συνηγόρου  ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που θα συναντήσουν, που θα συναντήσουμε . Η παρηγορητική αυτή η διαβεβαίωση της   έλευσης του Αγίου Πνεύματος στην καρδιά του κάθε πιστού μαθητή όχι μόνο θα είναι η αιτία να μην σταματήσει η παρουσία  της διδασκαλίας του Ιησού στον κόσμο αλλά θα είναι ο αρωγός ώστε  αυτή η διδασκαλία  να  είναι  πάντα επίκαιρη και ζωντανή.





Λέει ο Ιησούς στους μαθητές του:    « Όταν θα έλθει ο Παράκλητος, Στην ιουδαϊκή κοινωνία «ο παράκλητος»  προσδιορίζει εκείνη την προσωπικότητα που συμπαρίσταται, ενθαρρύνει και εγγυάται την καλή μαρτυρία γι΄ αυτόν  που αντιμετωπίζει την κατακραυγή και την κατηγορία κάποιου, και ιδιαίτερα μπροστά στο δικαστήριο. Στην προκειμένη περίπτωση ο κατήγορος του μαθητή είναι ο κόσμος που δεν εγκρίνει και καταδιώκει την αντίληψη και τον τρόπο ζωής του  ευαγγελίου που ακολουθεί και προτείνει στους γύρο του ο μαθητής του Χριστού. Και συνεχίζει ο Ιησούς που εγώ θα σας στείλω από τον Πατέρα, το Πνεύμα της αλήθειας που εκπορεύεται απ’ τον Πατέρα, Το Πνεύμα της Αλήθειας ο Παρακλητος   λοιπόν είναι ένα δώρο του Πατέρα και του ενσαρκωμένου Υιού γιατί μοιράζονται την ίδια ζωή,
και εξηγεί ο Ιησούς ότι “εκείνος, το Πνεύμα της Αληθείας  θα δώσει μαρτυρία για μένα. Αλλά κι εσείς δίνετε μαρτυρία, διότι απ’ την αρχή είσθε μαζί μου»  άρα το  έργο του Παράκλητου του Πνεύματος της Αληθείας θα είναι ενισχυτικό του έργου των μαθητών: δηλαδή με την μαρτυρία την έμπνευση και την εμψύχωση που θα δίνει στους μαθητές του Ιησού εκείνοι θα έχουν την ικανότητα να καθιστούν  διαθέσιμο, επίκαιρο, και κατανοητό σε κάθε χρόνο και χώρο,  το ιστορικό γεγονός «Ιησούς» ώστε κάθε ιστορική εποχή να είναι καιρός σωτηρίας. Η παρουσία του Αγίου Πνεύματος εγγυάται τη συνέχεια του καιρού του Ιησού με τον καιρό της Εκκλησίας).
Ο Ιησούς προσθέτει «Ακόμα έχω πολλά να σας πω, αλλά δε μπορείτε ακόμα να τα σηκώσετε. Αλλά όταν έλθει εκείνος, το Πνεύμα της αλήθειας, θα σας οδηγήσει σε όλη την αλήθεια. Διότι δε θα μιλήσει αφ’ εαυτού του, αλλά θα πει όσα ακούσει» Η διδασκαλία λοιπόν του Αγίου  Πνεύματος δεν θα είναι κάτι το καινούργιο αλλά ούτε και μια απλή επανάληψη. Δεν θα προσθέσει τίποτα στο Αποκαλυπτικό έργο του Ιησού, αλλά θα οδηγήσει, τον κάθε μαθητή και τους μαθητές στην πλήρη κατανόηση, την εμβάθυνση και την εφαρμογή της διδασκαλίας του Ιησού, στις νέες καταστάσεις που οι μαθητές θα βρεθούνε, 
και τελειωνουμε με μια φραση του Ιησού που μπορεί να παραξηγηθεί «και θα σας αναγγείλει τα μέλλοντα»  Τα μέλλοντα: γαι τα οποία μιλά ο Ιησούς πριν το πάθος και την Ανάσταση του. Είναι το σκάνδαλο του πάθους και του Σταυρικού του Θανατου του θα φέρουν τους μαθητές του σε δύσκολη θέση, θα τους σκανδαλίσουν. Αλλα και της Ανάστασης του για το πως θα την κατανοήσουν Γι αυτά τα μέλλοντα μιλά ο Ιησούς και αυτά ο Παράκλητος θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν. Αλλά θα τους βοηθήσει στο μέλλον για να αντιμετωπίσουν τις νέες καταστάσεις, ιδιαίτερα τον εχθρικό κόσμο, ώστε να ανακαλύπτουν ποίο είναι το νόημα του ευαγγελίου μπροστά στις καινούργιες προκλήσεις, τις δυσκολίες,  απορίες, αμφιβολίες κοκ που θα συναντήσει ο μαθητής στην καθημερινότητα του.  «Εκείνος θα δοξάσει εμένα” .Ο Ιησούς δόξασε τον Θεό Πατέρα γιατί  τον αποκάλυψε στους ανθρώπους. Ο Παράκλητος θα δοξάσει τον Ιησού Χριστό διότι θα βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τον Ιησού Χριστό)”