Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Γ΄ Κύκλος 7η Τακτική Κυριακή, (Λκ 6,27-38)


«Να είστε λοιπόν σπλαχνικοί, όπως σπλαχνικός είναι κι ο Θεός Πατέρας σας

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2019 

Ο Κύριος ας ανταμείψει τον καθένα μας σύμφωνα με τη δικαιοσύνη του και την πιστότητά του» (Σαμ. 26,2.7-9.12-13.22-23 

Για να κατανοήσουμε την ιστορία που μας προτάθηκε στο πρώτο ανάγνωσμα, ας θυμηθούμε σύντομα το ιστορικό. Ο Δαβίδ, είχε μπει στην υπηρεσία του  πρώτου βασιλιά του Ισραήλ, του Σαούλ. Εκεί έδειξε τις ηγετικές και στρατιωτικές του ικανότητες και όλοι τον εκτιμούσαν, τόσο που προκάλεσε την ζηλοφθονία  του  Βασιλιά και τον φόβο μήπως και ο Δαυίδ συνωμοτούσε εναντίον του για να του πάρει το θρόνο, με αποτέλεσμα  όχι μόνο τον εκδιώξει από την αυλή του αλλά προσπάθησε και να τον εξολοθρέψει. Κατά τη διάρκεια μιας καταδίωξης  ο Δαυίδ είχε την ευκαιρία να σκοτώσει τον Βασιλιά, αλλά δεν το έκανε προβάλλοντας δύο δικαιολογίες: 
Α) «Γιατί ποιος θ’ απλώσει χέρι εναντίον του εκλεκτού του Κυρίου και θα μείνει ατιμώρητος;». Ο Θεός  είναι  που διάλεξε τον Σαούλ ως βασιλιά, και ο  Δαυίδ  αυτό το αναγνωρίζει, το σέβεται και δεν θέλει να μπει εμπόδιο στην θεϊκή  επιλογή. 
Β) «Ο Κύριος ας ανταμείψει τον καθένα μας σύμφωνα με τη δικαιοσύνη του και την πιστότητά του». Ο Δαυίδ απορρίπτει  την αυτοδικία και εμπιστεύεται  στην δίκαιη κρίση του Θεού, δεν την περιμένει σε κάποια επόμενη ζωή, αλλά εδώ. Το καλό και το κακό έχουν τα αποτελέσματά τους ήδη σε αυτή τη ζωή. 
 “Να εμπιστευόμαστε την δικαιοσύνη του Κυρίου”   δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε εργαζόμαστε για την επικράτηση της δικαιοσύνης και να την περιμένουμε να πέσει από τον ουρανό. Το θέμα είναι με ποιο πνεύμα εργαζόμαστε για την δικαιοσύνη. Το θυμό που οδηγεί στην εκδίκηση και αρκετές  φόρες στην τυφλή αυτοδικία που,  και ας μην ξεχνούμε ότι  τις περισσότερες φορές επικρατεί νόμος του ισχυρότερου και όχι η δικαιοσύνη.
Πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι όλοι είμαστε κάτω από την σκέπη του Θεού, ακόμα και αυτός που θα λέγαμε ίσως  εχθρό του Θεού και αυτός που εμείς λογίζουμε ως εχθρός μας, κάθε άνθρωπος είναι αντικείμενο του ελέους του Θεού. Ακόμη και τον Κάιν  ο Θεός τον σημείωσε με την σφραγίδα του ελέους  του Θεού, για να μην να τον σκοτώσουν (βλ. Γένεση 4,1)


Ο άλλος δρόμος για την επικράτηση της δικαιοσύνης είναι αυτό που  μας  προτείνει  ο Ιησούς  στο σημερινό ευαγγέλιο  : «Να είστε λοιπόν σπλαχνικοί, όπως σπλαχνικός είναι κι ο Θεός Πατέρας σας" 

Ανάγνωσμα από το Ευαγγέλιο κατά Λουκά 2(Λκ 6,27-38)

«Σ’ εσάς όμως που μ’ ακούτε λέω: Αγαπάτε τους εχθρούς σας, ευεργετείτε όσους σας μισούν· δίνετε ευχές σ’ όσους σας δίνουν κατάρες, προσεύχεστε γι’ αυτούς που σας κακομεταχειρίζονται.
»Σ’ όποιον σε χαστουκίζει στο ένα μάγουλο, γύριζε και το άλλο· κι αν κάποιος σου πάρει το πανωφόρι, μην τον εμποδίσεις να πάρει και το πουκάμισο. 30Σ’ όποιον σου ζητάει κάτι δίνε το, κι αν κάποιος σου πάρει αυτό που σου ανήκει, μη ζητάς να σου το επιστρέψει.1Όπως θέλετε να σας συμπεριφέρονται οι άνθρωποι, έτσι ακριβώς να συμπεριφέρεστε κι εσείς σ’ αυτούς. Γιατί, αν αγαπάτε αυτούς που σας αγαπούν, ποια εύνοια περιμένετε από το Θεό; Αφού και οι αμαρτωλοί αγαπούν αυτούς που τους αγαπούν. Κι αν κάνετε καλό σ’ αυτούς που σας κάνουν καλό, ποια εύνοια περιμένετε από το Θεό; Και οι αμαρτωλοί το ίδιο κάνουν. Αν δανείζετε σ’ όσους ελπίζετε να σας τα επιστρέψουν, ποια εύνοια περιμένετε από το Θεό; Και οι αμαρτωλοί δανείζουν στους ομοίους τους για να τα πάρουν πίσω.
»Αντίθετα, εσείς ν’ αγαπάτε τους εχθρούς σας, να κάνετε το καλό και να δανείζετε, χωρίς να περιμένετε να πάρετε πίσω τίποτα. Έτσι, ο Θεός, που είναι καλός ακόμα και με τους αχάριστους και τους κακούς, θα σας ανταμείψει με το παραπάνω και θα σας κάνει παιδιά του. Να είστε λοιπόν σπλαχνικοί, όπως σπλαχνικός είναι κι ο Θεός Πατέρας σας».
«Μην κρίνετε τους συνανθρώπους σας, για να μη σας κρίνει κι εσάς ο Θεός. Μην τους καταδικάζετε, για να μη σας καταδικάσει κι εσάς ο Θεός. Συγχωρείτε, για να σας συγχωρήσει κι εσάς ο Θεός. Δίνετε, για να σας δώσει κι εσάς ο Θεός. Η δωρεά του θα είναι πλούσια, άφθονη, τέλεια και ξέχειλη· γιατί, ό,τι μέτρο χρησιμοποιείτε για τους άλλους, το ίδιο θα χρησιμοποιήσει και για σας ο Θεός». 

Λόγος του Κυρίου 


x
.   

“Να είναι όπως ο Θεός”, είναι πάντα κάτι επιθυμητό από τον άνθρωπο. Το πρόβλημα είναι πως αυτό γίνεται πραγματικότητα. Ο Ιησούς μας  υποδεικνύει τον τρόπο και τον δρόμο: η ανιδιοτελής αγάπη που έχει ως προϋπόθεση τη μεταμόρφωση της καρδιάς.  Εμείς όμως θέλουμε να είμαστε  όπως ο Παντοδύναμος Θεός και όχι ο Ευσπλαχνικός Πατέρας, αλλά και ο Παντοδύναμος Θεός δείχνει την παντοδυναμία του με την ευσπλαχνία του.  Ο Ιησούς μας προσκαλεί να δείξουμε την δύναμη μας με το : “μιμηθείτε τον Θεό με το να είστε ευσπλαχνικοί” , δηλαδή κάνε  το καλό χωρίς να περιμένεις κάποιο αντάλλαγμα, αλλά αυτό που θέλεις για τον εαυτόν σου να το κάνεις πρώτος στους άλλους.  Να δίνεις στον συνάνθρωπο  και να  ελπίζεις σε κάποιο αντάλλαγμα, είναι  ανθρώπινο. Να δωρίζεις χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα επειδή απλά τον αγαπάς,  είναι θεϊκό. Αλλά για να και να τα κατορθώσουμε  όλα αυτά χρειάζεται να μεταμορφώσουμε την καρδιά μας.