Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Κυριακής τον Βαΐων,

«Σε βεβαιώνω πως σήμερα κιόλας θα είσαι μαζί μου στον παράδεισο»

Κυριακή 14 Απριλίου

Η λειτουργία της Κυριακής τον Βαΐων, με την οποία  περνάμε την Πόρτα της Μεγάλης Εβδομάδας και μάλιστα μαζί με όλο εκείνο το πλήθος που τότε είχε υποδεχτεί τον Ιησού στην Ιερουσαλήμ, σήμερα συμβολίζεται με την τελετή του αγιασμού των Βαΐων εκτός του ενοριακού Ναού και με μια λιτανεία κατευθυνόμαστε προς αυτόν.  Εκεί διαβάζουμε το Πάθος του Ιησού  από το κατά Λουκά  Ευαγγέλιο, όπου… το «Ωσαννά» γίνεται «Σταύρωσον»!!! και ίσως δοθεί η εντύπωση  ότι, τελικά, το πάνω χέρι το έχει το κακό, μιας και οι πρωταγωνιστές, ο ένας μετά τον άλλον, υποκύπτουν :  ποιος στον πειρασμό… ποιος από φόβο… ποιος προδίδει… ποιος απαρνείται. 
Μέσα σε αυτή τη νύχτα του μίσους, μένει μόνο ο Ιησούς για να δώσει μαρτυρία για  την αγάπη του Πατέρα, αλλά και της αγάπης και αφοσίωσης για μας τους μαθητές του και όλους τους ανθρώπους, και το κάνει προσφέροντας τη ζωή του, όπως είχε πει: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγάπη από εκείνη που ο φίλος θυσιάζει τη ζωή του για χάρη των φίλων του». Αυτό επισφραγίζεται πάνω στο Σταυρό.
Στο διάλογό του με το σύντροφο των παθημάτων και της συμφοράς, το μετανοιωμένο ληστή όπως τον αποκαλεί η χριστιανική παράδοση που του είχε πει : «Θυμήσου με, Κύριε, όταν έρθεις στη βασιλεία σου», ο Ιησούς του απάντησε: «Σε βεβαιώνω πως σήμερα κιόλας θα είσαι μαζί μου στον παράδεισο»… Αυτός του ζητά να μην τον ξεχάσει, Εκείνος του προσφέρει μια άδεια εισόδου! Εδώ έχουμε τη σύνοψη του Ευαγγελίου της ευσπλαχνίας. Φτάνει μια προσευχή, και τα λάθη μιας ζωής ξεπερνιούνται. Το ‘‘σήμερα’’ της  Σωτηρίας έρχεται όταν όλα φαίνονται ότι οδηγούν στην καταστροφή.
Εισερχόμενοι την πόρτα της Κυριακής των Βαΐων, αρχίζουμε μια πορεία που μας οδηγεί στο σήμερα της Σωτηρίας που μας προσφέρεται με το Πασχαλινό τριήμερο,  οποιοδήποτε και αν είναι το παρελθόν μας. Μπορούμε να τη δεχτούμε και να είναι και για μας χαράς ευαγγέλια. 

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ: Μεγάλη Πέμπτη: Έδειξε ότι τους αγαπούσε αληθινά και ολοκληρωτικά, το ευαγγέλιο μάς λέει «Πριν από τη γιορτή του Πάσχα, ξέροντας ο Ιησούς πως ήρθε η καθορισμένη γι’ αυτόν ώρα να φύγει από τούτο τον κόσμο και να πάει στον Πατέρα, έδειξε την αγάπη του ως το  τέλος σ’ αυτούς  που,  μέσα  σ’αυτόν τον κόσμο του ανήκαν και τους αγαπούσε» (Ιω 13,1). Αυτά τα λόγια του ευαγγελίου μάς εισάγουν στο πασχαλινό τριήμερο, για να μας δείξουν με ποια αγάπη μάς αγάπησε  και η οποία τον οδήγησε πάνω στο Σταυρό για να μείνει πιστός σε αυτή την αγάπη. Μεγάλη Παρασκευή : Ο Θεός Πατέρας, για να δείξει το εύρος της και την αυθεντικότητά της, δεν τον άφησε να γνωρίσει τη φθορά του θανάτου, αλλά τον ανέστησε εκ νεκρών - Κυριακή του Πάσχα.

Ως μαθητές του Χριστού δεν χρειάζεται να  κάνουμε κάτι το συνταρακτικό, απλά να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του. Όπως εκείνος, να μάθουμε να είμαστε στη διάθεση των άλλων, στην υπηρεσία τους και στην υπηρεσία του κοινού καλού, για να αναστήσει και εμάς ο Θεός Πατέρας