Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

Τα στάχυα και τα ζιζάνια: Ένα παράδειγμα καθολικής ανοχής. Στο Θεό το έργου του στον μαθητή η μίμηση του Ο Σπόρος του σιναπιού και το προζύμι : Δεν έχει σημασία τι είσαι και από που ξεκινάς, αλλά το τι μπορείς να γίνεις...

 

Κυριακή 23 Ιουλίου 2023 

Τα στάχυα και τα ζιζάνια: Ένα παράδειγμα καθολικής ανοχής. Στο Θεό το έργου του στον μαθητή η μίμηση του

Ο Σπόρος του σιναπιού και το προζύμι : Δεν έχει σημασία τι είσαι και από που ξεκινάς, αλλά το τι μπορείς να γίνεις...

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο  Άγ. Ευαγγέλιο (Μτ 13,24-43).

Ο Ιησούς τους παρουσίασε μια παραβολή, λέγοντας:


"Μοιάζει η βασιλεία των ουρανών με άνθρωπο που έσπειρε καλό σπόρο στο χωράφι του. Κι ενώ οι άνθρωποί του κοιμόνταν, πήγε ο εχθρός του κι έσπειρε από πάνω ζιζάνια, ανάμεσα στο σιτάρι και έφυγε. Αλλά όταν βλάστησε το χορτάρι και καρποφόρησε, τότε φάνηκαν και τα ζιζάνια. Πήγαν τότε οι δούλοι του οικοδεσπότη και του είπαν: "Κύριε, δεν έσπειρες καλό σπόρο στο χωράφι σου; Από πού, λοιπόν, προήλθαν τα ζιζάνια;" Κι εκείνος τους είπε: "άνθρωπος εχθρός το έκαμε". Και οι δούλοι του είπαν: "Θέλεις, λοιπόν, να πάμε και να τα μαζέψουμε;"        Κι εκείνος είπε: "'Οχι, μη τυχόν και ενώ μαζεύετε τα ζιζάνια ξεριζώστε μαζί τους και το σιτάρι. Αφήστε να μεγαλώσουν και τα δυο μαζί μέχρι το θερισμό. Και στον καιρό του θερισμού θα πω στους θεριστές: Συγκεντρώστε πρώτα τα ζιζάνια και δέστε τα σε δεμάτια και να τα κάψτε, ενώ το σιτάρι συγκεντρώστε το στην αποθήκη μου".

Ο Ιησούς τους παρουσίασε μια άλλη παραβολή, λέγοντας:

"Μοιάζει η βασιλεία των ουρανών με σπόρο σιναπιού που τον πήρε ένας άνθρωπος και τον έσπειρε στο  χωράφι  του.  Αυτός είναι μικρότερος απ' όλους  τους  σπόρους, αλλά  όταν  μεγαλώσει  είναι  μεγαλύτερο απ' όλα τα λαχανικά και γίνεται δένδρο, ώστε να έλθουν τα πουλιά του ουρανού και να φωλιάζουν στα κλαδιά του".

Τους είπε και άλλη παραβολή: "Μοιάζει η βασιλεία των ουρανών με προζύμι, που το πήρε μια γυναίκα και το έβαλε μέσα σε τρία σάτα αλεύρι, έως ότου ζυμώθηκε όλο".

'Ολα αυτά ο Ιησούς τα είπε με παραβολές προς τα πλήθη και χωρίς παραβολές δεν τους έλεγε τίποτα, για να εκπληρωθεί εκείνο που είπε ο προφήτης, όταν έλεγε: θα ανοίξω το στόμα μου με παραβολές. Θα πω πράγματα που είναι κρυμμένα από τότε που δημιουργήθηκε ο κόσμος.

Τότε άφησε το πλήθος κι επέστρεψε στο σπίτι. Και τον πλησίασαν οι μαθητές του, λέγοντας: "Εξήγησέ μας την παραβολή των ζιζανίων του χωραφιού". Κι εκείνος, απαντώντας, είπε: "Αυτός που σπέρνει τον καλό σπόρο είναι ο Υιός του Ανθρώπου, το χωράφι είναι ο κόσμος, ενώ ο καλός σπόρος είναι τα παιδιά της βασιλείας και τα ζιζάνια είναι τα παιδιά του Πονηρού, ενώ ο εχθρός που τα έσπειρε είναι ο διάβολος, ο θερισμός είναι το τέλος του κόσμου και οι θεριστές είναι οι άγγελοι. Με τον ίδιο τρόπο που μαζεύουν τα ζιζάνια και τα καίνε στη φωτιά, έτσι θα είναι και στο τέλος του κόσμου. Θα στείλει ο Υιός του Ανθρώπου τους αγγέλους του και θα μαζέψουν από το βασίλειό του όλα τα σκάνδαλα και όσους διαπράττουν την ανομία και θα τους ρίξουν στο καμίνι της φωτιάς. Εκεί θα είναι ο θρήνος και το τρίξιμο των δοντιών. Τότε οι δίκαιοι θα λάμψουν στη βασιλεία του Πατέρα τους σαν τον ήλιο. 'Οποιος έχει αφτιά, ας ακούει!


Λόγος του Κυρίου

Ο Ιησούς είναι ρεαλιστής και το λέει καθαρά : Το κακό στην ιστορία συνυπάρχει με το καλό και μολύνει τη γη που σπάρθηκε ο Λόγος· το βρίσκουμε και μέσα στον άγιο Λαό του Θεού. Το κακό κυριαρχεί στον κόσμο και, δυστυχώς, υπάρχει και στην Εκκλησία. Η ζωή και ο θάνατος είναι ριζικά εναλλακτικές- το καλό και το κακό, όμως, βρίσκονται στο ίδιο έδαφος και συμπλέκονται. Και δεν είναι μόνον έξω από μας, είναι και μέσα μας. Πόσες, αλήθεια, καλές προθέσεις δίνουν τη θέση τους σε κακές σκέψεις! Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς και να ζητάμε την «τέλεια εκκλησία» αφού απαρτίζεται από ατελή μέλη. Είμαστε μέσα σε αυτήν την Εκκλησία «συγχρόνως αγία και πάντα σε ανάγκη εξαγνισμού» (Φως των Εθνών 8). Τι κάνουμε; Μια λύση είναι, με κάθε μέσο, να εξαλείψουμε το κακό. Ο Ιησούς, όμως, κάνει το αντίθετο: Δεν διώχνει τους αμαρτωλούς, δεν κουνάει το δάχτυλο σε αυτούς που οι άλλοι χαρακτήρισαν ως «τα ζιζάνια της κοινωνίας». Μας ζητά να είμαστε υπομονετικοί αλλά όχι αδιάφοροι. Η διαλογή θα γίνει· ωστόσο ας δεσμευτούμε να καταπολεμήσουμε το κακό που έχει εγκατασταθεί στη ζωή μας. Δίνει την ευκαιρία στους καλούς να συνεχίσουν να κάνουν το καλό για να προοδεύσει, χωρίς να φοβόμαστε τα ζιζάνια που «κατοικούν» ανάμεσά μας, και στους κακούς να καταλάβουν τι κάνουν.



Ο Σπόρος του σιναπιού 

Δεν έχει σημασία τι είσαι και από που ξεκινάς, αλλά το τι μπορείς να γίνεις... ο Κύριος σε καλεί «να γίνεις» ! Δεν χρειάζονται βιασύνες αλλά να δώσεις χρόνο στον... χρόνο και στον Θεό για να σε μεταμορφώσει και να συμβάλλεις κι εσύ ενεργά σ’ αυτή τη μεταμόρφωση. Μαγιά και αλεύρι Στην πίστη δεν μετριέται η ποσότητα ούτε οι αριθμοί έχουν θέση στη μέτρηση πίστης ... αξία έχει η ποιότητα και η ποιότητα δεν φαίνεται πάντα άμεσα. Τα αποτελέσματα φαίνονται με τη δουλειά και τον καιρό. Μπορεί η μαγιά να μοιάζει με αλεύρι βρεγμένο αλλά ποιοτικά είναι διαφορετικά...και αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα. Το Ευαγγέλιο μας ζητά να περιμένουμε...να κάνουμε υπομονή...γιατί με τον καιρό θα δούμε τα αποτελέσματα! Υπομονή