Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Ο πειρασμός, είναι η δυνατότητα του ανθρώπου ελεύθερα να επιλέγει τι άνθρωπος θέλει να είναι. Α΄ Κύκλος .Πρώτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής

Κυριακή, 5/3/2023


Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο ΄Αγιο Ευαγγέλιο ( 4.1-11) 

Τότε ο Ιησούς οδηγήθηκε από το Πνεύμα στην έρημο για να αντιμετωπίσει τους πειρασμούς του διαβόλου. Σαράντα μέρες και σαράντα νύχτες δεν έφαγε τίποτε ο Ιησούς· ύστερα όμως πείνασε. Τότε εμφανίστηκε αυτός που βάζει σε πειρασμό τους ανθρώπους και του είπε: «Αν είσαι Υιός του Θεού, πες να γίνουν αυτές οι πέτρες ψωμιά». Ο Ιησούς όμως του αποκρίθηκε: «Ο άνθρωπος, λέει η Γραφή, δε ζει μόνο με ψωμί, αλλά με κάθε λόγο που βγαίνει από το στόμα του Θεού».

Ύστερα τον οδήγησε ο διάβολος στην άγια πόλη, την Ιερουσαλήμ και τον έστησε στο πιο ψηλό μέρος του ναού 6και του είπε: «Αν είσαι Υιός του Θεού, πέσε κάτω· γιατί η Γραφή λέει:

Θα δώσει εντολή για σένα στους αγγέλους του  και θα σε σηκώσουν στα χέρια τους, για να μη σκοντάψει σε πέτρα το πόδι σου».

Μα ο Ιησούς του είπε: «Αλλού όμως λέει η Γραφή: δεν πρέπει να βάλεις σε δοκιμασία τον Κύριο, το Θεό σου».

Πάλι τον οδήγησε ο διάβολος σ’ ένα πολύ ψηλό βουνό και του έδειξε όλα του κόσμου τα βασίλεια και τη λαμπρότητά τους. Ύστερα του είπε: «Όλα αυτά θα σου τα δώσω, αν πέσεις και με προσκυνήσεις». 10Ο Ιησούς όμως του απάντησε: «Φύγε από μπροστά μου, σατανά! Η Γραφή το λέει καθαρά: μόνο τον Κύριο το Θεό σου θα προσκυνάς και μόνο αυτόν θα λατρεύεις».

Τότε ο διάβολος άφησε τον Ιησού, και άγγελοι Θεού ήρθαν και τον υπηρετούσαν.

Λόγος του Κυρίου 

Το επεισόδιο των πειρασμών ακολουθεί την βάπτιση του Ιησού και αυτό δεν είναι τυχαίο. Στο βάπτισμα ο Ιησούς είχε μια ισχυρή εμπειρία ότι ήταν Γιος του Πατέρα. Οι πειρασμοί έρχονται να προσδιορίσουν τι σημαίνει να είσαι παιδί του Θεού.

Η ζωή είναι πειρασμός, δηλαδή είναι η δυνατότητα του ανθρώπου ελεύθερα να επιλέγει τι άνθρωπος θέλει να είναι. Όποιος δεν μπαίνει στον πειρασμό είναι τελικά καταδικασμένος να μην επιλέξει ποτέ. Να μην αποφασίσει να διαλέξει, να μην αποφασίσει πώς να ρισκάρει τη ζωή του.

Καλούμαστε να αποφασίσουμε πώς να είμαστε άνθρωποι :
Ο πρώτος πειρασμός είναι αυτός του ψωμιού. Η επιλογή : «αν είσαι Υιός του Θεού πρέπει να είσαι χορτάτος, όχι να πεινάς, αλλιώς δεν είναι αλήθεια ότι είσαι γιος του Θεού που σε φροντίζει». Για μας αυτό σημαίνει ότι, αν ο Θεός μας κάνει να νιώθουμε καλά στην ευημερία μας βλέπουμε την αγάπη του Θεού.

Η απάντηση του Ιησού είναι ότι υπάρχει κάτι περισσότερο από την ευημερία, και είναι ο Λόγος του Θεού: η σχέση με τον Θεό πρέπει να αναζητηθεί ακόμη και πιο πέρα από την αυθυπέρβαση, δηλαδή στο άνοιγμα προς τον Θεό και τους συνανθρώπους.

Ο δεύτερος πειρασμός είναι αυτός της πτώσης από την κορυφή.


«
Αν είσαι ο Υιός του Θεού που σε αγαπά πρέπει να κάνει ό,τι του ζητήσεις». Αν ο Ιησούς το κάνει δεν είναι πια ο Υιός που ακούει και υπακούει, αλλά ο γιος που δίνει διαταγές : ο Πατέρας πρέπει να εκτελεί. Ο Ιησούς απαντά ότι πρέπει να υπακούμε στον Θεό και όχι το αντίστροφο.

Με τον τρίτο πειρασμό, ο Σατανάς προτείνει να επιδιώξει τη δύναμη και τη δόξα από μόνος, αυτό θα του δώσει καλά αποτελέσματα.

Τελικά το ζήτημα είναι : Γιατί θέλεις να γίνεις "Γιός" ; θα μείνεις πεινασμένος, φτωχός, σκλάβος, περιθωριοποιημένος ίσως και περίγελος. Ο Ιησούς απαντά ότι δεν πρέπει να δώσει κανείς τη ζωή του σε κανέναν άλλον Κύριο, εκτός από τον Πατέρα.

Στην ζωή μας υπάρχουν, σαφώς, τρεις δεσμεύσεις για τον καθένα μας. Μπορούμε με κάποιον τρόπο να τις βάλουμε παράλληλα με τις παραδοσιακές δεσμεύσεις της Σαρακοστής: να αναζητούμε τον Θεό ακόμα και με τίμημα τη θυσία :

η νηστεία : Ας “γίνει το θέλημά σου και όχι το δικό μου”,

η προσευχή : Να έχεις μόνο τον Θεό ως Κύριο από όπου να αντλείς το νόημα της ζωής και να είσαι απαλλαγμένος από είδωλα,

η ελεημοσύνη: Τελικά να διαλέξουμε να ζούμε ως παιδιά που υπηρετούν τους αδελφούς και όχι ως κύριοι που χρησιμοποιούν τους αδελφούς.