Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Μια αυθεντική μεταστροφή εκδηλώνεται με νέες σχέσεις. Α' κύκλος 5η Τακτική Κυριακή (Μτ. 5,13-16, Ησ. 58,7-10)

 

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023


Ανάγνωσμα από το κατα Ματθαίο άγιο Ευαγγέλιο (Μτ.5,13-16) 

Εκείνο τον καιρό είπε ο Ιησούς  στους μαθητές του: 
       

    Εσείς είσθε το αλάτι της γης. Αλλά αν το αλάτι χάσει τη γεύση του, με τι θα αλατισθεί; Σε τίποτα πια δεν χρησιμεύει, παρά μόνο να πεταχθεί έξω και να καταπατηθεί απ'τους ανθρώπους.

   Εσείς είσθε το φως του κόσμου. Δεν μπορεί μια πόλη να κρυφθεί, όταν βρίσκεται πάνω σε ένα βουνό. Ούτε ανάβουν ένα λυχνάρι και το τοποθετούν κάτω από το μόδιο, αλλά το θέτουν πάνω στο λυχνοστάτη και λάμπει σε όλους που βρίσκονται στο σπίτι. Έτσι να λάμψει το δικό σας φως μπροστά στους ανθρώπους, για να δουν τα καλά σας έργα και να δοξάσουν τον Πατέρα σας που βρίσκεται στους ουρανούς.

Λόγος του Κυρίου 


    Το κεντρικό θέμα των βιβλικών μας αναγνωσμάτων είναι η εικόνα του φωτός.
Η μεταφορική έννοια του φωτός είναι χρήσιμη για να κατανοήσουμε τόσο την ιεραποστολή του μαθητή του Χριστού όσο και την εκτέλεση της.
Το φως, τα φωτεινά κύματα δεν φαίνονται, βλέπουμε τα φωτισμένα αντικείμενα. Το φως γίνεται παρόν στα φωτισμένα σώματα από μόνο του. Να είναι κάποιος "φως" σημαίνει να είναι αόρατος.
Εμείς δεν είμαστε πηγή φωτός, το Φως είναι ο Θεός. Ο Ιησούς, λέει: «Ας δουν τα καλά σου έργα και ας δοξάσουν τον Θεό». Αυτός είναι η πηγή, Αυτός είναι το Φως.
Ο Ιησούς ερμήνευσε και ξεδίπλωσε την μεσσιανική του επιλογή κάτω από το φως αυτών των γραμμών.

Το νόημα τους είναι ξεκάθαρο: το φως πρέπει να φτάσει όπου υπάρχει δυστυχία, καταπίεση, θάνατος, όπου υπάρχει διωγμός, εκεί θα κάνει αισθητή την παρουσία του.
Αυτό ο Ιησούς το συγκεκριμενοποίησε πολύ καλά στους Μακαρισμούς που, όπως είδαμε, υποδεικνύουν ακριβώς περιοχές προς τις οποίες στρέφεται η δράση του Θεού, και εκεί όπου είναι λάμπει το φως, γιατί εκεί είναι και ο Θεός. Όποιοι ξεδιπλώνουν ανάμεσα τους την ιεραποστολή γίνονται μεταδότες του φωτός.

     Ο προφήτης Ησαΐας δεν ζητά θρησκευτικές πράξεις λατρείας, νηστεία, αλλά μια αυθεντική μεταστροφή που εκδηλώνεται με νέες σχέσεις κοινωνικής δικαιοσύνης, ελέους, αλληλεγγύης προς τους φτωχούς και τους απόρους και τους περιθωριοποιημένους .
    Το φως φτάνει στο κοινωνικό σύνολο και όλη η κοινότητα απολαμβάνει την παρουσία του “Φωτός”, ιδιαίτερα οι περιθωριοποιημένοι.

Για να συνεχίσεις τη μελέτη δες

https://ienoriamou.blogspot.com/2020/02/5.html