Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

«Όποιος κάνει το θέλημα του Θεού, είναι ο αδερφός μου, η αδερφή μου και η μητέρα μου» Β΄ Κύκλος - 10η Τακτική Κυριακή -

Κυριακή 14 Μαρτίου


    Το κίνημά του Ιησού, η κοινότητα των μαθητών του Ιησού έχει αρχίσει να αναπτύσσεται  τίποτα δεν μπορεί να τη σταματήσει, ούτε οι βίαιες και κακόβουλες επιθέσεις εκείνων που το φοβούνται ούτε  η μη κατανόηση, ακόμη και των πλησιέστερων συγγενών.


    Από το κατά Μάρκο ΄Αγιο Ευαγγέλιο (Mκ. 3,20-35) 


  
 
Ο Ιησούς και οι μαθητές του έρχονται σ’ ένα σπίτι· εκεί μαζεύτηκε πάλι τόσος κόσμος, που αυτός και οι μαθητές τους, δεν μπορούσαν ούτε να φάνε.

    Όταν τ’ άκουσαν αυτό οι δικοί του, βγήκαν να τον συγκρατήσουν, γιατί νόμιζαν ότι είχε χάσει τα λογικά του.Αλλά κι οι γραμματείς που ήρθαν από τα Ιεροσόλυμα, έλεγαν ότι έχει μέσα του το Βεελζεβούλ κι ότι με τη δύναμη του άρχοντα των δαιμονίων διώχνει τα δαιμόνια.Τότε τους κάλεσε ο Ιησούς κοντά του και τους μιλούσε με παραβολικές εικόνες: «Πώς μπορεί ο σατανάς να διώχνει το σατανά;Αν ένα βασίλειο χωριστεί σε αντιμαχόμενες παρατάξεις, θα διαλυθεί. Κι αν σε μια οικογένεια πέσει διχασμός, θα διαλυθεί κι αυτή.Αν ο σατανάς στραφεί εναντίον του εαυτού του και διχαστεί, δεν μπορεί να σταθεί· τελείωσε η κυριαρχία του.

    Κανείς δεν μπορεί να μπει στο σπίτι ενός δυνατού ανθρώπου και να κλέψει τα πράγματά του, αν πρωτύτερα δεν δέσει το δυνατό άνθρωπο. Μόνο τότε θα λεηλατήσει το σπίτι του».

    «Σας βεβαιώνω πως ο Θεός θα συγχωρήσει όλες τις αμαρτίες των ανθρώπων και τις προσβολές που θα του κάνουν·όποιος όμως προσβάλει το Πνεύμα το Άγιο, δε θα συγχωρηθεί ποτέ· είναι ένοχος αιώνιας καταδίκης».Τα είπε αυτά ο Ιησούς γιατί έλεγαν πως έχει σατανικό πνεύμα.

    Ήρθαν τότε η μητέρα και τ’ αδέρφια του Ιησού και περιμένοντας έξω από το σπίτι έστειλαν να τον φωνάξουν. Γύρω του καθόταν πλήθος, και του λένε: «Η μητέρα σου και τ’ αδέρφια σου είναι έξω και σε ζητούν». Εκείνος απαντώντας τούς λέει: «Ποια είναι η μητέρα μου και ποιοι είναι οι αδερφοί μου;» Κι αφού έριξε μια ματιά ολόγυρα σ’ αυτούς που κάθονταν γύρω του, λέει: «Να η μητέρα μου και τα αδέρφια μου. Γιατί, όποιος εφαρμόζει το θέλημα του Θεού, αυτός είναι αδερφός μου και αδερφή και μητέρα μου».

    Λόγος του κυρίου

    Οι θεολόγοι της εποχής, λοιπόν  διέδιδαν :“οι γραμματείς που ήρθαν από τα Ιεροσόλυμα, έλεγαν ότι ο Ιησούς  έχει μέσα του τον Βεελζεβούλ κι ότι με τη δύναμη του άρχοντα των δαιμονίων διώχνει τα δαιμόνια”. Ενώ οι συγγενείς του  Ιησού “βγήκαν να τον συγκρατήσουν, γιατί νόμιζαν ότι είχε χάσει τα λογικά του”. 

    Ο Ιησούς έχει εχθρούς, αλλά εκείνος δεν εχθρεύεται κανέναν. Αυτούς που τον κατηγορούν προσπαθεί να  τους μεταπείσει ώστε να πάρουν σοβαρά την υπόθεση πως μπορεί και να έχει δίκιο.

Το Ευαγγέλιο, με μεγάλη ειλικρίνεια δεν  αποκρύπτει ότι οι σχέσεις με το οικογενειακό του περιβάλλον αρκετές φορές υπήρξαν τεταμένες. Τα λόγια του Ιησού είναι σκληρά. Σαν να της  έλεγε: “μάννα  τι είναι αυτά που  κάνεις, δεν σε αναγνωρίζω πια ...”! 

Είναι η μόνη φορά που εμφανίζεται στο Ευαγγέλιο του Μάρκου η μητέρα του Ιησού και παρουσιάζεται με μια εικόνα κάθε άλλο παρά κολακευτική. Παρουσιάζεται ως μια μάννα που δεν μπορούσε να καταλάβει το παιδί της αλλά που θέλει να το προστατέψει από τα χειρότερα. 

Αυτή η περικοπή είναι μια μαρτυρία ότι τα ευαγγέλια, μας μεταφέρουν μια σωστή και όχι ωραιοποιημένη και φτιασιδωμένη εικόνα του Ιησού.

Παρ όλη την επίθεση ο  Ιησούς, δεν καταδικάζει δεν καταφέρεται εναντίον των αντιπάλων του  δεν απειλεί αλλά αναγγέλλει το ευαγγέλιο δηλαδή μια παγκόσμια συγχώρηση: “Σας βεβαιώνω πως ο Θεός θα συγχωρήσει όλες τις αμαρτίες των ανθρώπων και τις προσβολές που θα του κάνουν,” αλλά με μια εξαίρεση “όποιος όμως προσβάλει το Πνεύμα το Άγιο, δε θα συγχωρηθεί ποτέ”…. 

Ποια είναι αυτή η αμαρτία; 

    Ήδη, ο προφήτης Ησαΐας, μιλούσε εναντίον εκείνων που προσπαθούν να παρουσιάσουν το κακό ως καλό και το καλό ως κακό, όχι από αγνοία αλλά επειδή έτσι τους συμφέρει. Ξέρουν ποιο είναι το σωστό αλλά δεν θέλουν να το παραδεχτούν γιατί, έτσι ενεργώντας, θα χάσουν το γόητρό τους και θα πληγούν τα συμφέροντα τους. 

    “Είναι ένοχοι αιώνιας καταδίκης”. Καλά ο Θεός δεν εκείνος που πάντα  συγχωρά; 

Βεβαίως, άλλα αυτοί που  δεν θα συγχωρηθούν δεν είναι γιατί ο Θεός δεν θα τους συγχωρήσει, αλλά επειδή δεν θα ζητήσουν συγνώμη, διότι ζητώντας  συγνώμη παραδέχονται ότι έκαναν λάθος και, άρα, θα μειωθεί το γόητρο τους… 

Το να ξέρεις τον Μεσσία, ακόμη και να νοιώθεις οικείος του, δεν σημαίνει ότι τον γνωρίζεις και ότι τον καταλαβαίνεις αυτόματα και ότι πρέπει να ενεργεί όπως εσύ θα περίμενες. 

Δες τους συγγενείς του . Και αν ήταν δύσκολη υπόθεση για τους συγχρόνους του Ιησού και τους συγγενείς του, πόσο μάλλον για μας τόσους αιώνες μετά. 

Μια τελευταία σημείωση: Ο Ιησούς δεν αμφισβητεί την οικογένεια, αντίθετα, θα ήθελε να επεκτείνει τις ζεστές και καλές σχέσεις που βιώνονται  σε ένα σπιτικό σε παγκόσμι επίπεδο: «όποιος κάνει το θέλημα του Θεού, είναι ο αδερφός μου, η αδερφή μου και η μητέρα μου». Τρελά πράγματα, οραματίζεται μια οικουμενική οικογένεια!!! ΄ Η μήπως όχι;

Τελικά το θέμα είναι σοβαρό: Το να είσαι μέλος της κοινότητας των μαθητών του Ιησού δεν είναι άθλημα που παίζεται ευκαιριακά ή κάθε Σαββατοκύριακο!!! 

Ο Χριστιανισμός παίζεται, βιώνεται και εμπεδώνεται καθημερινά και όχι επιφανειακό αλλά σε πολύ βαθύτερο επίπεδο, δεν σημαίνει “απλά ακολουθώ κάποιους κανόνες” όταν μου αρέσει και όπως μου αρέσει, άλλα ζω μια καινούργια ζωή που δεν την έκανα εγώ στα μετρά μου αλλά την δέχτηκα .