Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

O Πειρασμός, η ελευθερία και η υπευθυνότητα. 1η Κυριακή της Τεσσαρακοστής (Μκ 1, 12-15)

 Κυριακή  21 Μαρτίου 2021

Η πρώτη γενιά των μαθητών του Ιησού έφευγε, ωστόσο οι πειρασμοί και οι κάθε μορφής δυσκολίες και αμφιβολίες αυξάνονταν και εντείνονταν. Κεντρικο ήταν το ερώτημα– πειρασμό: Που είναι η Βασιλεία του Θεού που ο Ιησούς ευαγγελίστηκε; 

Σε απάντηση αυτής της απορίας, γράφει ο Ευαγγελιστής Μάρκος το Ευαγγέλιο του,  και αρχίζει παραθέτοντας με μεγάλη λιτότητα χωρίς άλλες λεπτομέρειες -σε αντίθεση με τους Ματθαίο και Λούκα που δεν φείδονται λεπτομερειών-.γράφοντας   ότι ο ΙΗΣΟΥΣ οδηγούμενος από το Πνεύμα  “για σαράντα μέρες κι  αντιμετώπισε τους πειρασμούς του σατανά” 


Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (1, 12-15)

Εκείνο τον καιρό αμέσως (μετά το Βάφτισμα), το Πνεύμα οδηγεί τον Ιησού έξω στην έρημο. Εκεί στην έρημο έμεινε σαράντα μέρες κι αντιμετώπισε τους πειρασμούς του σατανά. Ζούσε μαζί με τα θηρία, και άγγελοι τον υπηρετούσαν. 

Μετά τη σύλληψη του Ιωάννη ο Ιησούς ήρθε στη Γαλιλαία και κήρυττε το χαρμόσυνο μήνυμα για τη βασιλεία του Θεού. «Συμπληρώθηκε», έλεγε, «ο καθορισμένος καιρός κι έφτασε η βασιλεία του Θεού· μετανοείτε και πιστεύετε στο χαρμόσυνο αυτό μήνυμα».

                                                                                                                    Λόγος του Κυρίου 

                                                                                                                                                                    Ο “Πειρασμός”  και η δοκιμασία υπάρχει πάντοτε όταν χρειάζεται κάποιος πρέπει να διαλέξει . Αλλά για μπορεί κάποιος να διαλέξει σημαίνει ότι είναι «ελεύθερος ». Ξεπερνάς τον πειρασμό όταν μεταξύ των πολλών λύσεων, περισσότερο ή λιγότερο ελκυστικών,  που του προσφέρονται έχει την δυνατότητα και είναι ικανός  να εντοπίσεις  την περίπτωση εκείνη που σου προσφέρει  το πιο αξιόλογο, καλό και ωραιότερο αγαθό. «Ελευθερία» σημαίνει γνωρίζω, σταθμίζω, κρίνω, επιλέγω και δρω ανάλογα, σημαίνει πως με τις επιλογές μου δίνω ποιότητα και βάθος στη ζωή. Το πρόβλημα έγκειται στα  κριτήρια επιλογής .

Για τον Ιησού τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα. Ο ευαγγελιστής φροντίζει να μας τα παρουσιάσει δίνοντάς μας την περίληψη του κηρύγματός  του που  ήταν και :  φάρος οδηγός της ζωής του“ ... έφτασε η Βασιλεία του Θεού· μετανοείτε και πιστεύετε στο χαρμόσυνο αυτό μήνυμα”.. Ο Ιησούς δεν διάλεξε το δρόμο της καταγγελίας και της απειλής τιμωριών ή την  οδό  των υποσχέσεων, αλλά άνοιξε έναν καινούριο δρόμο, το δρόμο της αναγγελίας «χαροποιών νέων» έφτασε η Βασιλεία του Θεού   και ο καθένας,   που την κάνει δεκτή  στη ζωή του, παρόλους τους πειρασμούς   μπορεί και να την αλλάξει. 

 Ο ευαγγελιστής σημειώνει ότι η δημόσια ζωή του Ιησού που αρχίζει με το Βάφτισμα. “ το Πνεύμα οδηγεί τον Ιησού έξω στην έρημο” και είχε οδηγό το Πνεύμα,  τη δύναμη της αγάπης του Θεού.  Ότι ισχύει  για τον Ιησού, ισχύει και για μας.  

“ Έξω, στην έρημο : Στον κόσμο, στην  καθημερινότητά του,  όπου ο καθένας κάνει την εμπειρία  ότι ενώ να θέλει ζήσει σωστά για να είναι ευτυχισμένος αλλά παρ’ όλη την καλή του θέληση δεν ξέρει πως. 


Για πόσο; “για σαράντα ημέρες”. Αυτές οι σαράντα  ημέρες δεν είναι ένας ακριβής χρονικός προσδιορισμός αλλά δηλώνει τη διάρκεια μιας ζωής. Αντιμετώπιζε  “τους πειρασμούς του σατανά”  που δεν είναι κατ’ ανάγκη κάποιο δαιμονικό πρόσωπο που προσπαθεί να μας  παρασύρει σε λάθος επιλογές,  αλλά και εμείς οι ίδιοι γιατί παρουσιάζουμε πολλές φόρες το καλό ως εκείνο που μας συμφέρει άσχετα του τι είναι για τους άλλους. 

Και συνεχίζει “Ζούσε μαζί με τα θηρία” Αντιμετώπιζε κάθε μορφή  εξουσίας  Βίωνε  κάθε μορφή δυσκολίες, από την απλούστερη έως την πιο περιπεπλεγμένη. 

Μια σημείωση γράφει ο ευαγγελιστής  “Και άγγελοι τον υπηρετούσαν”.  Κατά την διάρκεια της ζωής του  Ιησού οι μόνοι που προσφέρουν κάποια υπηρεσία στον Ιησού είναι  μερικές  γυναίκες, ας σημειωθεί ότι αυτές οι γυναίκες προσφέρουν την  υπηρεσία τους ακόμη και στην ομάδα των μαθητών του Ιησού. Σε αντίθεση ,  ακόμη και με τους πιο στενούς  μαθητές του Ιησού  που μέχρι  και την τελευταία στιγμή διαπληκτίζονταν για το μοίρασμα μιας προσδοκώμενης εξουσίας. 

Η Ανθρώπινη ζωή όμως δεν είναι μόνο “έρημος  και κοιλάδα των δακρύων” που δεν ξέρουμε πως να την διαχειριστούμε. 

Στη ζωή αυτή έχουμε, όπως ο Ιησούς,  συμπαραστάτη και συνήγορο  “το Πνεύμα” με το οποίο προικοδοτηθήκαμε στο Βάπτισμα και το Χρίσμα. που όπως τον Ιησού μας οδηγεί μας  έξω από την έρημο της ιδιοτέλειας  Καλούμαστε, αυτό που μας χαρίστηκε ως δώρο  να το γνωρίσουμε,  να το αναπτύξουμε, να το μάθουμε για  να ζούμε με ελευθερία,  ευτυχία, κάνοντας την ζωή μας και την ζωή των άλλων με τις επιλογές μας περισσότερο ανθρώπινη.