Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Α΄ Κύκλος 3η Τακτική Κυριακή ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ



ΚΥΡΙΑΚΉ  26 Ιανουαρίου 2020
   
Ο Ιησούς αρχίζει την δράση  του  από  τη Γαλιλαία,  μια περιοχή που δεν έχαιρε καμιάς εκτίμησης από τους «καλώς» σκεπτόμενους  Ιουδαίους γιατί ήταν σταυροδρόμι πολλών πολιτισμών, θρησκειών, πνεύματα ανήσυχα πάντοτε σε αναζήτηση για κάτι καλύτερο  που  δεν δίσταζαν  να   εγκαταλείψουν τις παραδοσιακές θρησκευτικές ή πολιτισμικές ιδέες του  για να αναζητήσουν κάτι  καλύτερο.  Ο Ιησούς σε ένα τέτοιο περιβάλλον αρχίζει το έργο του  με μια πρόσκληση που είναι ένα σύντομο μανιφέστο :  «Μετανοείτε! Γιατί έφθασε η βασιλεία των ουρανών».


Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίου Ευαγγέλιο 4,12 - 23

Όταν άκουσε ότι συνέλαβαν τον Ιωάννη, αναχώρησε για τη Γαλιλαία. Και εγκαταλείποντας τη Ναζαρέτ, ήλθε και κατοίκησε στηνπαραθαλάσσια πόλη της Καπερναούμ, στα σύνορα Ζαβουλών και Νεφθαλίμ, για να εκπληρωθεί ότι ειπώθηκε από τον προφήτη Ησαϊα, που είπε: Η γη Ζαβουλών και η γη Νεφθαλίμ, πάνω στο δρόμο της θάλασσας, πέρα απ' τον Ιορδάνη,η Γαλιλαία των εθνών, ο λαός που κάθεται στο σκοτάδι είδε ένα μεγάλο φως. Και σ' εκείνους που κάθονται στη χώρα και στη σκιά του θανάτου φως ανέτειλε πάνω τους".
Από τότε άρχισε ο Ιησούς να κηρύττει να λέει: "Μετανοείτε! Γιατί έφθασε η βασιλεία των ουρανών".
Κι ενώ περπατούσε κοντά στη θάλασσα της Γαλιλαίας, είδε δυο αδέλφια, το Σίμωνα που λεγόταν Πέτρος και τον αδελφό του τον Ανδρέα, που έριχναν δίχτυ στη θάλασσα. 'Ηταν, πράγματι, ψαράδες. Και τους λέει: "Ακολουθείστε με κι εγώ θα σας κάνω ψαράδες ανθρώπων". Και εκείνοι αφήνοντας αμέσως τα δίχτυα, τον ακολούθησαν. Και προχωρώντας παραπέρα είδε άλλα δυο αδέλφια, τον Ιάκωβο του Ζεβεδαίου και τον αδελφό του τον Ιωάννη, μέσα στο πλοιάριο, μαζί με τον πατέρα τους το Ζεβεδαίο, ενώ διόρθωναν τα δίχτυα τους και τους κάλεσε. Κι εκείνοι, αμέσως τον ακολούθησαν, αφήνοντας το πλοιάριο και τον πατέρα τους.
Λόγος του Κυρίου

Παραφράζοντας την πρόσκληση  που έλεγε “αν θέλετε να αλλάξετε ζωή, να έχετε μια ζωή καλή, τότε  Μετανοήστε , δηλαδή αλλάξτε τα μυαλά που έχετε για να μπορέσετε να δείτε την  καινούργια ζωή που δεν είναι μακριά σας και που έρχεται να σας συναντήσει . Αφήστε πίσω σας τις παλιές  νοοτροπίες και προκαταλήψεις που όπως βλέπετε σας έκαναν και σας κάνουν μαύρη τη ζωή, και στη θέση τους αρχίστε μια καινούργια πορεία που θα σας γεμίζει, που θα σας ολοκληρώνει”.

     Δεν μετανοεί και  δεν αλλάζει μυαλά εκείνος που κάτι φοβάται, αυτός που θέλει τη σιγουριά, έστω και επώδυνη, του ήδη γνωστού,  αλλά  όποιος αγαπά τη ζωή  και θέλει  να την έχει γεμάτη και ολοκληρωμένη,  και η ζωή η γεμάτη και ολοκληρωμένη δεν είναι άλλο από τον Θεό που χαρίζει τη ζωή . 

     Ο Θεός  είναι παρών στην χαρά και στο καλό και   προσθέτει ακόμη περισσότερο χαρά και καλό σε όποιον ήδη προσπαθεί να παράγει χαρά και καλό. Το  Καλό, δηλαδή  ο Θεός , ελευθερώνει τις δυνάμεις με τις οποίες ο ίδιος  προίκισε κάθε άνθρωπο για να καταπολεμά το κακό , τις κακίες  και τη μιζέρια που τον περιστοιχίζουν,  και έτσι το καλό να πολλαπλασιάζεται. Εκείνος που προτιμά  να μένει  εκεί που μέχρι τώρα είναι, παρέα με το κακό, τις  κακίες και τη μιζέρια , δεν κάνει τίποτα άλλο από το να προσθέτει κακό στο κακό,  κακίες στις κακίες και  μιζέρια στη μιζέρια.




 
 Σ’ αυτή την περιπέτεια,  ο Ιησούς, για την κατάκτηση της νέας ζωής,  δεν θέλει να είναι μόνος διότι  δεν είναι ένας μοναχικός περιπλανώμενος ιεροκήρυκας. Είναι κάποιος που ξέρει ότι μαζί με άλλους μπορεί να πετύχει περισσότερα πράγματα,  έστω με  πιο αργά βήματα, αλλά που θα είναι δοκιμασμένα και σταθερά και δεν θα σβήσουν και  δεν θα ξεχαστούν  όταν εκείνος  πάψει να υπάρχει.

     Ο άνθρωπος δεν είναι μια σφραγισμένη,  μοναχική και απομονωμένη μονάδα που τυχαία ρίχνεται στο λαβύρινθο των γεγονότων της ζωής και όπου καταλήξει.  Έχει ένα πριν και ένα μετά, ένα παρελθόν και ένα μέλλον, ένα άλφα και ένα ωμέγα που ξεπερνούν τα όρια της χρονικής επίγειας ύπαρξής του. Είμαστε μέρος του Λαού του Θεού που πορεύεται  με σκαμπανεβάσματα,  με επιτυχίες  και αποτυχίες ,με  αμαρτίες,  πτώσεις και ανατάσεις, ελπίδες,  χαρές και λύπες,  μέσα στην ιστορία που δεν είναι  μόνο δική του αλλά και του σύμπαντος κόσμου .

     Κινητήριος δύναμη σ΄ αυτό το  προσωπικό  αλλά και κοινοτικό ταξίδι είναι η διακήρυξη του Ιησού: «η Βασιλεία είναι εδώ, μετανοήστε για να την αποδεχτείτε και να την κάνετε δικιά σας ». Κάθε φορά που εμπιστευόμαστε αυτό το Λόγο και ανταποκρινόμαστε,  χτίζουμε με άπειρη δημιουργικότητα και ακλόνητη πίστη  αυτή τη  Βασιλεία του Θεού στο σημερινό άνθρωπο.

     Ο Ιησούς κάλεσε τους πρώτους τέσσερις μαθητές προτείνοντάς τους κάτι  καινούργιο που δεν είναι μακριά από αυτό που ήταν,  και εκείνοι  αναγνώρισαν πως  τους πρότεινε κάτι  εναλλακτικό  και γοητευτικό,  που τους βγάζει από μια στασιμότητα και που αξίζει τον κόπο να το προσπαθήσουν. Άφησαν   πίσω τους ένα συνηθισμένο τρόπο ζωής που δεν είχε πια τίποτα το καινούργιο και το καλύτερο να τους προτείνει. 

     Το κάλεσμα του Ιησού τους παίρνει  από μια προηγούμενη ζωή, αλλά δεν τους βγάζει έξω από την κοινωνία, δεν τους απομονώνει και  δεν τους περιορίζει σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, κάθε άλλο, τους ρίχνει στα βαθιά, στους  πολυτάραχους δρόμους της καθημερινότητας εκεί θα συναντήσουν την νέα Βασίλεια των Ουρανών.
Στη θέση των τότε μαθητών ας μπούμε εμείς, οι σημερινοί μαθητές.