Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

: "Όποιος αναζητά, βρίσκει"

Δευτέρα 6  Ιανουαρίου 2020, 

Α κυκλος  Η ελευση των Μάγων

Στο σημερινό ανάγνωσμα από τους προφήτες , ακούσαμε τον προφήτη Ησαΐα να προσκαλεί τον καθένα από μας  “Σήκωσε το  κεφάλι,  κοίτα ψηλά ”. “ Σήκωσε το  κεφάλι, μη τα βάζεις κάτω μην απογοήτευσε κοίταξε  γύρω σου τους ανθρώπους , τον κόσμο , τους  ουρανούς και διερωτήσου, κοίταξε πίσω από   ό , τι φαίνεται,  και  ανακάλυψε. Ξεκίνησε μια πορεία αναζήτησης . “Από αρχή σε αρχή και πάντοτε προς νέες αρχές” (αγ. Γρηγόριος Νύσσης). 
Το σημερινό ευαγγελικό επεισόδιο είναι χαρακτηριστικό προς αυτή την κατεύθυνση.
Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο ( 2,1-12)
'Οταν γεννήθηκε ο Ιησούς στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας, στα χρόνια του βασιλιά Ηρώδη, μάγοι από την Ανατολή έφθασαν στα Ιεροσόλυμα, λέγοντας: "Πού είναι ο βασιλιάς των Ιουδαίων που γεννήθηκε; Διότι είδαμε το αστέρι του να ανατέλλει και ήλθαμε να τον προσκυνήσουμε". Αλλά όταν το άκουσε ο βασιλιάς Ηρώδης, ταράχθηκε και όλα τα Ιεροσόλυμα μαζί του. Κι αφού συγκέντρωσε όλους τους αρχιερείς και τους γραμματείς του λαού, Και συ Βηθλεέμ, χώρα του Ιούδα, δεν είσαι καθόλου η πιο μικρή απ' τις κυριότερες πόλεις του Ιούδα. Από σένα, πράγματι, θα βγει ένας αρχηγός που θα ποιμάνει το λαό μου, τον Ισραήλ”.

Τότε ο Ηρώδης, αφού κάλεσε κρυφά τους μάγους, εξακρίβωσε απ' αυτούς το χρόνο που εμφανίσθηκε το αστέρι, 8και στέλνοντάς τους στη Βηθλεέμ, είπε: "Πηγαίνετε και ρωτείστε με προσοχή σχετικά με το παιδί. Και όταν το βρείτε, ειδοποιείστε με, για να πάω κι εγώ να το προσκυνήσω".Εκείνοι, όταν άκουσαν το βασιλιά αναχώρησαν και ιδού, το αστέρι, που είχαν δει την ανατολή του, προηγούνταν μπροστά τους, έως ότου έφθασε και σταμάτησε πάνω από εκεί όπου βρισκόταν το παιδί. Και εκείνοι, όταν είδαν το αστέρι, χάρηκαν πάρα πολύ. Και αφού μπήκαν στο σπίτι, είδαν το παιδί μαζί με τη Μαρία τη μητέρα του κι έπεσαν και το προσκύνησαν. Κι άνοιξαν τους θησαυρούς των και του πρόσφεραν δώρα: χρυσάφι, λιβάνι και σμύρνα. Και ειδοποιημένοι στον ύπνο τους να μην επιστρέψουν στον Ηρώδη, αναχώρησαν από άλλο δρόμο για τη χώρα τους.

Λόγος του Κυρίου 

Η αναζήτηση και η πορεία της στο ευαγγέλιο γίνεται πάντοτε από κοινού:  Τρεις ήταν οι μάγοι, δώδεκα οι  απόστολοι, δύο-δύο έστελνε ο Ιησούς τους μαθητής, δύο ήταν οι μαθητές από την Εμμαούς που προβληματίζονταν , ο αγ. Παύλος πάντοτε είχε συντρόφους στα ταξίδια του. 
Μετά τον πρώτο ενθουσιασμό, μην αφήσεις η πρώτη αστοχία ή το λάθος να σε απογοητεύσουν. Κάνε όπως τα μικρά παιδιά όταν ξεκινούν την περιπέτεια να περπατήσουν, τείνουν μπροστά τα χέρια τους και ξεκινούν ,  τα πόδια λυγίζουν , πέφτουν , σηκώνονται και συνεχίζουν. Οι μάγοι, ξεκίνησαν για να βρουν ένα μωρό Βασιλιά σε παλάτια. Στ δρόμο έχασαν το άστρο. Πήγαν στην Ιερουσαλήμ, στο παλάτι του Ηρώδη. Εκεί δεν βρήκαν μωρό. Βρήκαν ένα βασιλιά καχύποπτο. Σοφούς αδιάφορους. Αλλα συνέχισαν.     
Έτσι και συ μην απογοητευτείς. Συνέχισε. Επιθύμησε. Παρατήρησε. Απόρησε. Θαύμασε. Επεξεργάσου. Ερεύνησε. Ανακάλυψε το μεγαλείο που κρύβεται στα μικρά. Ο Θεός πάντοτε βρίσκεται στα μικρά. Όταν ψάξεις θα βρεις, ίσως όχι σύμφωνα με το τι περίμενες. Σε όλους ο Θεός δίνει σημεία για να τον βρουν, συνήθως μικρά μεταξύ των μικρών. Κανένα δεν αφήνει χωρίς σημεία που να του αναλογούν. Ακόμη και στον Ηρώδη έδωσε τρεις σοφούς από την Ανατολή.  Όταν το βρεις θαύμασε, εκστασιάσου, και μην το απορρίψεις γιατί δεν σου φαίνεται ανάλογο με αυτό που περίμενες, κάνε το δικό σου, και όπως χάρισμα σου δόθηκε, χάρισμα μοίρασε  και συ. 
Στο τέλος, το ευαγγέλιο σημειώνει ότι οι Μάγοι αναχωρούν για την πατρίδα τους από άλλο δρόμο. Η επαφή τους με τον Σωτήρα, τους άνοιξε καινούργιους δρόμους, νέες προοπτικές, μια νέα πορεία στη ζωή, μια πορεία φωτισμένη από την παρουσία του Ιησού που προσανατολίζει, καθοδηγεί, σώζει. Αυτή είναι μια ευχή για όλους εμάς