Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Η ζωή είναι μια διαδικασία μεταμόρφωσης, όχι αποσύνθεσης. Γ’ Κύκλος 13 Τακτική Κυριακή Λκ 21, 5-19

 

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022 , 


Ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά είναι μια απλή καθημερινή διαπίστωση. Τα  καταστροφικά και πένθιμα γεγονότα  που προκαλούν  απογοήτευση ή φρίκη διαδέχεται το ένα το άλλο. Αυτά δεν  είναι ευκαιρίες για να υπολογίζουμε “το τέλος” και να προετοιμαζόμαστε , αλλά μια πρόκληση για να πάρουμε στα χέρια μας τη ζωή μας , χωρίς  ψευδαίσθησης ότι θα βελτιωθούν ή φυγές στο φανταστικό. Καλούμαστε να ζήσουμε  το εδώ και τώρα μας με όλο τον εαυτούς μας, χωρίς να καταφύγουμε σε όνειρoπλασίες ή νοσταλγίες για το καλό παρελθόν που έφυγε.

 Ανάγνωσμα από το κατά Λούκα Άγιο Ευαγγέλιο (21, 5-19)


Εκείνο τον καιρό, καθώς μερικοί έλεγαν για το ναό ότι είναι στολισμένος με εκλεκτούς λίθους κι αφιερώματα, ο Ιησούς είπε: «Αυτά που βλέπετε όλα θα γκρεμιστούν· θα ’ρθουν μέρες που δεν θα μείνει πέτρα πάνω στην πέτρα».

Τον ρώτησαν τότε: «Διδάσκαλε, πότε θα γίνουν αυτά, και ποιο θα είναι το σημάδι όταν έρθει η ώρα να γίνουν;» «Προσέξτε», απάντησε εκείνος, «μην ξεγελαστείτε, γιατί θα έρθουν πολλοί που θα χρησιμοποιούν το όνομά μου και θα ισχυρίζονται: “εγώ είμαι ο Μεσσίας” και “ο καιρός έφτασε”· να μην τους ακολουθήσετε όμως.Όταν πάλι ακούσετε για πολέμους κι αναστατώσεις, μην τρομοκρατηθείτε, γιατί αυτά πρέπει να γίνουν πρώτα· δε θα ακολουθήσει όμως αμέσως το τέλος».«Θα ξεσηκωθεί», τους έλεγε, «το ένα έθνος εναντίον του άλλου, και το ένα βασίλειο εναντίον του άλλου. Θα γίνουν μεγάλοι σεισμοί σε διάφορα μέρη και θα παρουσιαστούν πείνες και επιδημίες. Θα συμβούν φοβερά πράγματα, και θα φανούν μεγάλα σημάδια από τον ουρανό. Πριν όμως γίνουν όλα αυτά, θα σας συλλάβουν, θα σας καταδιώξουν, θα σας παραδώσουν στις συναγωγές, θα σας κλείσουν στις φυλακές και θα σας οδηγήσουν μπροστά σε βασιλιάδες και ηγεμόνες εξαιτίας μου. Όλα αυτά θα γίνουν για σας μια ευκαιρία να δώσετε μαρτυρία για μένα. Νιώστε το καλά, πως δε χρειάζεται να ετοιμάζετε από πριν την απολογία σας, γιατί εγώ θα σας δώσω λόγια και σοφία, και σ’ αυτά δε θα μπορέσουν να αντισταθούν ή να τα αντικρούσουν οι αντίπαλοί σας. Θα παραδοθείτε από γονείς κι αδέρφια, από συγγενείς και φίλους, και μερικούς από σας θα σας σκοτώσουν. Όλοι θα σας μισούν εξαιτίας μου. Δεν θα χαθεί όμως ούτε μια τρίχα απ’ το κεφάλι σας. Με την υπομονή σας θα σώσετε τη ζωή σας».

Λόγος του Κυρίου

Αντί να παραπονιόμαστε για το πώς και που άραγε πηγαίνει αυτός ο κόσμος, ο Ιησούς μας καλεί να βυθιστούμε σε αυτόν και να τον ζήσουμε στο έπακρο, αντιλαμβανόμενοι τη ζωή ως γέννηση, ως μια δυνατότητα να έρθουμε στο φως ο πραγματικός εαυτού μας. Η ζωή, με όλη της την πολυπλοκότητα, με τις καταιγίδες και ανατροπές, και τη μεγάλη δόση ταλαιπωρίας που τη συνοδεύει, βιώνει τους πόνους του τοκετού (πρβλ. Ρωμ. 8:22), η διαδικασία μιας ανθοφορία που δεν θα τελειώσει ποτέ.

Η ζωή είναι μια διαδικασία μεταμόρφωσης, όχι φθοράς.


Το «τέλος του κόσμου» δεν θα συμβεί όταν η βία και η κακία φτάσουν στο αποκορύφωμά τους αλλά όταν κάθε ζωντανό ον θα ξέρει πώς να διεξαγάγει καθημερινά η ζωή ως μια χειρονομία καλοσύνης, μια φιλόξενη αγκαλιά, ένα μοιράσματος του ψωμιού, μιας αυθόρμητης  γενναιόδωρης  συγχώρεσης και συνύπαρξης, στο μουγκρητό να απαντά με ένα χαμόγελο συγκατάβασης  . Το 'τέλος' δεν θα είναι ένα τρομερό γεγονός, αλλά ένα γεγονός τελείως καινούργιας  καλοσύνης και ομορφιάς. 


Ολόκληρη η Αγία Γραφή συμφωνεί στο να μας υπενθυμίζει ότι στο τέλος αυτό που θα μείνει είναι η πιστότητα του Θεού, που αποκαλύπτεται ως Ομορφιά και Αγάπη. Αλλά αυτό θα συμβεί όπως συμβαίνει με τον σπόρο που πριν γίνει λουλούδι γνωρίζει το σκοτάδι της γης και τη σήψη.

Το τέλος δεν είναι λοιπόν αυτό που κάποτε θα έρθει, αλλά όταν το κάθε ένα καλό διαδέχεται ένα άλλο καλό .

Ο Λόγος του Ιησού μας ζητάει να αποκτήσουμε επίγνωση του τι συμβαίνει στην ιστορία, να ξέρουμε πώς να τη διαβάσουμε σε βάθος υπό το φως του Πνεύματος του Θεού και να υπερασπιστούμε το καλό και το ωραίο ενάντια στις δυνάμεις της καταστροφής που δρουν μέσα στη ιστορία. Το Ευαγγέλιο μάς ζητά να είμαστε πρόθυμοι να θυσιάσουμε τη δύναμή μας, το χρόνο μας, τους πόρους μας, τα χρήματά μας, την προσωπική μας ψυχική ηρεμία- αν χρειαστεί, να θυσιάσουμε την ίδια μας τη ζωή.

Ωστόσο, πρέπει να είμαστε βέβαιοι - λέει ο Ιησούς -  ότι χάρη σε αυτήν την προθυμία να δεινοπαθήσουμε μαζί με τον με τον Ιησού για τη Βασιλεία του Θεού :

“Δεν θα χαθεί όμως ούτε μια τρίχα απ’ το κεφάλι σας. Με την υπομονή σας θα σώσετε τη ζωή σας”.