Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Αν διαλέξουμε τη ζωή του Ευαγγελίου του Ιησού Χριστού, ο Αναστημένος θα μεταμορφώσει το μίζερο σώμα μας και θα το κάνει όμοιο με το ένδοξο Σώμα Του. 2η Κυριακή της Τεσσαρακοστής, Γ’ κύκλος.

 Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

    Οι Χριστιανοί καλούμαστε να απελευθερωθούμε από τις όποιες προκαταλήψεις και τα είδωλά μας, να εμπιστευτούμε το ΄Ελεος του Θεού και να αφήσουμε την εικόνα Του, σύμφωνα με την οποία πλασθήκαμε, να αποκαλυφθεί. Το να είναι κάποιος μαζί με τον Ιησού, σημαίνει ότι με τη δική του συμπαράσταση μαθαίνει να αφήνει τον Θεό, που είναι μέσα του (πλασθήκαμε κατ’ εικόνα Θεού), να τον μεταμορφώσει. 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Αγιο Ευαγγέλιο  (9,28β-36)

   

Εκείνο τον καιρό, ο Ιησούς πήρε τον Πέτρο και τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο κι ανέβηκε στο βουνό για να προσευχηθεί. Και συνέβηκε, ενώ προσευχόταν, να αλλάξει η μορφή του προσώπου και τα φορέματά του έγιναν άσπρα και αστραφτερά. Τότε εμφανίσθηκαν δυο άνδρες που μιλούσαν μαζί του και οι οποίοι ήταν ο Μωυσής και ο Ηλίας. Αυτοί εμφανίσθηκαν μέσα σε δόξα και του μιλούσαν για την έξοδό του, που έμελε να εκπληρωθεί στην Ιερουσαλήμ. Αλλά τον Πέτρο και τους συντρόφους του τους είχε κυριέψει ένας βαρύς ύπνος. Αλλά παρέμειναν ξύπνιοι και είδαν τη δόξα του Ιησού και τους δυο άνδρες που στέκονταν μαζί του. Και την ώρα που απομακρύνονταν από κοντά του, είπε ο Πέτρος στον Ιησού: "Κύριε, είναι καλό να μείνουμε εδώ και να κάνουμε τρεις σκηνές: μια για σένα, μια για το Μωυσή και μια για τον Ηλία". Δεν ήξερε τι έλεγε. Ενώ αυτός ακόμα έλεγε αυτά τα λόγια, ήλθε μια νεφέλη που τους τύλιξε στη σκιά της. Κι εκείνοι φοβήθηκαν που μπήκαν μέσα στη νεφέλη. Και μια φωνή ήλθε απ' τη νεφέλη, που είπε: "Αυτός είναι ο Υιός μου, ο εκλεκτός. Αυτόν να ακούτε". Κι αφού ακούστηκε η φωνή, ο Ιησούς βρέθηκε μόνος. Κι εκείνοι δε μίλησαν καθόλου κι εκείνες τις ημέρες σε κανένα δεν είπαν τίποτα απ' ό,τι είδαν.

Λόγος του Κυρίου 

    Το ευαγγελικό επεισόδιο της Μεταμόρφωσης του Ιησού (Λκ 9: 28-36) έχει δύο κέντρα: α) την αποκάλυψη της πραγματικής ταυτότητας του Ιησού και του έργου του,                    

β) την «πρόγευση της Αναστάσεως» για τον Ιησού, ως απάντηση – αναγνώριση  του Θεού Πατέρα για την ορθότητα του δρόμου που διάλεξε για να ζήσει την Μεσσιανικότητά του.

Ας επικεντρώσουμε την προσοχή μας  και σε δύο ακόμη σημεία: 

A) “Εκείνο τον καιρό, πήρε ο Ιησούς τον Πέτρο και τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο κι ανέβηκε στο βουνό για να προσευχηθεί. Και συνέβηκε ενώ προσευχόταν, να αλλάξει η μορφή του προσώπου.” Η Μεταμόρφωση, λοιπόν, ήταν το αποτέλεσμα της προσευχής. Η Προσευχή μεταμορφώνει. Η Προσευχή είναι μια πορεία, στη διάρκεια της οποίας ο άνθρωπος μεταμορφώνεται. Η καρδιά αλλάζει και γίνεται ένα με αυτόν που μελετά, με αυτόν που ακούει, με αυτόν που αγαπά. Είναι ο ομφάλιος λώρος με το Θεό! 

Β) Ο Πέτρος εκστασιασμένος, λέει: "Κύριε, είναι καλό να μείνουμε εδώ και να κάνουμε τρεις σκηνές: μια για σένα, μια για το Μωυσή και μια για τον Ηλία" και συμπληρώνει ο ευαγγελιστής “ αφού ακούστηκε η φωνή, ο Ιησούς βρέθηκε μόνος, με τους μαθητές του’’.

Οι χαρούμενες και λαμπερές στιγμές που είναι διάσπαρτες στη ζωή της πίστης του καθενός, που μας ενθουσιάζουν και όλοι θα θέλαμε να κρατήσουν για πάντα, πρέπει να ξέρουμε ότι δεν είναι οριστικές, είναι η πρόγευση της τελικής Μεταμόρφωσής μας, όταν κατακτήσουμε το στόχο, την Ανάσταση. Είναι η πρόγευση που η πρόνοια του Θεού μας δίνει για να στηρίξει την πίστη, να αναπτερώσει την ελπίδα, να αναζωογονήσει την αγάπη μας. Είναι η προκαταβολή, δεν είναι ο στόχος, είναι μια προφητική αναγγελία “ της εκπλήρωσης, της ολοκλήρωσης”. 

Πρέπει να κατέβουμε από το βουνό της μυστικιστικής πρόγευσης. Μας περιμένει η καθημερινότητα, οι κακουχίες, τα απρόοπτα, τα βάσανα. Δύο πράγματα δεν πρέπει να ξεχνάμε:                     

 1- Ότι είμαστε συγκληρονόμοι του Ιησού, γι’ αυτό και προοριζόμαστε να φτάσουμε στο «όταν ο Θεός θα είναι όλα σε όλους». Αυτό μας δίνει δύναμη να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες! Όπως σε κάθε ταξίδι, το να γνωρίζουμε ότι μας περιμένει ένας όμορφος προορισμός, μας δίνει τη δύναμη που έχουμε ανάγκη  για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που συναντάμε.                       .                                                

 2- Στο δρόμο, στο ταξίδι,  το να ακούμε τον Ιησού μάς βοηθά να καταλάβουμε πώς να ζούμε κάθε μέρα. Μόνο αυτός έχει λόγια ζωής, ελπίδας, ενθάρρυνσης, το αληθινό νόημα της ζωής!