Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Όχι Αύριο, Σήμερα Γ΄ Κύκλος, 3η Κυριακή της Κοινής Περιόδου του ΄Ετους. ( Λκ 1, 1-4 και 4, 14-21)

 

 23   Ιανουαρίου 2022  


Από το κατά Λουκά  Άγιο Ευαγγέλιο (Λκ 1, 1-4 και 4, 14-21)

    Το πρώτο μέρος της σημερινής ευαγγελικής περικοπής  είναι ο πρόλογος στον οποίον, ο Ευαγγελιστής  Λουκάς,  δηλώνει τον σκοπό, τα χαρακτηριστικά και  τις πηγές του Ευαγγελίου του ώστε, ο αναγνώστης του, ο Θεόφιλος (= φίλος του Θεού), να αντιληφθεί την εγκυρότητα των διδασκαλιών που έλαβε.

Από το  Ευαγγέλιο κατά άγιο  Λουκά   Λκ 1, 1-4; 

    

Επειδή πολλοί επιχείρησαν να συντάξουν διήγηση για τα γεγονότα που συνέβηκαν μεταξύ μας, όπως μας τα παρέδωσαν αυτοί που μιας εξαρχής ήταν αυτόπτες μάρτυρες και που έγιναν υπηρέτες του λόγου, αποφάσισα κι εγώ να κάνω έρευνες με ακρίβεια για όλα εκείνα που συνέβηκαν απ'την αρχή και μετά να σου τα γράψω με τάξη, αξιότιμε Θεόφιλε. 'Ετσι, θα γνωρίσεις καλά την αυθεντικότητα εκείνων των λόγων που κατηχήθηκες.

    Αυτή η εισαγωγή έχει σημαντικό ιστορικό ενδιαφέρον  γιατί  μας πληροφορεί ότι, την εποχή που έγραφε ο Λουκάς, υπήρχε ήδη μια πληθώρα προφορικών παραδόσεων, βασισμένων σε σε σκόρπιες ή θεματικές συλλογές μαρτυρίων αυτοπτών μαρτύρων και σε γραπτά σχετικά με τον Δάσκαλο. Και ο ευαγγελιστής ένιωσε την ανάγκη να κάνει μια έρευνα σε βάθος,  μια «προσεκτική έρευνα», για καταλήξει σε «εύρυθμη αναφορά» ώστε, όσοι έρχονται σε επαφή με το έργο του να είναι σίγουροι για την αλήθεια και την αυθεντία των όσων διαβάζουν, και με βάση τα οποία γίνεται  η διδασκαλία και η κατήχηση των μελών της εκκλησιαστικής κοινότητας.



 Από το  Ευαγγέλιο κατά άγιο  Λουκά  4,14-21

«Ο Ιησούς με τη δύναμη του Πνεύματος αναχώρησε για τη Γαλιλαία. Και η φήμη γι'αυτόν διαδόθηκε σε όλη τη γύρω περιοχή. Κι εκείνος δίδασκε στις συναγωγές τους και όλοι τον επαινούσαν. Πήγε και στη Ναζαρέτ, όπου είχε ανατραφεί και το Σάββατο, κατά τη συνήθειά του, μπήκε στη συναγωγή και σηκώθηκε να διαβάσει. Του έδωσαν το βιβλίο του προφήτη Ησαϊα κι εκείνος το ξετύλιξε και βρήκε το σημείο όπου ήταν γραμμένα τα εξής.Το Πνεύμα του Κυρίου είναι πάνω μου. Γι' αυτό και με έχρισε να φέρω το χαρμόσυνο μήνυμα στους φτωχούς. Με απέστειλε να κηρύξω στους αιχμαλώτους την απελευθέρωση, και την ανάβλεψη στους τυφλούς, να στείλω τους καταπιεσμένους στην ελευθερία, να κηρύξω το έτος της χάρης του Κυρίου". Μετά τύλιξε το βιβλίο, το έδωσε στον υπηρέτη και κάθισε. Και τα μάτια όλων στη συναγωγή ήταν προσηλωμένα πάνω του. 21'Αρχισε, τότε, να τους λέει: "Σήμερα εκπληρώνεται αυτή η Γραφή που ακούσατε με τ' αφτιά σας»

Λόγος του Κυρίου 

Το δεύτερο μέρος, παρουσιάζει θα λέγαμε το πρώτο επίσημο κήρυγμα του   Ιησού στην συναγωγή της Ναζαρέτ, δηλαδή στην συναγωγή της  πατρίδας του. Ο Ιησούς διάλεξε το κείμενο του Ησαΐα, που περιέγραφε την εποχή του Μεσσία ως μια εποχή ευεργεσιών του Θεού για τους ανθρώπους και κλείνει  την ομιλία του  ως εξής : «Σήμερα αυτή η Γραφή που ακούσατε εκπληρώθηκε». Ο Ιησούς με αυτόν τον τρόπο βεβαιώνει τους ακροατές του ότι στο πρόσωπό  του,  όλα τα παραπάνω, τώρα, εδώ μπροστά τους, εκπληρώνονται και πως το έργο των προφητών, ο ρόλος τους, ολοκληρώθηκε.


Ας σταματήσουμε την προσοχή μας στον λόγο του Ιησού: «Σήμερα αυτή η Γραφή που ακούσατε εκπληρώθηκε», λέει και τονίζει ότι: όλα, τώρα γίνονται, και όχι σε κάποιο μέλλον. Ο Ιησούς, όταν μιλά για το έργο του, σε όλο το ευαγγέλιο, σπάνια μιλάει για το μέλλον,  συνήθως τονίζει ότι: τώρα όλα εκπληρώνονται. Αυτό το «Σήμερα!» ο Ιησούς όχι μόνο το είπε εκείνο το Σάββατο στη Ναζαρέτ, αλλά συνεχίζει να το λέει ανά πάσα στιγμή σε κάθε άνθρωπο που σήμερα ακούει τον Λόγο του: σήμερα, ο Λόγος του Θεού, το έργο του, παίρνει  σάρκα και οστά  στην ιστορία του καθενός μας. Αυτό το «Σήμερα» σημαίνει την ώρα που ο Θεός με επισκέπτεται, έρχεται κοντά μου για να επέμβει στην ιστορία μου και να με σώσει, «ο Θεός» στον οποίον εμπιστεύονται οι μαθητές του Χριστού  είναι “ο Θεός-μαζί μου!” 

Φυσικά, η σωτηρία είναι και στο μέλλον μου, γιατί ξέρω ότι το σχέδιο του Θεού δεν είναι κάτι το στατικό αλλά σε πλήρη εξέλιξη προς ένα απόλυτο μέλλον και όπως το μέλλον πραγματοποιείται και αποκαλύπτεται  ανά πάσα στιγμή και εγώ είμαι αναπόσπαστο μέρος αυτού που σήμερα  πραγματοποιείται ενόψει του μέλλοντος. 

Αυτή η σωτηρία είναι ήδη στο παρόν μου, όπως το φυτό είναι ήδη παρόν στον σπόρο. Πράγματι,  τι μπορεί να με ενδιέφερε ένα Ευαγγέλιο που δεν γίνεται πράξη τώρα αλλά  μόνο μια υπόσχεση; Βλέπω, ξεχωρίζω, επιδιώκω  αυτά που έχουν σημασία στην ζωή επειδή   είναι σωτηρία και διότι κάνουν τον άνθρωπο να είναι πιο ανθρώπινος ή έχω εγκαταλειφθεί  στο ρεύμα της ζωής και “όσα έλθουν και όσα πάνε” ; ή κυνηγώ χίμαιρες που  αποπροσανατολίζουν;

Ο Θεός με καλεί να δω την σωτηρία  στο «Σήμερα» μου! Το ζήτημα δεν είναι να βρω κάτι καινούργιο από  το τίποτα,  αλλά να διαβάσω καταστάσεις που ζω με τα κριτήρια του Θεού, του Θεού που ενεργεί, που κρίνει και σώζει στην ιστορία.