Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021
Μια πορεία Πίστεως και συνοδοιπορίας ζωής. " Αν κάποιος θέλει να ακολουθεί πίσω μου, ας απαρνηθεί τον εαυτό του και ας σηκώσει το σταυρό του και ας με ακολουθεί".
Η σημερινή ευαγγελική περικοπή είναι το κέντρο του ευαγγελίου του Μάρκου· είναι το σημείο καμπής αλλά και κρίσης, είναι η ώρα κατά την οποία πρέπει να παρθούν αποφάσεις και να γίνουν επιλογές, να χωριστούν τα σκύβαλα από το κριθάρι.
Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο ΄Αγ. Ευαγγέλιο (8,27-35)
Βγήκε ο Ιησούς και οι μαθητές του στα χωριά της Καισαρείας του Φιλίππου. Και στο δρόμο ρώτησε τους μαθητές του λέγοντάς τους: "Ποιός λένε οι άνθρωποι ότι είμαι;" Κι αυτοί του απάντησαν: "Ο Ιωάννης ο Βαφτιστής και άλλοι ότι είσαι ο Ηλίας, ενώ άλλοι ότι είσαι ένα από τους προφήτες". Κι εκείνος πάλι τους ρώτησε: "Εσείς ποιός λέτε ότι είμαι;" Του αποκρίθηκε τότε ο Πέτρος: "Εσύ είσαι ο Χριστός". Τους έδωσε τότε αυστηρή εντολή να μη μιλήσουν σε κανένα για κείνον. Κάλεσε τότε τον κόσμο μαζί με τους μαθητές του κ
αι τους είπε: "Αν κάποιος θέλει να ακολουθεί πίσω μου, ας απαρνηθεί τον εαυτό του και ας σηκώσει το σταυρό του και ας με ακολουθεί. Διότι εκείνος που θέλει να σώσει την ζωή του, να τη χάσει. Κι αν κάποιος χάσει τη ζωή του για μένα και το ευαγγέλιο, θα τη σώσει.
Ο Ιησούς με τις ερωτήσεις τους δεν κάνει ένα γκάλοπ για να μετρήσει την δημοτικότητα του άλλα για να μετρήσει τι αντίκτυπο έχει στους ακροατές του, κυρίως από τους μαθητές. Και προσπαθεί να τους κάνει να συνειδητοποιήσουν πως τον αντιλαμβάνονται και τι περιμένουν από αυτόν και γιατί μέχρι τώρα τον ακολουθούν και να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον .
Εκ πρώτης όψεως οι απαντήσεις που έλαβε φαίνεται να είναι ικανοποιητικές , στην πραγματικότητα έχουν μια παραμορφωμένη και ανεπαρκή αντίληψη του Ιησού: Για μερικούς είναι ένας δάσκαλος που θέλει να “παλινορθώσει τα χρηστά ήθη,"λένε ότι είσαι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής". Ή κάποιος θρησκευτικός μεταρρυθμιστής που ανατρέπει τα είδωλα και τους ψευδοπροφήτες, "λένε ότι είσαι ο Ηλίας". Για άλλους, κάποιος που τους θυμίζει τον παλιό καλό καιρό για τον οποίο έχουν ήδη ακούσει πολλά, «λένε ότι είσαι ένας από τους προφήτες».
Ακόμη και η απάντηση του Πέτρου “Εσύ είσαι ο Χριστός”, είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν είναι ολοκληρωμένη και είναι ποτισμένη με όνειρα εξουσίας και όνειρα για το πως θα ήθελε να είναι τα πράγματα . Ο Πέτρος είναι η φωνή κάθε ασάφειας στη ζωή, όπως ένας ποταμός που κουβαλάει τα πάντα, λάσπη και ψήγματα χρυσού, και περνά μέσα από ηλιοφάνειας και περιοχές σκιάς. Δίνει φωνή σε αυτήν την ασάφεια χωρίς ενοχές.
Μέσα σ’ αυτό το ποταμό της ζωής και της ασάφειάς της, ακούμε ταυτόχρονα τον ήχο του Θεού (όχι σάρκα ή αίμα που σας το αποκάλυψε) αλλά και ψίθυρους του κακού (σκέπτεσαι σύμφωνα με τον κόσμο). Ο Πέτρος είναι ο τύπος του ανά τους αιώνες μαθητή του Ιησού, που έχει πάντοτε τον πειρασμό να θέλει ο Χριστός να είναι στα μέτρα του μαθητή, και να εκπληρώνει τις επιθυμίες του, και όχι ο μαθητής να είναι στα μέτρα του Ιησού!
Ο Ιησούς αρχίζει λοιπόν να διαπαιδαγωγεί διατυπώνοντας μια αρχή: Πάρτε αποστάσεις από το παρελθόν και μην είστε σκλάβοι του. Μέχρι τώρα υπολογίζατε ως επιτυχημένη και πλήρη μια ζωή όταν κτήμα σας είναι η εξουσία, η προβολή, η επιβολή -μικρή η μεγάλη- , όταν μπορείτε να χορταίνετε κάθε επιθυμία σας να κάνετε ότι θέλετε, εφ’ όσον το μπορείτε, και αυτό το υπολογίζατε ως άσκηση του δικαιώματος σας στην ελευθερίας σας.
Τώρα κάντε στροφή και αρνηθείτε όλα αυτά : “ας απαρνηθεί τον εαυτό του και ας σηκώσει το σταυρό του και ας με ακολουθεί” στο κέντρο είναι ο σταυρός και αυτός οδηγεί στην Ανάσταση. Θα είστε πραγματικά παιδιά του Θεού που παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους και την πλάθουν στα πρότυπα του δάσκαλου.
«Ο Ιησούς είναι αυτός προς τον οποίο θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε για πάντα. Αυτός που μας έδωσε ελπίδα και εμπιστοσύνη στην αιωνιότητα, αυτός που είναι το σταθερό θεμέλιο της ζωής μας. Αυτός που μας έμαθε να νιώθουμε παιδιά του Θεού και αδέλφια αναμεταξύ μας. Και η μορφή του και τα λόγια του είναι η αλήθεια που μας κάνει να ζούμε πραγματικά. Όσο περισσότερο προχωράμε στη διαδρομή της ζωής μας με τον τρόπο που μας προηγήθηκε (πρβλ. Μκ 16, 7), τόσο περισσότερο θα συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε πιο όμορφοι, δυνατοί, και ευτυχισμένοι και μαζί την αιωνιότητα μεγαλώνουν μέσα μας ».
Για περαιτέρω μελέτη