Ζούμε για το κοινό καλό, όπως ο καλός βοσκός
Κυριακή 29 Απριλίου 2018
Από τις εικόνες που μας παραθέτει η σημερινή ευαγγελική περικοπή πρέπει να αναζητήσουμε μόνο εκείνο που πραγματικά μας δίνουν, μένοντας στο πλαίσιο της συγκεκριμένης ομιλίας του Ιησού, και όχι να περιπλανηθούμε σε όλες τις “εν δυνάμει” ερμηνείες που παίρνουν αφορμή από ποιμενικές γλυκανάλατες ‘ρομαντικές εικόνες’, επιστροφής στην φύση, κ.ο.κ.
Ανάγνωσμα από κατά Ιωάννη άγιο Ευαγγέλιο 10,11-18
Εγώ είμαι ο καλός ποιμένας. Ο καλός ποιμένας θυσιάζει τη ζωή του για τα πρόβατα. Ο μισθωτός, που δεν είναι ποιμένας και που τα πρόβατα δεν είναι δικά του, βλέπει να έρχεται ο λύκος κι εγκαταλείπει τα πρόβατα και φεύγει. Κι ο λύκος τα αρπάζει και τα σκορπίζει. Αυτό το κάνει γιατί είναι μισθωτός και δεν τον ενδιαφέρει για τα πρόβατα.
Εγώ είμαι ο καλός ποιμένας και γνωρίζω τα δικά μου και τα δικά μου με γνωρίζουν, όπως με γνωρίζει ο Πατέρας κι εγώ γνωρίζω τον Πατέρα και τη ζωή μου τη θυσιάζω για τα πρόβατα. Έχω κι άλλα πρόβατα που δεν είναι απ'αυτή τη στάνη και πρέπει κι εκείνα να τα οδηγήσω. Θα ακούσουν τη φωνή μου και θα γίνουν ένα ποίμνιο κι ένας ποιμένας. Γι'αυτό ο Πατέρας με αγαπά, επειδή εγώ θυσιάζω τη ζωή μου, για να την πάρω πάλι. Κανένας δε μου την αφαιρεί, αλλά εγώ τη θυσιάζω αφ'εαυτού μου. Έχω εξουσία να τη θυσιάσω κι εξουσία έχω πάλι να την πάρω. Αυτή την εντολή πήρα απ'τον Πατέρα μου".
Λόγος του Κυρίου
Ας δούμε με ποια ευκαιρία ειπώθηκαν αυτά τα λόγια από τον Ιησού : Ο Ιησούς που μιλάει στο πλήθος και χρησιμοποιεί αυτές τις εικόνες, βρίσκεται μέσα στον περίβολο του Ναού της Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γιορτής εις ανάμνηση της Επανακαθιέρωσης του Ναού. Παρατηρεί τους Ιουδαίους που προσέρχονταν στο Ναό για να προσφέρουν τη θυσία τους ή για να συμμετέχουν σε κάποια θυσία. Ο Ναός, ως γνωστόν, για κάθε καλό Ιουδαίο ήταν το κατεξοχήν σημείο της παρουσίας του Θεού ανάμεσα στο λαό του. Ένας Θεός, ένας Ναός. Ο Ναός είναι ο τόπος επικοινωνίας του ανθρώπου με το Θεό. Ο Ιησούς, λοιπόν, παρατηρεί εκείνους που εισέρχονταν στο προαύλιο του Ναού, από την πόρτα που ονομαζόταν “προβατική πύλη”δηλαδή ‘την πόρτα των προβάτων’, εκείνη την πόρτα από την οποία οδηγούσαν τα πρόβατα για την θυσία και από την εικόνα αυτή εμπνέεται για να μιλήσει στο πλήθος. Στο πρώτο μέρος της ομιλίας του, που προηγείται της σημερινής περικοπής που ακούσαμε, παρομοιάζει τον εαυτόν ως την πόρτα που διέρχονται τα πρόβατα για να μπουν στο ποιμνιοστάσιο· με την παρομοίωση αυτή δηλώνει ότι όποιος θέλει να είναι στην παρουσία του Θεού πρέπει να περάσει από εκείνον.
Στην δική μας περικοπή διαβεβαιώνει ότι: «Εγώ είμαι ο καλός ποιμένας».
Το να είναι κάποιος βοσκός είναι ένα σκληρό επάγγελμα που δεν δέχεται ανάπαυλες, δεν ξέρει γιορτές και σχόλες ή διακοπές. Ο βοσκός δεν μπορεί ποτέ να εγκαταλείψει τα πρόβατα του. Για χάρη του ποιμνίου του ζει αποκομμένος, στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής. Ζει με τα πρόβατά του και για τα πρόβατά του, θυσιάζεται γι’ αυτά.