Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022
Tο σημερινό ευαγγέλιο σε συνεχεία εκείνου της περασμένης Κυριακής μιλά για την διαχείριση των αγαθών αλλά και του χρόνου μας . Ο χρόνος μας δεν είναι άπειρος. Υπάρχουν στιγμές που μπορείς να διαλέξεις και άλλες που δεν μπορείς πια να διαλέξεις. Στιγμές που μπορείς να κάνεις κάτι, άλλες όταν είναι πολύ αργά. Υπάρχει καιρός να κάνεις φιλανθρωπία... Υπάρχει καιρός να κάνεις ειρήνη ... να συγχωρήσεις ... να ζητήσεις συγγνώμη ... να πεις σ 'αγαπώ .
Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά αγ. Ευαγγέλιο ( 16,19-31)
Ο Ιησούς εκείνο τον καιρό είπε στους μαθητές του την εξής παραβολή “Κάποιος ήταν πλούσιος και ντυνόταν με πορφυρά και λινά φορέματα, και με λαμπρότητα διασκέδαζε κάθε μέρα. Αλλά κάποιος φτωχός, λεγόμενος Λάζαρος, βρισκόταν πεσμένος μπροστά στην είσοδο του σπιτιού του, γεμάτος πληγές και προσπαθούσε να χορτάσει απ' όσα έπεφταν απ' το τραπέζι του πλούσιου. Αλλά έρχονταν και τα σκυλιά κι έγλειφαν τις πληγές του. Πέθανε, κάποτε, ο φτωχός και οι άγγελοι τον πήγαν στην αγκαλιά του Αβραάμ. Πέθανε κι ο πλούσιος και τον έθαψαν. Στον άδη που βρισκόταν, σήκωσε ψηλά τα μάτια του, ενώ βασανιζόταν, και είδε από μακριά τον Αβραάμ και το Λάζαρο στην αγκαλιά του. Φώναξε τότε και είπε: `πατέρα Αβραάμ, ελέησέ με και στείλε το Λάζαρο να βρέξει στο νερό την άκρη του δακτύλου του και να δροσίσει τη γλώσσα μου, διότι υποφέρω μέσα σ' αυτή τη φλόγα'. Αλλά ο Αβραάμ είπε: `παιδί μου, θυμήσου ότι στη ζωή σου απόλαυσες τα αγαθά σου, ενώ ο Λάζαρος γνώρισε τη δυστυχία. Τώρα όμως εδώ παρηγορείται, ενώ εσύ υποφέρεις. Εκτός απ'όλα αυτά ανάμεσα σε μας και σε σας έχει ορισθεί ένα τέτοιο χάσμα, ώστε αυτοί που θέλουν να περάσουν απ'εδώ προς εσάς να μη μπορούν, ούτε να περάσουν κι απ' αυτού σε μας'. Του είπε επίσης: `σε παρακαλώ, λοιπόν, πατέρα, να τον στείλεις στο σπίτι του πατέρα μου, διότι έχω πέντε αδέλφια, για να προειδοποιήσει, ώστε να μην έλθουν κι εκείνοι σ' αυτό τον τόπο των βασάνων'. Του λέει τότε ο Αβραάμ: `έχουν το Μωυσή και τους προφήτες. Ας τους ακούσουν'. Αλλά εκείνος του είπε: `όχι, πατέρα Αβραάμ, αλλά αν κάποιος απ' τους νεκρούς πάει σ' αυτούς, θα μετανοήσουν'. Κι ο Αβραάμ του είπε: `αν δεν ακούνε το Μωυσή και τους προφήτες, δε θα πεισθούν ούτε κι αν ένας αναστηθεί απ' τους νεκρούς'".
Λόγος
του Κυρίου
Το ευαγγελική παραβολή μας παρουσιάζει δύο ανθρώπους που βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικές καταστάσεις . Δυο ανθρώπινες εμπειρίες που δεν αγγίζουν ποτέ η μία την άλλη, η καθεμία ακολουθεί τον δρόμο της. Ο πλούτος κάνει τον πλούσιο που δεν είναι κακός ή μοχθηρός να μην μπορεί να δει τον φτωχό Λάζαρο στο κατώφλι του. Να τον αναλογιστεί, να συνάψει σχέση μαζί του. Είναι σαν να υπάρχει ένας τοίχος μεταξύ των δύο: ένας τοίχος που δημιουργήθηκε από τον πλούτο. Το να βλέπεις έναν άνθρωπο δεν σημαίνει απλώς να τον κοιτάς ... αλλά να κοιτάς στα μάτια, να τον γνωρίζεις, να γνωρίζεις το όνομά του και τις ανάγκες του, τις επιθυμίες του.
Ο Ιησούς λέει: προσέχετε, τον πλούτο και την ευημερία σας διατρέχετε τον κίνδυνο να σας χωρίσει από τους άλλους, να σας κάνει να περνάτε μπροστά από αυτόν που είναι άρρωστος δίπλα σου και να μην τον βλέπεις . Βάζει και τρέφει ανάμεσα σε εσένα και τους άλλους την αδιαφορία, η οποία δημιουργεί : «μεταξύ μας και σε σένα μεγάλο χάσμα» αδύνατο να περάστει, λέει ο Αβραάμ στον πλούσιο.
Ο πλούτος και η ευημερία
κινδυνεύουν να μας κάνουν αναίσθητους
ακόμη και απέναντι στον Λόγο του Θεού:
«Εάν δεν ακούσουν τον Μωυσή και τους
Προφήτες -δηλαδή την Ιερή Γραφή- ακόμα
κι αν ένας νεκρός να σηκωθούν θα επέτρεπαν
να πειστούν». Όσοι είναι ανοιχτοί, στο
Λόγο του Θεού φτάνει, δεν χρειάζονται
νεκρούς που μιλούν, εξαιρετικά σημεία,
εξαιρετικά γεγονότα: το Ευαγγέλιο είναι
αρκετό για τη σωτηρία. Αυτό που είναι
πραγματικά απαραίτητο στην διαχείριση
του πλούτου και του χρόνου είναι να
ακούμε και να ζούμε τον Λόγο του Θεού:
οι άλλοι δρόμοι είναι απατηλοί.
Είναι
λοιπόν απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε
υλικά αγαθά για να «κάνουμε φίλους»,
έλεγε την περασμένη Κυριακή η παραβολή
του οξυδερκούς διαχειριστή.
Το σημερινό Ευαγγέλιο μας διδάσκει ότι ο χρόνος και το βλέμμα είναι σοβαρά πράγματα για το πώς διαχειριζόμαστε τον χρόνο μας και τα αγαθά μας. Η ευτυχία η δίκη μας και των άλλων εξαρτάται από το πώς βλέπεις ή δεν βλέπεις τα πράγματα γύρω σου - .
.