18 Σεπτεμβρίου 2022
Ο Ιησούς μας προσκαλεί, μια ακόμη φορά, να σκεφτούμε σοβαρά την χρήση των αγαθών μας. Κι αυτό επειδή, από την χρήση τους, μπορούμε να αξιολογήσουμε την ποιότητα της χριστιανικής μας ζωής.
Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά αγ. Ευαγγέλιο ( 16,1-13)
Ο Ιησούς έλεγε στους μαθητές του: «Κάποιος πλούσιος είχε έναν διαχειριστή που του τον κατηγόρησαν ότι σπαταλά την περιουσία του.Τον φώναξε λοιπόν και του είπε: “τι είναι αυτά που ακούω για σένα; Δώσε λογαριασμό και παράδωσε τη διαχείρισή σου, γιατί δεν μπορείς πια να είσαι διαχειριστής”.Ο διαχειριστής είπε μέσα του: “τι να κάνω τώρα που μου αφαιρεί τη διαχείριση ο κύριός μου; Να σκάβω δεν μπορώ, να ζητιανεύω ντρέπομαι. Ξέρω όμως τι θα κάνω, για να με δέχονται οι άνθρωποι στα σπίτια τους τώρα που θα πάψω να είμαι διαχειριστής”.Κάλεσε λοιπόν έναν έναν τους χρεοφειλέτες του κυρίου του, και είπε στον πρώτο: “πόσα χρωστάς εσύ στον κύριό μου;”Εκείνος του απάντησε: “εκατό βαρέλια λάδι”. “Πάρε το γραμμάτιο”, του λέει ο διαχειριστής, “και κάθισε και γράψε γρήγορα πενήντα”.Μετά είπε στον άλλο: “εσύ πόσα χρωστάς;” “εκατό σακιά σιτάρι”, του απαντάει εκείνος. “Πάρε το γραμμάτιο”, του λέει, “και γράψε ογδόντα”.Το αφεντικό εξέφρασε το θαυμασμό του για τον άδικο εκείνο διαχειριστή, επειδή ενήργησε έξυπνα· γιατί οι σκοτεινοί άνθρωποι αυτού του κόσμου στις σχέσεις με τους ομοίους τους είναι εξυπνότεροι από τα τέκνα του φωτός.
»Και σας συμβουλεύω να κάνετε
φίλους σας ακόμη κι από τα χρήματα της
αδικίας, ώστε όταν έρθει το τέλος σας,
να σας δεχτούν στις αιώνιες κατοικίες.Όποιος
είναι αξιόπιστος στα λίγα, είναι
αξιόπιστος και στα πολλά· κι όποιος
είναι άδικος στα λίγα, είναι άδικος και
στα πολλά. Αν, λοιπόν, δε φανήκατε
αξιόπιστοι ως προς τον άδικο πλούτο,
ποιος θα σας εμπιστευτεί τον αληθινό;Κι
αν δε φανήκατε αξιόπιστοι σ’ αυτό που
είναι ξένο, ποιος θα σας δώσει αυτό που
ανήκει σ’ εσάς;Κανένας δεν μπορεί να
είναι δούλος σε δύο κυρίους, γιατί ή θα
μισήσει τον ένα και θ’ αγαπήσει τον
άλλο ή θα προσκολληθεί στον ένα και θα
περιφρονήσει τον άλλον. Δεν μπορείτε
να είστε δούλοι και στο Θεό και στο
χρήμα».
Λόγος του Κυρίου.
Με αυτήν την παραβολή του μας λέει: να είστε τόσο έξυπνοι όσο αυτός ο ανέντιμος διαχειριστής!
Γιατί ; επειδή ήταν διορατικός και φρόντισε να κάνει φίλους που να του είναι ωφέλιμοι στην κατάλληλη στιγμή. Μας λέει επίσης ότι δεν είμαστε πραγματικοί κάτοχοι των αγαθών : είμαστε μόνον προσωρινοί διαχειριστές, οι οποίοι θα πρέπει να λογοδοτούν για τη χρήση αυτών των περιουσιακών στοιχείων.
Μας θυμίζει ότι το χρήμα εξαπατά και υπόσχεται περισσότερα από όσα μπορεί να δώσει, δίνει την ψευδαίσθηση πως κατέχοντάς το κάποιος είναι ισχυρός, δυνατός, παντοδύναμος αφαιρώντας την αίσθηση της πραγματικότητας. Ο πλούτος είναι πειρασμός για ειδωλολατρία, αποσπά την προσοχή από τον Θεό.
Ο Ιησούς μας λέει: Βάλτε τον εαυτόν σας στη θέση αυτού του διαχειριστή. Μια μέρα, κοντά ή μακριά - πιο κοντά από όσο νομίζετε - θα στερηθείτε τα υπάρχοντά σας και θα πρέπει να λογοδοτήσετε για τη χρήση τους. Όσο έχετε ακόμα χρόνο, να είστε έξυπνοι και να κάνετε φίλους.
«Το να κάνεις φίλους με τον πλούτο» σημαίνει να χρησιμοποιείς χρήματα για να δημιουργήσεις αδελφικές σχέσεις, ως μέσο ανταλλαγής και όχι κυριαρχίας, επικοινωνίας και όχι εξουσίας, υπηρεσίας και όχι προσωπικής εξασφάλισης.
Πώς χρησιμοποιώ τα αγαθά που κατέχω; Είναι τα χρήματα η αιτία που μας απομακρύνουν από τους άλλους ή είναι το μέσον που μας συνδέει με τους άλλους;
Πλούτος δεν είναι μόνον χρήματα, αλλά είναι και η υγεία, ο πολιτισμός, η κοινωνική θέση. Όσοι κατέχουν αυτά τα αγαθά δεν πρέπει να τα απολαμβάνουν μόνοι τους, είναι δώρα του Θεού
που δίνονται στον καθένα για το καλό όλων: οι υγιείς για να βοηθούν τους αρρώστους, οι μορφωμένοι για να βοηθούν τους ανίδεους, αυτός που έχει κύρος να δίνει χέρι βοηθείας στους ανυπεράσπιστους! Κάθε δώρο πρέπει να μεταμορφώνεται σε υπηρεσία.