Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Η κοινωνία αλλάζει και μεταμορφώνεται όταν οι σχέσεις μεταξύ των μελών της είναι θεμελιωμένες στην Θεϊκή Ευσπλαχνία, ’ Κύκλος, 8η Κυριακή της Κοινής Περιόδου του Έτους (Λκ 6,39-45)

 27 Φεβρουαρίου 2022 

Η κοινωνία αλλάζει και μεταμορφώνεται όταν οι σχέσεις μεταξύ των μελών της είναι θεμελιωμένες στην Θεϊκή Ευσπλαχνία 


Από το Ευαγγέλιο κατά Λουκά (6,39-45) 
Εκείνο τον καιρό  ο Ιησούς είπε και μια παρομοίωση: «Μπορεί ένας τυφλός να οδηγήσει έναν άλλον τυφλό; Δεν θα πέσουν κι οι δυο στο χαντάκι; Ένας μαθητής δεν μπορεί να είναι πάνω από το δάσκαλό του· όποιος όμως καταρτιστεί τέλεια, μπορεί να φτάσει το δάσκαλό του.
Γιατί βλέπεις το σκουπιδάκι στο μάτι του αδερφού σου και δε νιώθεις ολόκληρο δοκάρι που είναι στο δικό σου μάτι; Πώς μπορείς να λες στον αδερφό σου, “αδερφέ, άφησε να βγάλω το σκουπιδάκι από το μάτι σου”, όταν εσύ ο ίδιος δε βλέπεις ολόκληρο δοκάρι στο μάτι σου; Υποκριτή! Βγάλε πρώτα από το μάτι σου το δοκάρι και τότε θα δεις καθαρά και θα μπορέσεις να βγάλεις το σκουπιδάκι από το μάτι του αδερφού σου».
«Ένα καλό δέντρο δεν κάνει άχρηστο καρπό, ούτε πάλι ένα άχρηστο δέντρο μπορεί να κάνει καλό καρπό. Κάθε δέντρο αναγνωρίζεται από τον καρπό που παράγει. Δε μαζεύουμε σύκα απ’ τ’ αγκάθια ούτε τρυγάμε σταφύλια από τα βάτα. Ο καλός άνθρωπος βγάζει το καλό από το αγαθό απόθεμα της καρδιάς του, κι ο κακός από το κακό απόθεμα της καρδιάς του βγάζει το κακό. Γιατί, το στόμα του ανθρώπου μιλάει από το περίσσευμα της καρδιάς».
Λόγος του Κυρίου

        Το σημερινό Ευαγγέλιο μας υπενθυμίζει, πολύ παραστατικά, δύο πράγματα : 
Α\ Αυτό που δεν αρέσει σε μας τους ίδιους αλλά θέλουμε να το αλλάξουμε πρώτα στους άλλους, 
και Β\ Αν θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο, δεν χρειάζεται “να αλλάξουμε τους άλλους” αλλά τον εαυτό μας. Το σημείο εκκίνησης της αλλαγής είμαστε εμείς οι ίδιοι και όχι ο γείτονάς μας. 
Η κοινωνία αλλάζει και μεταμορφώνεται προς το καλύτερο, όχι από καλούς νόμους και συνταγές, αλλά επειδή οι σχέσεις μεταξύ των μελών της κοινότητας αρχίζουν να μεταμορφώνονται. Η μεταμόρφωση αυτή, για να είναι αποτελεσματική, αρχίζει και ξεκινά πρώτα από εμάς για να αγκαλιάσει τους άλλους, “Ο καλός άνθρωπος βγάζει το καλό από το αγαθό απόθεμα της καρδιάς του” “το στόμα του ανθρώπου μιλάει από το περίσσευμα της καρδιάς”, δηλώνει ο Ιησούς στο σημερινό ευαγγέλιο. 

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

«Να είστε λοιπόν σπλαχνικοί, όπως σπλαχνικός είναι κι ο Θεός Πατέρας σας . Γ΄ Κύκλος 7η Κυριακή της κοινής περιόδου του έτους , (Λκ 6,27-38)

 Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022


Στο σημερινό ευαγγέλιο, τα λόγια του Ιησού έρχονται να φέρουν τα πάνω κάτω στις προκαταλήψεις μας και τον τρόπο σκέψεις μας , που συχνά χαρακτηρίζονται από στενότητα  και εγωκεντρικό. 

Ανάγνωσμα από το Ευαγγέλιο κατά Λουκά ( 6,27-38)

«Σ’ εσάς όμως που μ’ ακούτε λέω: Αγαπάτε τους εχθρούς σας, ευεργετείτε όσους σας μισούν· δίνετε ευχές σ’ όσους σας δίνουν κατάρες, προσεύχεστε γι’ αυτούς που σας κακομεταχειρίζονται.


»Σ’ όποιον σε χαστουκίζει στο ένα μάγουλο, γύριζε και το άλλο· κι αν κάποιος σου πάρει το πανωφόρι, μην τον εμποδίσεις να πάρει και το πουκάμισο. Σ’ όποιον σου ζητάει κάτι δίνε το, κι αν κάποιος σου πάρει αυτό που σου ανήκει, μη ζητάς να σου το επιστρέψει. Όπως θέλετε να σας συμπεριφέρονται οι άνθρωποι, έτσι ακριβώς να συμπεριφέρεστε κι εσείς σ’ αυτούς. Γιατί, αν αγαπάτε αυτούς που σας αγαπούν, ποια εύνοια περιμένετε από το Θεό; Αφού και οι αμαρτωλοί αγαπούν αυτούς που τους αγαπούν. Κι αν κάνετε καλό σ’ αυτούς που σας κάνουν καλό, ποια εύνοια περιμένετε από το Θεό; Και οι αμαρτωλοί το ίδιο κάνουν. Αν δανείζετε σ’ όσους ελπίζετε να σας τα επιστρέψουν, ποια εύνοια περιμένετε από το Θεό; Και οι αμαρτωλοί δανείζουν στους ομοίους τους για να τα πάρουν πίσω.

»Αντίθετα, εσείς ν’ αγαπάτε τους εχθρούς σας, να κάνετε το καλό και να δανείζετε, χωρίς να περιμένετε να πάρετε πίσω τίποτα. Έτσι, ο Θεός, που είναι καλός ακόμα και με τους αχάριστους και τους κακούς, θα σας ανταμείψει με το παραπάνω και θα σας κάνει παιδιά του. Να είστε λοιπόν σπλαχνικοί, όπως σπλαχνικός είναι κι ο Θεός Πατέρας σας».

«Μην κρίνετε τους συνανθρώπους σας, για να μη σας κρίνει κι εσάς ο Θεός. Μην τους καταδικάζετε, για να μη σας καταδικάσει κι εσάς ο Θεός. Συγχωρείστε, για να σας συγχωρήσει κι εσάς ο Θεός. Δίνετε, για να σας δώσει κι εσάς ο Θεός. Η δωρεά του θα είναι πλούσια, άφθονη, τέλεια και ξέχειλη· γιατί, ό,τι μέτρο χρησιμοποιείτε για τους άλλους, το ίδιο θα χρησιμοποιήσει και για σας ο Θεός». 

Λόγος του Κυρίου 

Ο Ιησούς μας προτρέπει «Να είστε λοιπόν σπλαχνικοί, όπως σπλαχνικός είναι κι ο Θεός Πατέρας σας».». Στο παράλληλο κείμενο, ο ευαγγελιστής Ματθαίος συστήνει  «να είστε τέλειοι όπως τον Πατέρα». Η πρόσκληση παραμένει η ίδια: να είστε σαν τον Θεό! Το να είστε σαν τον Θεό… κάτι  θυμίζει. Είναι η πρόσκληση του φιδιού στους προπάτορες: «Αν φάτε  αυτόν τον καρπό θα γίνετε σαν τον Θεό»! Τελικά το να θέλεις να είσαι σαν τον Θεό είναι καλό ή όχι; Είναι αμαρτία  ή είναι επιθυμητό;

Να  θέλει κανείς να είναι σαν τον Θεό είναι καλό πράγμα, τελικά είναι η πρόταση που  Ιησού απευθύνει μέσου  του Ευαγγελίου στους ανθρώπου. 

Το κρίσιμο σημείο,  είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε σε αυτόν τον στόχο. Ο Ιησούς μας λέει  να μιμηθούμε Πατέρα στο έλεος του. Αυτό όμως με μια μεταμόρφωση μετάνοια της καρδιάς μας.

 

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Ο Χριστός δίνει μια εξ ολοκλήρου νέα προοπτική στη ζωή . Γ' κύκλος . 6η Τακτική Κυριακή ( Λκ 6, 17,20-26)

Κυριακή  9 Φεβρουαρίου  2022

Ο Χριστός δίνει μια εξ ολοκλήρου νέα προοπτική στη ζωή

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά ΄Αγιο Ευαγγέλιο (Λκ 6, 17,20-26)

Εκείνο τον καιρό ο Ιησούς κατέβηκε μαζί τους μαθητές από το βουνό και στάθηκε σ' ένα πεδινό τόπο. 'Ηταν μαζί του κόσμος πολύς από μαθητές του και πλήθος λαού πολύ από όλη την Ιουδαία και την Ιερουσαλήμ και τα παράλια της Τύρου και της Σιδώνας, Ο Ιησούς αφού σήκωσε τα μάτια του πάνω στους μαθητές του, έλεγε: 

Μακάριοι οι φτωχοί, διότι δική σας είναι η βασιλεία του Θεού.

Μακάριοι εσείς που τώρα πεινάτε, διότι θα χορτάσετε.

Μακάριοι εσείς που τώρα κλαίτε, διότι θα γελάσετε. Μακάριοι θα είσθε όταν θα σας μισήσουν οι άνθρωποι και όταν θα σας αφορίσουν και θα σας βρίσουν και θα απορρίψουν το όνομά σας ως κακό, εξαιτίας του Υιού του ανθρώπου. Εκείνη την ημέρα να χαρείτε και νασκιρτείστε από χαρά, διότι η ανταμοιβή σας θα είναι μεγάλη στον ουρανό. Κατά τον ίδιο τρόπο, πράγματι, συμπεριφέρθηκαν οι πατέρες των προς τους προφήτες.

Αλίμονο, όμως, σε σας τους πλουσίους, διότι έχετε ήδη την παρηγοριά σας.

Αλίμονο σε σας, που τώρα είσθε χορτασμένοι, διότι θα πεινάσετε.

Αλίμονο σε σας, που τώρα γελάτε, διότι θα πενθείστε και θα κλάψτε.

Αλίμονο, όταν όλοι οι άνθρωποι θα μιλούν καλά για σας. Κατά τον ίδιο τρόπο, πράγματι, συμπεριφέρθηκαν οι πατέρες των προς τους ψευδοπροφήτες.

Λόγος του Κυρίου

Το "αλίμονο σε σας!" δεν είναι η έκφραση μιας απειλής μιας εκδίκησης εκ μέρους του Θεού, αλλά πιο απλά η προειδοποίηση ότι ένας συγκεκριμένος τρόπος συγκρότησης της ύπαρξης παράγει αρνητικά αποτελέσματα, και μάλιστα πολλά. Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν πατέρα που λέει στο παιδί του: «αλίμονο σου αν βάλεις τα δάχτυλά σου στην πρίζα!». Ο πατέρας σίγουρα δεν θέλει να προκαλέσει ηλεκτροπληξία στο παιδί, αλλά απλώς να το προειδοποιήσει για έναν κίνδυνο.

Όλοι γνωρίζουμε καλά πώς ο πλούτος παίζει θεμελιώδη ρόλο στην κοινωνία μας από πολλές απόψεις. Όμως η αφθονία των υλικών αγαθών για λίγους παράγει εύκολα μια σειρά προβλημάτων σε πολλούς σε διάφορα επίπεδα, από προσωπικά έως διεθνή.

Το παιδί που έχει πάρα πολλά παιχνίδια τελικά απολαμβάνει λιγότερο από εκείνο που έχει μόνο λίγα. Όταν έχεις πάρα πολλά πράγματα, δεν μπορείς πλέον να τα απολαύσεις.
Όταν οι πληροφορίες γίνονται υπερβολικές, δεν λαμβάνονται πλέον σοβαρά υπόψιν , και το αποτέλεσμα είναι πανομοιότυπο με την έλλειψη πληροφοριών: το να γνωρίζεις πάρα πολλά γίνεται πια να μην γνωρίζεις τίποτα.


Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Θάρρος, ετοιμότητα και ταπεινοφροσύνη Γ΄ Κύκλος 5η Κυριακή της Κοινής Περιόδου του ΄Ετους (Λκ 5, 1-11)

Κυριακή  06 Φεβρουαρίου 2022 

    Ως  Εκκλησία αλλά και ως άτομα, συχνά έχουμε την εμπειρία των μαθητών που περιγράφεται στο επεισόδιό μας: «Δουλέψαμε όλη τη νύχτα και δεν πιάσαμε τίποτα». Δραστηριότητες, ποιμαντικά έργα αλλά  και διάφορες άλλες προσπάθειες   διαποίμανσης, συχνά-πυκνά  αποτυγχάνουν και αφήνουν μιαν αίσθηση απογοήτευσης  ή και κατάθλιψης.

Ανάγνωσμα από το κατά  Λουκά Αγιο Ευαγγέλιο  (Λκ 5.1-11)

    Εκείνο τον καιρό το πλήθος ήταν στριμωγμένο γύρω στον Ιησού για να ακούσει το λόγο του Θεού κι εκείνος στεκόταν κοντά στη λίμνη Γεννησαρέτ, είδε να βρίσκονται στη λίμνη δυο πλοιάρια. Κι οι ψαράδες είχαν αποβιβασθεί απ'αυτά κι έπλεναν τα δίχτυα. Μπήκε τότε σε ένα από τα πλοιάρια, σ'αυτό που ανήκε στο Σίμωνα και του ζήτησε να απομακρυνθεί λίγο από τη στεριά. Κάθισε κι απ'το πλοιάριο δίδασκε τα πλήθη.

   'Οταν σταμάτησε να μιλά, είπε στο Σίμωνα: "Πήγαινε στα βαθιά και ρίξτε τα δίχτυα για ψάρεμα". Απαντώντας ο Σίμωνας είπε: "Κύριε, αν και όλη τη νύκτα κοπιάσαμε, δεν πιάσαμε τίποτα. Αλλά επειδή εσύ το είπες, θα ρίξω τα δίχτυα". 'Οταν το έκαμαν, έπιασαν μεγάλο αριθμό ψαριών και τα δίχτυα σχίζονταν. 'Εκαμαν τότε νεύμα στους συντρόφους που βρίσκονταν στο άλλο πλοιάριο να έλθουν και να τους βοηθήσουν. Πήγαν και γέμισαν με ψάρια και τα δυο πλοιάρια, σε σημείο που να βυθίζονται. 'Ο ταν το είδε αυτό ο Σίμωνας Πέτρος, έπεσε στα γόνατα του Ιησού λέγοντας: "Απομακρύνσου από μένα, Κύριε, διότι είμαι άνθρωπος αμαρτωλός". Πράγματι τον είχε κυριεύσει δέος και όσους ήταν μαζί του, εξαιτίας των ψαριών που είχαν πιάσει. Το ίδιο συνέβηκε και στον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, τους γιους του Ζεβεδαίου, που ήταν συνέταιροι του Σίμωνα. Κι ο Ιησούς είπε στο Σίμωνα: "Μη φοβάσαι. Από τώρα θα ψαρεύεις ανθρώπους". Κι αφού τράβηξαν τα πλοιάρια στη στεριά, τα άφησαν όλα και τον ακολούθησαν.

    Λόγος του Κυρίου

    Ο Ιησούς, ανέβηκε στην βάρκα του Πέτρου και  μπήκε στην καθημερινή του ζωή αρχικά ως ευπρόσδεκτος   φίλος.  Στη συνέχεια,  αυτή η εγγύτητα αλλάζει  όλη τη ζωή του Πέτρου  και των επιβατών της βάρκας. Η  βάρκα,  δηλαδή το εργαλείο  από το οποίο προσπορίζονταν την ζωή τους η καθημερινότητα τους, είναι η ίδια ,  Τα πρόσωπα αλλάζουν τον τρόπο που ζουν την καθημερινότητα τους . Ο Ευαγγελιστής μεταφέρει την απογοήτευση και την αντίδραση αλλά και το νέο πνεύμα του Πέτρου και των άλλων, όταν ο Ιησούς πρότεινε να ξαναρίξουν τα δίχτυα. Τελικά εμπιστεύτηκαν αυτόν τον Λόγο: έριξαν τα δίχτυα τους «και έπιασαν τεράστια ποσότητα ψαριών». Ο Λόγος, που εισακούστηκε και εφαρμόστηκε, έδωσε και τεράστιο καρπό!