Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Σηκώνω τον Σταυρό μου: παίρνω όλη την αγάπη, για την οποία είμαι ικανός, και ακολουθώ τον Ιησού Α΄ Κύκλος - 22η Τακτική Κυριακή

 Κυριακή 30 Αυγούστου 2020 - 

    Με την σημερινή περικοπή ο ευαγγελιστής Ματθαίος ενεργεί μια αποφασιστική τομή στο ευαγγέλιο του: τελειώνει η περίοδος η γεμάτη ενθουσιασμό και αισιοδοξία των πρώτων  περιοδειών στους δρόμους της Παλαιστίνης και αρχίζει η μεγάλη πορεία προς το πάθος, το θάνατο και την Ανάσταση : ο Ιησούς αρχίζει να λέει πως έπρεπε να υποφέρει πολύ και να θανατωθεί. 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (Ματ. 16, 21- 27)

Εκείνο τον καιρό ο Ιησούς άρχισε να φανερώνει στους μαθητές του ότι
πρέπει να πάει στα Ιεροσόλυμα και να πάθει πολλά από τους πρεσβύτερους και τους αρχιερείς και τους γραμματείς και να σκοτωθεί και την τρίτη ημέρα να αναστηθεί. Κι ο Πέτρος αφού τον πήρε κατά μέρος, άρχισε να τον μαλώνει λέγοντας: "Ο Θεός να σε ελεήσει, Κύριε. Να μη σου συμβεί αυτό!". Αλλά εκείνος, γυρίζοντας, είπε στον Πέτρο: "Πήγαινε πίσω μου, Σατανά! Είσαι σκάνδαλο για μένα, επειδή δεν σκέπτεσαι αυτά που ανήκουν στο Θεό, αλλά αυτά που ανήκουν στους ανθρώπους!".Τότε ο Ιησούς είπε στους μαθητές του: "Αν κάποιος θέλει να με ακολουθήσει, ας απαρνηθεί τον εαυτό του και ας σηκώσει το σταυρό του και ας με ακολουθεί. Όποιος, πράγματι, θέλει να σώσει τη ζωή του, θα τη χάσει. Και όποιος χάσει τη ζωή του για μένα, θα τη βρει. Πράγματι, σε τι θα οφεληθεί ένας άνθρωπος αν κερδίσει όλο τον κόσμο, αλλά χάσει τη ζωή του; 'Η, τι μπορεί να δώσει ένας άνθρωπος για αντάλλαγμα της ζωής του; Διότι πρόκειται να έλθει ο Υιός του ανθρώπου μέσα στη δόξα του Πατέρα του, μαζί με τους αγγέλους του, και τότε θα αποδώσει στον καθένα σύμφωνα με τα έργα του..”

Λόγος του Κυρίου

     Στην ευαγγελική περικοπή της προηγούμενης Κυριακής, ο απόστολος Πέτρος φάνηκε ότι ήταν ικανός να αναγνωρίσει και να ομολογήσει τον Ιησού ως Υιό του Θεού, σήμερα όμως δεν στάθηκε στον ύψος των περιστάσεων, δεν μπόρεσε να ανεχθεί το βάρος της πρώτης αναγγελίας τους πάθους εκ μέρους του Ιησού, γιαυτό και τον  “ τον πήρε κατά μέρος, άρχισε να τον μαλώνει” και ίδιος ο Ιησούς που πρώτα τον επαίνεσε τώρα τον επιπλήττει  σοβαρά “επειδή δεν σκέφτεται σαν τον Θεό αλλά σαν τους ανθρώπους”. 

Το επεισόδιο αυτό έρχεται να μας θυμίσει το πόσο εύκολα μπορούμε να παρεκτραπούμε από μια ορθή αρχική τοποθέτησή μας, όταν οι προκαταλήψεις, η ανθρωπαρέσκεια, οι ετικέτες, που ήδη έχουν επικολληθεί, μπορούν να μας παρασύρουν προς άλλες κατευθύνσεις, πιο συμφέρουσες εκ πρώτης όψεως για τον τον εαυτό μας, αλλά και όταν εκφέρουμε γνώμη για κάποιον άλλο. 

Είναι αλήθεια πως κανείς δεν είναι ασφαλής από λάθη. Ποτέ δεν πρέπει να εκλαμβάνουμε τον εαυτόν μας απαλλαγμένο από την προσπάθεια μιας σωστής εκτίμησης και αξιολόγησης των σκέψεων και τα σχεδίων μας, δεν μπορούμε ποτέ να εμπιστευτούμε τυφλά τον εαυτό μας. Ακόμα κι αν κοιτάξουμε πίσω, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ήδη κατανοήσει το θέλημα του Θεού και το σχέδιό του σε όλες τις περιπτώσεις. Όσο περισσότερο εκ των προτέρων υποθέτουμε ότι είμαστε με το σωστό, τόσο με περισσή ευκολία το κακό μπορεί να παρεισφρήσει. 

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Εσείς ποιος λέτε ότι είμαι; Α΄ Κύκλος, 21η Τακτική Κυριακή

 Κυριακή  23η Αυγούστου 2020

Ο τρόπος με τον οποίο διδάσκει ο Ιησούς τους μαθητές τους αλλά και το πλήθος, είναι εκμαιευτικός και συνάμα προσπαθεί να εμπλέκει άμεσα τους ακροατές του ώστε να μην τους αφήνει απλούς και παθητικούς παραλήπτες

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο ΄Αγιο Ευαγγέλιο (Μτ 16,13-20) 

  

 Όταν έφθασε ο Ιησούς στα μέρη της Καισαρείας του Φιλίππου, ρώτησε τους μαθητές του λέγοντας: "Οι άνθρωποι ποιός λένε ότι είναι οΥιός του ανθρώπου;" Κι εκείνοι είπαν: "'Αλλοι λένε ότι είναι ο Ιωάννης ο Βαφτιστής, άλλοι λένε πως είναι ο Ηλίας, και άλλοι ο Ιερεμίας ή κάποιος απ'τους προφήτες". Τους λέει: "Κι εσείς ποιός λέτε ότι είμαι;" Απαντώντας ο Σίμων Πέτρος, είπε: "Εσύ είσαι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού του ζωντανού". Κι ο Ιησούς απαντώντας, του είπε: "Μακάριος είσαι, Σίμωνα Βαριωνά, επειδή δεν σου το αποκάλυψε αυτό ούτε σάρκα ούτε αίμα, αλλά ο Πατέρας μου που βρίσκεται στους ουρανούς. Κι εγώ σου λέω: Εσύ είσαι Πέτρος κι επάνω ς' αυτήν την πέτρα θα οικοδομήσω την εκκλησία μου και οι πύλες του άδη δεν θα την κατανικήσουν. Θα σου δώσω τα κλειδιά της βασιλείας των ουρανών κι αυτό που θα δέσεις πάνω στη γη θα είναι δεμένο στους ουρανούς. Και αυτό που θα λύσεις πάνωστη γη, θα είναι λυμένο στους ουρανούς". Τότε διέταξε τους μαθητές να μην πουν σε κανένα ότι αυτός είναι ο Χριστός.

Λόγος του Κυρίου.


Το κέντρο της σημερινής ευαγγελικής περικοπής είναι το ερώτημά : Εσείς ποιος λέτε ότι είμαι; ερώτημα που δεν απευθύνεται μόνο στους τότε μαθητές του άλλα και σε μας σήμερα και μπορούμε να το προσωποιήσουμε. ως εξής :Εγώ σημερα ποίος  πιστεύω ότι είναι ο Ιησούς; που το βασίζω;

Για τον Ιησού δεν μπορεί να λέμε ότι τον πιστεύουμε και και ότι αυτό το να βασίζουμε, επειδή έτσι λένε κάποιοι ή επειδή κάποιοι που λένε ότι τον ξέρουν και ότι λένε οι ξέρουν καλά την διδασκαλία και την ερμηνεύουν σωστά. Κανείς δεν πρέπει να είναι ικανοποιημένος με τα λόγια των άλλων, από τους άλλους στην καλύτερη περίπτωση παίρνω μια μαρτυρία λόγου και ζωής για τον Ιησού Χριστού .

Από αυτή την μαρτυρία ο μαθητής ξεκινά για να δώσει την προσωπική του απάντηση σε αυτήν την ερώτηση. Ο άγιος Παύλος συμβουλεύει “τα πάντα δοκιμάζεται το καλό κατέχεται”, ώστε να φτάσει σε μια σχέση ζωή με τον Ιησού η οποία να ποτίζει κάθε πτυχή της ζωής του το Εγώ του αν τελικά δεχτεί την αρχική μαρτυριά ή να την απορρίψω. Και ο αγ. Πέτρος ξεκίνησε μια πορεία προς την πίστη στον Ιησού Χριστό ξεκινώντας από την μαρτυρία του Ιωάννη του Βαπτιστή και του αδελφού του Ανδρέα αλλά και τον ίδιο τον Ιησού που έζησε για καιρό μαζί του.

Και για μας  σήμερα ο Πέτρος μας δίνει μια μαρτυρία από την οποία μπορούμε και εμείς να ξεκινήσουμε την αναζήτηση την μελέτη την επιλογή μας. Η μαρτυρία του: Ομολογεί ότι “Εσύ είσαι ο Χριστός , ο Υιός του Θεού του Ζωντανού”                                  

- Χριστός ... δεν είναι ένα όνομα ουσιαστικό που καθορίζει, αλλά είναι ένα χαρακτηριστικό που δείχνει την προέλευση του Ιησού και το έργο του, από που αντλεί την δύναμή του, για να κάνει  ότι κάνει.
Και συνεχίζει, Υιός του Θεού –
Έχεις μια σχέση με το Θεό είναι τόσο βαθιά είναι όπως ενός πατέρα με το παιδί του. Γι αυτό μπορείς να κάνεις τα πράγματα που μόνο ο Θεός μπορεί να κάνει.

- Και ολοκληρώνει με πράξη πίστεως για τον Θεό που τον ονομάζει : Ζωντανό Θεό: Αυτός που κάνει τη ζωή να υπάρχει, Η πηγή από την οποία ρέει η ζωή ανεξάντλητη και απεριόριστη.

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι ο Πέτρο είπε: Εσύ είσαι το χέρι του Θεού που είναι η πηγή της ζωής μέσα στην ιστορία γιαυτό μπορείς να κάνεις ότι κάνεις

Σάββατο 15 Αυγούστου 2020

... και ο Ιησούς βγαίνει αλλαγμένος, μετανοημένος... 20η Τακτική Κυριακή Α ΄ Κύκλο

Κυριακή  16η Αυγούστου 2020  

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή μας παρουσιάζει Μια γυναίκα,  μια μη ιουδαία ·  μια μητέρα, έξυπνη και δυναμική που ξέρει τι ζητά  και    δεν παραιτείται  όταν ο Ιησούς  σιωπά ή επειδή είναι  απότομος μαζί της και που  τελικά τον κάνει να “μεταστραφεί” ώστε  όχι μόνο να την θαυμάσει, αλλά και να την φέρει ως  πρότυπο για μίμηση.

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο  ΄Αγιο Ευαγγέλιο  (15, 21-28)

    Φεύγοντας από εκεί ο Ιησούς, αναχώρησε για τα μέρη της Τύρου και της Σιδώνας. Και μια γυναίκα Χαναναία βγήκε έξω από εκείνη την περιοχή και φώναζε λέγοντας: "Ελέησέ με, Κύριε, υιέ του Δαβίδ. Η θυγατέρα μου βασανίζεται σκληρά από δαιμόνιο". Κι εκείνος δεν της έδωσε καμμιά απάντηση. Τον πλησίασαν οι μαθητές του και τον παρακαλούσαν, λέγοντας: "Διώξε την, επειδή φωνάζει πίσω μας". Κι εκείνος απάντησε και είπε: "Δεν στάλθηκα παρά για τα χαμένα πρόβατα της γενιάς τουΙσραήλ". Αλλά εκείνη πήγε και τον προσκυνούσε, λέγοντας: "Κύριε, βοήθησέ με!". Κι εκείνος απάντησε λέγοντας: "Δεν είναι ωραίο πράγμα να πάρει κανείς το ψωμί απ'τα παιδιά και να το ρίξει στα σκυλάκια". Κι εκείνη είπε: "Ναι, Κύριε. Αλλά και τα σκυλάκια τρώνε από τα ψίχουλα που πέφτουν απ'το τραπέζι των κυρίων τους". Τότε, απαντώντας ο Ιησούς, της είπε: "Γυναίκα, μεγάλη είναι η πίστη σου! Ας σου γίνει όπως επιθυμείς". Και θεραπεύθηκε η θυγατέρα της από την ώρα εκείνη.

Λόγος του Κυρίου

Η γυναίκα αυτή είναι  το παράδειγμα του αγώνα της πίστης. Παρουσιάζεται απλή και ξεκάθαρη, δεν  προβάλλει  αξιώσεις και απαιτήσεις  συζητά  με απλότητα και  ζητά κατανόηση και συμπόνια.   Στην συζήτησή της με τον Ιησού,  τον κάνει να λυγίσει με την μοναδικά έξυπνη απάντηση της. Από  αυτή τη συνάντηση μαζί της ακόμη και ο Ιησούς  βγαίνει αλλαγμένος,  μετανοημένος θα λέγαμε.  Ενώ παρουσιάζονταν  υπερασπιστής των παραδοσιακών ιουδαϊκών θρησκευτικών πεποιθήσεων, τελικά  αποκαλύπτεται ως ο ποιμένας κάθε πονεμένου Ιουδαίου ή μη πιστού  ή  ειδωλολάτρη ή αδιάφορου.

Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Έχετε θάρρος! Εγώ είμαι. Μη φοβάστε! Α΄ Κύκλος 19η Τακτική Κυριακή

 Κυριακή  9η   Αυγούστου 2020 


Ο Ιησούς μετά το θαύμα του πολλαπλασιασμοί των ψωμιών , απολαμβάνει την επιτυχία του  μόνος του πάνω στο βουνό μιλώντας με τον Πατέρα. 

Ανάγνωσμα από  το κατά Ματθαίο  ΄Αγιο Ευαγγέλιο (14,22-33)

Κι αμέσως υποχρέωσε τους μαθητές του να μπουν στο πλοιάριο και να πάνε πριν απ' αυτόν στην αντίπερα όχθη, έως ότου διώξει τον κόσμο. Κι όταν απέλυσε το πλήθος, ανέβηκε μόνος του στο βουνό για να προσευχηθεί. Και όταν βράδιασε ήταν εκεί μόνος του.Το πλοιάριο, στο μεταξύ, απείχε αρκετά στάδια από τη στεριά και το συγκλόνιζαν τα κύματα, επειδή ο άνεμος ήταν αντίθετος. Κατά τα ξημερώματα, ο Ιησούς τους πλησίασε περπατώντας πάνω στη θάλασσα. Οι μαθητές βλέποντάς τον να περπατάει πάνω στη θάλασσα, ταράχθηκαν κι έλεγαν: "Είναι φάντασμα!" κι από το φόβο τους έβγαλαν φωνή. Αλλά ο Ιησούς αμέσως τους μίλησε και τους είπε: " 'Εχετε θάρρος! Εγώ είμαι. Μη φοβάσθε! ". Του απάντησε τότε ο Πέτρος και του είπε: "Κύριε, αν είσαι εσύ, διέταξέ με να έλθω κοντά σου πάνω στα νερά". Κι εκείνος είπε: " 'Ελα!". Κι ο Πέτρος, αφού κατέβηκε από το πλοιάριο, περπάτησε πάνω στα νερά και έφθασε μέχρι τον Ιησού. Βλέποντας, όμως, τον ισχυρό άνεμο, φοβήθηκε και όταν άρχισε να βουλιάζει έβγαλε μια κραυγή και είπε: "Κύριε, σώσε με!". Και αμέσως, ο Ιησούς απλώνοντας το χέρι τον έπιασε και του είπε: "Ολιγόπιστε, γιατί δίστασες;". Και μόλις ανέβηκαν στο πλοίο, ο άνεμος σταμάτησε. Κι εκείνοι που βρισκόταν στο πλοιάριο, τον προσκύνησαν λέγοντας: "Αληθινά, είσαι ο Υιός του Θεού!" .

Λόγος του Κυρίου 

Από το όλο επεισόδιο  διαλέγω δύο φράσεις για να σχολιάσω και να μελετήσουμε · η πρώτη  “ανέβηκε μόνος του στο βουνό για να προσευχηθεί”, και η δεύτερη  "Ολιγόπιστε, γιατί δίστασες;"

“Aνέβηκε μόνος του στο βουνό για να προσευχηθεί”. Αν σε κάτι σταθερά επιμένουν και οι τέσσερεις ευαγγελιστές είναι ότι ο Ιησούς συχνά, και μάλιστα πριν από κάθε σημαντική στιγμή της ζωής του, αποσυρόταν για να προσευχηθεί. Η ζωή του ήταν Θεοκεντρική . Την σχέση του με τον Θεό (τον οποίο ποτέ δεν  κατονομάζει με αυτό τον όρο) την περιγράφει ως τη σχέση «υιού με  πατέρα  και πατέρα με υιό», και ως τέτοια  χαρακτηρίζεται  από οικειότητα και υπακοή. Υπακοή που δεν σημαίνει υποταγή αλλά ένα τρόπο ζωής εναρμονισμένη με εκείνη του Πατέρα . Είναι ένας άνθρωπος  συνειδητοποιημένος,  και  γι’ αυτό  με τον Θεό έχει ένα “δυνατό” διάλογο, μέσα σε πνεύμα ταπεινοφροσύνης,  και  από αυτήν  την έντονη σχέση αντλεί ζωή και δύναμη.

 "Ολιγόπιστε, γιατί δίστασες; ". Ο Πέτρος και η διαδρομή του, όπως περιγράφονται στο σημερινό επεισόδιο, κάλλιστα μπορεί να λογιστεί ως το σύμβολό της χριστιανικής κοινότητας που αγωνίζεται ενάντια στις κάθε λογής κακουχίες, για μερικές από τις οποίες είναι η ίδια  υπεύθυνη , ενώ άλλες είναι καρποί της δράσης των εχθρών της.  Δεν  πρέπει να την φοβίζουν και να την απελπίζουν, φτάνει να έχει πίστη,  εμπιστοσύνη στον Κύριο της τον Ιησού Χριστό  που, έστω και την τελευταία στιγμή δεν αρνείται την βοήθεια του. 

Η πορεία του Πέτρου και των άλλων μαθητών στο σημερινό επεισόδιο, είναι η πορεία της πίστης, του κάθε μαθητή και της κοινότητας. Τα πάντα αρχίζουν με την προσπάθεια αναγνώρισης μιας σκιάς μέσα στην ομίχλη του ορίζοντα. Στη συνέχεια  η ομίχλη ξεδιαλύνεται  από κάτι πιο συγκεκριμένο: Μια μορφή και εν  Λόγο
 " Έχετε θάρρος! Εγώ είμαι. Μη φοβάσθε!" είναι ο λόγος που εμπνέει  εμπιστοσύνη και ο μαθητής θέλει να κάνει ότι κάνει ο Κύριος : "Κύριε, αν είσαι εσύ, διέταξέ με να έλθω κοντά σου πάνω στα νερά". Ο Πέτρος  χαίρετε που βλέπει τον Ιησού,  κάνει μια ομολογία πίστεως λίγο επιφυλακτική και ξεκινά. Περπατά πάνω στα νερά , και αυτό το κάνει όχι χάριν κάποιας δικής του  ικανότητας, αλλά χάριν της δύναμης τού Λόγου του Ιησού στον οποίο εμπιστεύτηκε που τον κρατά στην επιφάνεια.