Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

26η Τακτική Κυριακή, Β Κύκλος


27η Σεπτεμβρίου 2015



Φτάνει το καλό να γίνεται,
κανένας δεν έχει το μονοπώλιο
του καλού και του Θεού.

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο άγιο. Ευαγγέλιο (Μκ 9,38-43.45.47-48)

Ο ευαγγελιστής Μάρκος από το 8ο μέχρι το 10ο κεφάλαιο του ευαγγελίου του, έχει συγκεντρώσει και τακτοποιήσει λόγια και έργα του Ιησού, με σκοπό να δώσει στους αναγνώστες του μια χειροπιαστή κατήχηση τού τι σημαίνει πρακτικά ότι κάποιος είναι μαθητής του Ιησού.
Σήμερα κάνει τρεις προτροπές:
α) Κανένας δεν έχει την αποκλειστικότητα του Ιησού, και ούτε είναι ο αποκλειστικός υπερασπιστής του
β) Η αναγνώριση της αξιοπρέπειας και της θέσης του μικρού, του φτωχούς του αδύνατου,
και γ) Στο μαθητή ζητιέται να δεσμεύεται με πάθος, αλλά όχι με φανατισμό, για το ευαγγέλιο που προωθεί το κοινό καλό.

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

25η Τακτική Κυριακή, Β Κύκλος


20η Σεπτεμβρίου

"Αν κάποιος θέλει να είναι πρώτος, να είναι τελευταίος απ' όλους και υπηρέτης όλων".

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο άγ. Ευαγγέλιο (Μκ 9,30-37)

Ο Ιησούς και οι μαθητές του συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την Ιερουσαλήμ κατά την πορεία τους ο Ιησούς για δεύτερη φορά τους δηλώνει ότι «Ο Υιός του ανθρώπου θα παραδοθεί στα χέρια των ανθρώπων και θα τον σκοτώσουν. Τρεις μέρες μετά το θάνατό του θα αναστηθεί». Ο ευαγγελιστής σημειώνει, δεν κατάλαβαν τι τους είπε και φοβούνταν να τον ρωτήσουν.
Την πρώτη φορά ο Πέτρος προσπάθησε να κάνει τον Ιησού να αλλάξει γνώμη.
Τώρα οι μαθητές ενώ δεν καταλαβαίνουν και φοβούνται όχι μόνο δεν ρωτούν, αλλά συνεχίζουν να ονειρεύονται έναν ένδοξο Μεσσία και το πως εκείνοι δίπλα του θα έχουν θέσεις εξουσίες και θα κυβερνούν,
Ο Ιησούς δεν απογοητεύεται μαζί τους αλλά ακόμη μια φορά με υπομονή και αγάπη προσπαθεί να τους δώσει να καταλάβουν να τους βοηθήσει να ωριμάσουν και να μπουν στον πραγματικό κόσμο.
Οι μαθητές, όμως, προτιμούν, το γόητρο, να ικανοποιήσουν τη λαχτάρα τους για δύναμη και προβολή να προστάζουν. Ο Ιησούς, τους δείχνει τη ρίζα του κακού: αυτό που προσδιορίζει ως “ Το προζύμι των Φαρισαίων” (Μκ 8,15), δηλαδή τη περιρρέουσα νοοτροπία ιδεολογία και συμπεριφορά που είναι αποτέλεσμα μιας θρησκοληπτικής αντίληψης της ζωής αλλά και πολιτικά βίαιης και καταπιεστικής.
Τους δίνει και τη λύση: "Αν κάποιος θέλει να είναι πρώτος, να είναι τελευταίος απ' όλους και υπηρέτης όλων”.

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

24η Τακτική Κυριακή, Β Κύκλος


13η Σεπτεμβρίου

Ποιος είναι ο Ιησούς για μένα;
Ποίος είμαι εγώ για τον Ιησού;

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο άγ. Ευαγγέλιο (Μκ 8,27-35).

Στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα ο Ιησούς, με ένα ερωτηματικό που θέτει στους μαθητές του «Εσείς ποιος λέτε ότι είμαι;» και με τη διευκρίνιση "Αν κάποιος θέλει να ακολουθεί πίσω μου, ας απαρνηθεί τον εαυτό του και ας σηκώσει το σταυρό του και ας με ακολουθεί. Διότι εκείνος που θέλει να σώσει την ζωή του, θα τη χάσει. Κι αν κάποιος χάσει τη ζωή του για μένα και το ευαγγέλιο, θα τη σώσει», προσκαλεί τους μαθητές τότε μαθητές του και εμάς σήμερα σε μια ειλικρινή τοποθέτηση.

Σήμερα οι περισσότεροι πιστεύουμε στον Ιησού. Αλλά όχι όλοι το καταλαβαίνουν με τον ίδιο τρόπο.
Και εμείς καλούμαστε να διερωτηθούμε:
Ποια είναι σήμερα η πιο συνηθισμένη εικόνα που έχουν οι άνθρωποι για τον Ιησού; μήπως μπορώ να εντοπίσω το λόγο της πολυφωνίας;
Σήμερα υπάρχει μια προπαγάνδα που προσπαθεί να παρέμβει στον τρόπο που βλέπουμε τον Ιησού, μπορούμε να καταλάβουμε από που προέρχεται;
Για μένα ποιος είναι ο Ιησούς, και γιατί;

Τέλος με απόλυτη ειλικρίνεια πως θα απαντούσαμε: Ποιος είμαι εγώ για να τον Ιησού;


Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

23 Τακτική Κυριακή, Β Κύκλος

6η Σεπτεμβρίου  2015

"Ανοίξου,στον Θεό για να ακούσεις να καταλάβεις και να επικοινωνήσεις αληθινά"


Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο άγ. Ευαγγέλιο (Μκ 7,31-37)

Στο κατά Μάρκο αγ. Ευαγγέλιο οι γεωγραφικές πληροφορίες δεν είναι τυχαίες, έχουν τη σημασία τους. Ο Ιησούς, λοιπόν, βρίσκεται στη Δεκάπολη, στα νοτιοανατολικά της Γαλιλαίος, μια περιοχή κατ εξοχήν ελληνιστική και ειδωλολατρική. Εκεί ενεργεί μια θεραπεία για χάρη ενός ντόπιου κατοίκου, άρα ειδωλολάτρη. Κάτι που δεν έπρεπε να συμβεί, γιατί σύμφωνα με το πιστεύω των ιουδαίων της εποχής του Ιησού, καταρχήν η σωτηρία αφορά μόνο τους Ιουδαίους γιατί είναι ο εκλεκτός λαός και έπειτα τους άλλους. Μάλιστα αυτοί αν ήθελαν να συμμετέχουν στη Σωτηρία πρώτα θα έπρεπε πρώτα αποσπασθούν τον ιουδαϊσμό. Έτσι ο ευαγγελιστής βρίσκει την ευκαιρία να τονίσει ότι η Σωτηρία μέσω του Ιησού και του Ευαγγελίου του, αφορά όλους, αρκεί να πιστεύουν τον Ιησού. Το πριν και το μετά αφορά μόνο τη σκληροκαρδία των ανθρώπων και όχι την αγάπη του Θεού.

Με την διαδικασία του θαύματος ο ευαγγελιστής βρίσκει την ευκαιρία να περιγράψει κατά κάποιο τρόπο και την πορεία προς την πίστη που κάνει κάποιος που δεν γνωρίζει τον Ιησού. Και ακόμη την διαδικασία που κάνει ο ήδη μαθητής για να γνωρίσει καλύτερα και να εμβαθύνει την πίστη του στον Ιησού.