Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2024
Ανάγνωσμα από το Λούκα Αγ. Ευαγγέλιο (Λκ. 1,26-38).
Η διαθεσιμότητα
Πολύ συχνά έχουμε ακούσει αυτή την αφήγηση κάπως επιφανειακά ή να μας έχει συνεπάρει η γλυκύτητά της, χωρίς να καταλαβαίνουμε ότι εδώ μας περιγράφονται δύο θεμελιώδεις πραγματικότητες: η επιθυμία του Θεού να είναι οριστικά στο πλευρό των ανθρώπων και ο άνθρωπος και η δυνατότητά του να προσχωρήσει με το μέρος της Μαρίας και να επιλέξει τον Θεό και το καλό ή να του γυρίσει την πλάτη και να διαλέξει τον δικό του δρόμο. Στο "Ναι" της Μαρίας από τη Ναζαρέτ, ο ευαγγελιστής μας περιγράφει πολύ ζωντανά και παραστατικά την βαρύτητα της επιλογής. Στο "Ναι" της Μαρίας συμπυκνώνονται αυτές οι δύο οπτικές.
Η Μαρία, όπως και ο καθένας μας, σίγουρα θα είχε σκεφτεί τη ζωή της και το μέλλον της. Όπως ο καθένας μας, είχε προσπαθήσει κι εκείνη να συνειδητοποιήσει τι θέλει και επιθυμεί, τι πιστεύει ότι μπορεί να κάνει, σε τι να ελπίζει. Αυτό είναι πολύ φυσιολογικό, πολύ ανθρώπινο και όμορφο.
Η αγγελία/πρόταση που κάνει ο άγγελος μοιάζει λίγο σε όλα εκείνα που μπορεί να συμβαίνουν ξαφνικά και απρόσμενα και να μας βάλουν σε κρίση.Στα σχέδια της Μαρίας, όπως και κάθε άλλης κοπέλας της εποχής της, θα προσδοκούσε και θα φανταζόταν μια κανονική οικογένεια, σύζυγο και παιδιά. Αυτά που τώρα της προτείνονται, της φαίνονται τουλάχιστον παράξενα για μια οικογένεια όπως την εννοούσαν, τότε, όλοι. Το παιδί που της προτείνεται πως θα έχει, ο Εμμανουήλ, σίγουρα δεν θα είναι ο κανονικός γιος μιας κανονικής οικογένειας. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια σύγκρουση μεταξύ "θελημάτων", αυτό της Μαρίας από τη μια με εκείνο του Θεού από την άλλη.
Όλα αυτά που άκουσε η Μαρία είναι μεγαλύτερα και πρωτάκουστα για την ιδέα που είχε για την οικογένεια. Αυτό που της συμβαίνει δεν είναι απλά απρόβλεπτο αλλά σκανδαλώδες και κρίσιμο. Μέσα από τον διάλογο, προσπάθησε να καταλάβει και κατάλαβε ό,τι μπορούσε και δήλωσε την διαθεσιμότητα της. Είδε ότι όλα αυτά είναι πολύ διαφορετικά από την δική της πρόβλεψη και αντίθετα από τις δικές της επιθυμίες και παρά ταύτα προσφέρει τον εαυτό της να έχει τον όποιο ρόλο της αναλογεί μέσα σε αυτό το Σχέδιο του Θεού.
Όχι αβάσιμα έδειξε εμπιστοσύνη στον λόγο αγάπης που της δίνεται. Ο άγγελος δεν ήρθε να της υποδείξει τα μέλλοντα και να της ζητήσει την τυφλή υπακοή, αλλά να της ζητήσει την διαθεσιμότητά της να συμβάλει σ΄ αυτό το σχέδιο με το κάλεσμα που της απευθύνει. Και η απάντηση της είναι ακριβώς αυτό: η Μαρία καταφέρνει να είναι διαθέσιμη στη ζωή ακριβώς επειδή μπορεί να αναγνωρίζει το καλό σε αυτό που της προτείνει ο Θεός και την επιθυμία για ελευθερία, και είναι αυτό την κάνει ελεύθερη και διαθέσιμη.
Αδράξτε την τρέχουσα στιγμή -όποια κι αν είναι αυτή- ως έκκληση, μια ευκαιρία να αντλήσετε ζωή και ελπίδα από αυτήν: αυτό είναι το καθήκον, η ευχαρίστηση, η πρόκληση του καθενός μας.
Η ιστορία της Μαρίας είναι και δική μας ιστορία. Ο Θεός μας καλεί, ακόμη και όταν δεν είμαστε “γεμάτοι χάρη” να είμαστε όργανα σωτηρίας. Ως Εκκλησία και πρόσωπα ελεύθερα, άρα και υπεύθυνα, καλούμαστε να συνεχίσουμε να κάνουμε παρόντα τον Ιησού στη ζωή κάθε ανθρώπου. Αφού ακούσουμε το ευαγγέλιο και το καταλάβουμε, στο μέτρο που μπορούμε και με τις δυνάμεις που έχουμε, να λέμε το «εδώ είμαι», φέρνοντας στον κόσμο την αληθινή χαρά που νικά κάθε φόβο.
Η ιστορία της Μαρίας και η ζωή της Μαρίας αν θέλουμε μπορεί να γίνει και η δική μας!