Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Η αυθεντία και η αξιοπιστία, Β΄ κύκλος 4η Κοινή Κυριακή

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2021 

           Μετά από την πρώτη αγγελία του Ευαγγελίου και το κάλεσμα των πρώτων μαθητών, ο Ευαγγελιστής παρουσιάζει τα αποτελέσματα της πρώτης  επαφής  του  κόσμου με το  κήρυγμα  του Ιησού, καθώς επίσης και με τον έμπρακτο αγώνα που ο Ιησούς αρχίζει ενάντια στο ποικιλόμορφο κακό.

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (1,21-28)

Πήγαν στην Καπερναούμ κι αμέσως το Σάββατο ο Ιησούς πήγε στη συναγωγή και δίδασκε. 'Εμεναν κατάπληκτοι από τη διδαχή του, διότι δίδασκε σαν κάποιος που έχει εξουσία και όχι όπως οι γραμματείς. Κι εκεί στη συναγωγή τους υπήρχε κάποιος με ακάθαρτο πνεύμα, που φώναξε δυνατά και είπε: "Τι κοινό έχουμε εμείς κι εσύ, Ιησού Ναζαρηνέ; 'Ηλθες να μας αφανίσεις; Σε γνωρίζω καλά ποιός είσαι: είσαι ο άγιος του Θεού!". Και ο Ιησούς το επιτίμησε λέγοντας: "Βουβάσου και βγες απ'αυτόν!". Και το ακάθαρτο πνεύμα αφού τον συντάραξε και έβγαλε μια δυνατή φωνή, βγήκε από μέσα του. Δέος αισθάνθηκαν όλοι, σε σημείο που να συζητούν μεταξύ τους και να λένε: "Τι είναι αυτό; Η διδασκαλία του είναι καινούρια και κηρύττει με εξουσία και διατάζει τα ακάθαρτα πνεύματα κι αυτά τον υπακούνε". Και πολύ γρήγορα η φήμη του διαδόθηκε παντού, στην περιοχή της Γαλιλαίας

Λόγος του  Κυρίου 

Στη σημερινή μας μελέτη  θα σταματήσουμε στη διαπίστωση που επαναλαμβάνεται σχεδόν η ίδια δυο δυο φόρες μας μεταφέρει ο ευαγγελιστής:

Οι άνθρωποι έμεναν κατάπληκτοι από τη διδασκαλία του, γιατί τους δίδασκε με αυθεντία κι όχι όπως δίδασκαν οι γραμματείς. 

Το ευαγγέλιο μιλά για την  αυθεντία, το κύρος και την αξιοπιστία του Ιησού, αλλά ρωτά  και για το ποιόν της αυθεντίας, του  κύρους και της αξιοπιστίας του μαθητή του Χριστού.

 Που οφείλονται  και που τα βασίζει ο μαθητής ; 

 Στις γνώσεις του;  Καλό είναι να υπάρχουν  διότι  δείχνουν προετοιμασία. 

Στο ότι έχει  ευφράδεια και καλοπαρουσιάζει τον  λόγο του ; Αν υπάρχει, καλό είναι γιατί βοηθά στην παρουσίαση και κατανόηση του. 

Στον ότι ο λόγος του βασίζεται στα λόγια “μεγάλων ανδρών” ή γιατί δείχνει μεγάλη αυτοπεποίθηση όταν με στόμφο  συνεχεία λέει γιατί «εγώ έτσι πιστεύω ότι είναι» ; 

Η αυθεντία, το κύρος και η αξιοπιστία  του μαθητή βασίζονται στον Λόγο του Χριστού τον οποίο άκουσε, από τον οποίο “εντυπωσιάστηκε”, και αυτό τον “υποψιαστεί” γιαυτό και  τον  δοκίμασε στη καθημερινή  ζωή  του και  τον έκανε βίωμά του και  γι αυτό μπορεί  με θάρρος και πεποίθηση,  με  λόγια απλά και κατανοητά,   να τον «κοινοποιεί» ώστε και άλλοι να ζήσουν και οι άλλοι με χαρά και αισιοδοξία αυτή την νέα ζωή του ο Χριστός προτείνει και ο ίδιος ήδη ζει και φαίνεται στη ζωή του.

Ο πραγματικός μαθητής του Ιησού, όπως και ο Δάσκαλός του,  τελικά  οφείλει την αυθεντία, το κύρος και την αξιοπιστία στην διαφάνειά του:  όχι μόνον διότι  τα λόγια και  τα έργα του συμπίπτουν αλλά  επειδή   αφήνει να φανεί η πραγματική πηγή τους , ο Θεός,  ο τρυφερός  Πατέρας  που αγαπά και φροντίζει όλους,  καλούς και κακούς, και μάλιστα  ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους αδικημένους και εκτεθειμένους στο κακό.

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Τα καλά Νέα είναι ήδη στη ζωή μας. Β κύκλος 3η Τακτική Κυριακή

 

Κυριακή 24-1-2021

Ο Ευαγγελιστής αρχίζοντας την αφήγηση του Ιεραποστολικού έργου του Ιησού, μάς δίνει μια χρονολογική υπόδειξη «Μετά τη σύλληψη του Ιωάννη» και μια γεωγραφική, «επέστρεψε στη Γαλιλαία». Ο Ιησούς παίρνει τη σκυτάλη από τον Ιωάννη , και αρχίζει την δική του αποστολή του, γιατί ο Λόγος του Θεού δεν μπορεί να φυλακιστεί.


Από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (1,14-20)

Μετά τη σύλληψη του Ιωάννη, επέστρεψε ο Ιησούς στη Γαλιλαία και κήρυττε το ευαγγέλιο του Θεού και έλεγε: "Συμπληρώθηκε ο καιρός και έφθασε η βασιλεία του Θεού. Μετανοείτε και πιστεύετε στο ευαγγέλιο".

Περνώντας στην όχθη της θάλασσας της Γαλιλαίας, είδε το Σίμωνα και τον Ανδρέα, τον αδελφό του Σίμωνα, που έριχναν το δίχτυ στη θάλασσα. 'Ηταν, πράγματι, ψαράδες. Κι ο Ιησούς τους είπε: "Ακολουθείστε με και εγώ θα κάμω να γίνετε ψαράδες ανθρώπων". Κι αμέσως, αφήνοντας τα δίχτυα, τον ακολούθησαν. Και πηγαίνοντας λίγο πιο πέρα, είδε τον Ιάκωβο, το γιο του Ζεβεδαίου και τον Ιωάννη τον αδελφό του κι αυτούς μέσα στο πλοιάριο να τακτοποιούν τα δίχτυα. Κι αμέσως τους κάλεσε. Κι εκείνοι άφησαν τον πατέρα τους το Ζεβεδαίο μέσα στο πλοιάριο με τους μισθωτούς, και τον ακολούθησαν.

Λόγος του Κυρίου.

Η πρώτη φράση της σημερινής ευαγγελικής περικοπής δεν είναι απλά μια γεωγραφική και μια χρονολογική πληροφορία, ούτε μια απλά θεολογική περίληψη του περιεχόμενου της διδασκαλίας του Ιησού. Πάνω από όλα αυτά είναι μια υπαρξιακή διαπίστωση και πολίτικη τοποθέτηση. Είναι μια πρώτη σύγκρουση μεταξύ της όποιας εξουσίας και του Απεσταλμένου του Θεού. Και μια διαπίστωση κάθε φορά που ο Λόγος του Θεού φαίνεται να πνίγεται ο Θεός κάνει να φανεί μια ακόμη πιο δυνατή φωνή.

Ο Ιησούς αρχίζει κήρυγμα του, όχι από κέντρο του ιουδαϊσμού, την Ιερουσαλήμ αλλά από την περιφέρεια την Γαλιλαία, την οποία οι θρησκευτικές αρχές της Ιερουσαλήμ την λόγιαζαν λίγο-πολύ αιρετική. Ούτε από κάποιο ιερό τόπο, τον περίβολο του Ναού ή μια συναγωγή, άλλα στις όχθες της λίμνης όπου η καθημερινή ζωή και ο ανθρωπινός μόχθος ξετυλίγονται, και μάλιστα ανάμεσα στους ανθρώπους μια κοινωνικής ομάδας, τους ψαράδες, που ευλαβείς της εποχής του, περιφρονούσαν γιατί λόγω επαγγέλματος τους ήταν σχεδόν αδύνατο να εκπληρώσουν τον Νόμο. Μάλιστα μεταξύ αυτών διαλέγει τους πρώτους μαθητές του.

«Κήρυττε το ευαγγέλιο του Θεού», διαλαλούσε τα καλά νέα ΄που έρχονται από το Θεό. Και ποια είναι τα καλά νέα του Θεού; Ότι ο Θεός είναι διαφορετικός από τον τρόπο που τον παρουσίαζαν οι ιερείς. Είναι ένας εντελώς διαφορετικός Θεός. Δεν είναι ένας Θεός που ζητά, αλλά ένας Θεός που δίνει. Δεν είναι ένας Θεός που τιμωρεί, αλλά Θεός που συγχωρεί, όχι απλά ένας καλός Θεός, αλλά ο αποκλειστικά καλός Θεός. Ένας Θεό που απελευθερώνει από κάθε προκατάληψη, που αφαιρεί φράκτες, που θεραπεύει κάθε είδους πληγές, που καλεί τον άνθρωπο να μοιραστεί μαζί του τη ζωή. Θέλει ελεύθερους συνεργάτες και όχι κόλακες και δούλους και δεν γυρίζει την πλάτη στα ατίθασα παιδιά του.

Με τον Ιησού αρχίζει μια καινούργια εποχή και όχι μια εποχή αλλαγών της ήδη παρούσας κατάστασης.

Γι αυτό και η επόμενη φράση του είναι επιτακτική «Μετανοείτε και πιστεύετε στο 

Ευαγγέλιο».

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

"Ελάτε και θα δείτε", μια πρόσκληση και μια υπόσχεση. Β’ Κύκλος 2η τακτική Κυριακή , Ιωαν. 1,35-42

 

Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

   

  Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης αρχίζει το ευαγγέλιο του παραθέτοντας τα συμβάντα της πρώτης βδομάδας της δημόσια δράσης του Ιησού.

    Το δικό μας ευαγγελικό απόσπασμα μας τοποθετεί την τρίτη ημέρα από τότε που ο Ιωάννης ο Βαπτιστής άρχισε να δίνει την μαρτυρία του για τον Ιησού, τον Λόγο του Πατέρα που κατέρχεται μεταξύ των ανθρώπων για να τους συναντήσει να κατοικήσει ανάμεσα τους και να μοιραστεί τη ζωή μαζί τους

Από το κατά Ιωάννη άγιο Ευαγγέλιο (1,35-42)


Την άλλη μέρα πάλι, ο Ιωάννης στεκόταν με δυο μαθητές του και βλέποντας τον Ιησού που περπατούσε, λέει: "Ιδού ο αμνός του Θεού". Τον άκουσαν οι δυο μαθητές να το λέει και ακολούθησαν τον Ιησού. Όταν ο Ιησούς στράφηκε και τους είδε να τον ακολουθούν, τους λέει: "Τι ζητάτε;" Κι εκείνοι του είπαν: "Ραββί (που σημαίνει: `Διδάσκαλε'), πού μένεις;" Τους λέει: "Έλάτε και θα δείτε". Πήγαν, λοιπόν, και είδαν που μένει και έμειναν κοντά του εκείνη την ημέρα. Ήταν περίπου τέσσερις το απόγευμα.

Ο ένας απ' τους δυο που άκουσαν απ' τον Ιωάννη και ακολούθησαν τον Ιησού ήταν ο Ανδρέας, ο αδελφός του Σίμωνα Πέτρου. Αυτός βρήκε πρώτα τον αδελφό του το Σίμωνα και του λέει: "Βρήκαμε το Μεσσία (που σημαίνει: `Χριστός'). Και τον έφερε στον Ιησού. Ο Ιησούς τον κοίταξε καλά και είπε: "Εσύ είσαι ο Σίμων, ο γιος του Ιωάννη. Εσύ θα ονομασθείς Κηφάς' (που σημαίνει: `Πέτρος').

Λόγος του κυρίου.

Τα πάντα ξεκινούν από τη μαρτυρία ενός αξιόπιστο μάρτυρα του Ιωάννης που βάπτιζε στις όχθες του Ιορδάνη, όσους ήθελαν να προετοιμαστούν για τον επικείμενο ερχομό του μεσσία , τον οποίο και υπέδειξε στο πρόσωπο του Ιησού από την Ναζαρέτ και το οποίο χαρακτήρισε ως "Ο αμνός του Θεού". Η μαρτυρία του αυτή απέδωσε καρπούς και δημιούργησε μια δυναμική αλληλουχία γεγονότων.

Οι δύο από τους μαθητές του Ιωάννη, ακολούθησαν τον Ιησού. Δεν απομακρύνονται από τον Ιωάννη, διότι δεν είναι ικανοποιημένοι μαζί του, αντίθετα επειδή εμπιστεύονται την κρίση του διδασκάλου τους, θέλουν να διαπιστώσουν και προσωπικά, ποιος είναι αυτός που τον χαρακτήρισε ως «αμνό του Θεού». Ιδού ο σωστός δάσκαλος, ο Ιωάννης, μόρφωσε τους μαθητές του να έχουν μυαλό ανοιχτό, να ερευνούν να αναζητούν και να δοκιμάζουν . Να μην υποτάσσονται απλά στη γνώμη άλλου, ακόμη και αν αυτός είναι ο δάσκαλος, να διαμορφώνουν την δική τους.

Ο Ιησού αντιλαμβάνεται, την παρουσία τους και αμέσως τους ρώτα του «τι ζητάτε». Με αυτή την ερώτηση αρχίζει ένας διάλογος που σκοπό έχει να βοηθήσει τους δύό μαθητές του Ιωάννη που τον πλησίασαν να συνειδητοποιήσουν τι αναζητούν. Ο Ιησούς δεν χρειάζεται γύρω του περίεργους, που θέλουν να μάθουν τι κάνει και πως το κάνει, αλλά πρόσωπα συνειδητοποιημένα που θέλουν να δουν το νόημα των όσων κάνει ή διδάσκει. .

Η απάντηση των μαθητών: «που μένεις», θέλουν ότι θέλουν να γνωρίσουν το χώρο που ζει. Πάντοτε ο χώρος στο οποίο ζει κάποιος είναι ένα σίγουρο σημείο αναφοράς για να καταλάβουμε το χαρακτήρα και τις ευαισθησίες κάποιο προσώπου. Η απάντηση τους δείχνει να είναι προς την σωστή κατεύθυνση

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Κυριακή του Βαπτίσματος του Κυρίου Στο Βάπτισμα μας ακούμε και εμεις «Εσύ είσαι ο αγαπημένος μου Υιός, εσύ είσαι ο εκλεκτός μου»

 Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

Το Βάπτισμα του Ιησού  δεν είναι σαν το δικό μας. Το  βάπτισμα του Ιησού είναι η αρχή της δημόσιας ζωής στην οποία αποκαλύπτεται ως : «Εσύ είσαι ο αγαπημένος μου Υιός, εσύ είσαι ο εκλεκτός μου».

Με το δικό μας βάπτισμα μας δίνεται η δυνατότητα και η ικανότητα  να είμαστε και εμείς  Αγαπημένα παιδιά του Θεού Πατέρα μέσω  εκείνου που είναι “ο αγαπημένος μου Υιός, και  ο εκλεκτός μου».

Όλοι  ευαγγελιστές συμφωνούν  ότι με το βάπτισμα του Ιησού αρχίζει η δημόσια ζωή του και η αποκάλυψη του Μυστηρίου.

Μια ακόμη σημείωση: Με την Ανάσταση του Ιησού οι μαθητής του, άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι ο Ιησούς με τον οποίον έζησαν δίπλα δίπλα είναι κάτι πολύ περισσότερο από άνθρωπος. Έτσι αρχίσουν να μελετούν την ιδιαίτερη ταυτότητα του. Το πρώτο ερωτηματικό στον οποίο  καλέστηκαν  να απαντήσουν ήτα:  Αυτό που με την ανάσταση του ο Ιησούς μας φανέρωσε ότι είναι είναι και μεις αρχίσαμε να καταλαβαίνουνε, από πότε το είναι; Το ευαγγέλιο κατά Μάρκο μας μεταφέρει την πρώτη απάντηση. Από την πρώτη στιγμή της δημόσιας δράσης του, με το βάπτισμα που έλαβε από τον Ιωάννη. Ο Ιησούς Βάπτισμα του, δίνει μαρτυρία  ότι δέχεται να ενεργεί ως ο  πιστός μάρτυρας της αγάπης του Θεού για τον κόσμο,  μέχρι θανάτου. 

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο άγιο Ευαγγέλιο (Μκ. 1,7-11)


Ο Ιωάννης στο κήρυγμά του τόνιζε: «Έρχεται ύστερα από μένα αυτός που είναι πιο ισχυρός και που εγώ δεν είμαι άξιος να σκύψω και να λύσω το λουρί από τα υποδήματά του. Εγώ σας βάφτισα με νερό, εκείνος όμως θα σας βαφτίσει με Άγιο Πνεύμα».

Εκείνες τις μέρες ήρθε ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ της Γαλιλαίας και βαφτίστηκε στον Ιορδάνη από τον Ιωάννη. Κι αμέσως, ενώ έβγαινε από το νερό, είδε ν’ ανοίγουν οι ουρανοί, και το Πνεύμα σαν περιστέρι να κατεβαίνει πάνω του. Τότε μια φωνή ακούστηκε από τα ουράνια: «Εσύ είσαι ο αγαπημένος μου Υιός, εσύ είσαι ο εκλεκτός μου».

Λόγος του Κυρίου

    Μετά από τριάντα χρόνια ανωνυμίας, ο Ιησούς με μια απροσδόκητη πρωτοβουλία εισβάλει στη δημόσια ζωή, αυτός  που έγινε όμοιος  σε όλα με τους ανθρώπους εκτός από την αμαρτία,  ζητά το βάπτισμα του Προδρόμου που, όπως λέει το ευαγγέλιο ο Ιωάννης που βάφτιζε στην έρημο και κήρυττε βάφτισμα μετάνοιας για την άφεση των αμαρτιών.

Το βάπτισμα του Ιωάννη για τον Ιησού είναι το μέσο για να δείξει ότι πάει σε συνάντηση των  αμαρτωλών για να μοιραστεί τη μοίρα τους για χάρη τους και χάριν πιστότητας στο Θεός Πατέρα, και να αποκαταστήσει την αμαυρωμένη από την αμαρτία της “εικόνας και ομοίωσης του Θεού” που είναι πλασμένος ο άνθρωπος και να αναπροσανατολίσει και πάλι την ανθρωπότητα  και όλη την πλάση προς τον Θεό. Το κατά Ματθαίο ευαγγέλιο μας μεταφέρει ένα επεισόδιο όταν Ιησούς ετοιμάζεται να  μπει στα ύδατα του Ιορδάνη,ο Ιωάννης έχει τις αντιρρήσεις του “Άφησε τώρα (αυτά), - το λέει ο Ιησούς,- Αφού πρέπει έτσι να εκπληρώσουμε όλη τη δικαιοσύνη". (να κάνουμε αυτό που πρέπει να γίνει και δίνει νόημα στη ζωή)» (Μτ 3,15).

  Σ΄ αυτή αποφασιστικότητα ο ίδιος ο ουρανός ανταποκρίνεται ανοίγεται, το Πνεύμα σε μορφή περιστεριού, κατέρχεται στον Ιησού και  μια φωνή ακούγεται : "Εσύ είσαι ο αγαπημένος μου Υιός, εσύ είσαι ο εκλεκτός μου...".  Η παράκληση  του  Ησαΐα  (Ησ. 63,19) προς το Θεό, που εμείς διαβάσαμε την πρώτη  Κυριακή της Παρουσίας και την είχε απευθύνει κάποτε στο Θεό,  "Ας ξέσχιζες τους ουρανούς και ας κατέβαινες!" τώρα εισακούστηκε. Ο ευαγγελιστής σημειώνει “είδε σχετιζομένους τους ουρανούς” που η νεοελληνική μετάφραση αποδίδει “είδε να ανοίγουν οι ουρανοί”, πράγμα που απαλύνει τα πράγματα. Το ανοίγω είναι εύκολο και να κλήση το “σχίζω” δείχνει ένα άνοιγμα ναι βίαιο αλλά που καταστρέφει μια παλαιά κατάσταση και αρχίζει μια νέα, που δεν μπορεί να γυρίσει πια πίσω να ξανακλείσει.  Το άνοιγμα των  ουρανών,  η φωνή από τον ουρανό,  υποδεικνύουν  ότι με την εμφάνιση του Ιησού αρχίζουν οι Μεσσιανικοί  καιροί. Τα πιο καινούρια βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης διαπίστωναν ότι οι ουρανοί είχαν κλείσει και η φωνή του Θεού μέσω των προφητών δεν ακούγονταν πια. 

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Γιορτή των Θεοφανίων Για όλους υπάρχει ένα Άστρο που δείχνει το δρόμο της Ελπίδας.

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου  2021

Τα δύο πρώτα κεφάλαια του κατά Ματθαίο ευαγγελίου, γνωστά  ως το ευαγγέλιο της παιδικής ηλικίας του Ιησού,  κατά κάποιο τρόπο είναι ο πρόλογος του ευαγγελίου. Σε αυτά ο ευαγγελιστής παρουσιάζει, τόσο τις ανθρώπινες ιστορικές ρίζες του Μεσσία, από τη γενιά του Δαυίδ, όσο και τη θεϊκή καταγωγή του. Είναι ο Θεός Μαζί μας, που προσφέρεται σε όλους και τον αναγνωρίζουν όσοι τον αναζητούν και όχι μόνο μερικοί εξ αιτίας κάποιου προνομίου. Και σε όσους τον δέχτηκαν τους κατέστησε γιούς του Θεού και κληρονόμους του.

Από το κατά Ματθαίο άγιο Ευαγγέλιο (Μτ 2,1-12)


Όταν γεννήθηκε ο Ιησούς στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας, στα χρόνια του βασιλιά Ηρώδη, μάγοι από την Ανατολή έφθασαν στα Ιεροσόλυμα, λέγοντας: "Πού είναι ο βασιλιάς των Ιουδαίων πού γεννήθηκε; Διότι είδαμε το αστέρι του να ανατέλλει και ήλθαμε να τον προσκυνήσουμε". Αλλά όταν το άκουσε ο βασιλιάς Ηρώδης, ταράχθηκε και όλα τα Ιεροσόλυμα μαζί του. Κι αφού συγκέντρωσε όλους τους αρχιερείς και τους γραμματείς του λαού, ζήτησε να μάθει απ' αυτούς πού έμελλε να γεννηθεί ο Μεσσίας. Κι εκείνοι του είπαν: "Στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας, επειδή έτσι γράφθηκε απ' τον προφήτη: Και συ Βηθλεέμ, χώρα του Ιούδα, δεν είσαι καθόλου η πιο μικρή απ' τις κυριότερες πόλεις του Ιούδα. Από σένα, πράγματι, θα βγει ένας αρχηγός που θα ποιμάνει το λαό μου, τον Ισραήλ".

 Τότε ο Ηρώδης, αφού κάλεσε κρυφά τους μάγους, εξακρίβωσε απ' αυτούς το χρόνο που εμφανίσθηκε το αστέρι, και στέλνοντάς τους στη Βηθλεέμ, είπε: "Πηγαίνετε και ρωτείστε με προσοχή σχετικά με το παιδί. Και όταν το βρείτε, ειδοποιείστε με, για να πάω κι εγώ να το προσκυνήσω". Εκείνοι, όταν άκουσαν το βασιλιά αναχώρησαν και ιδού, το αστέρι, που είχαν δει την ανατολή του, προηγούνταν μπροστά τους, έως ότου έφθασε και σταμάτησε πάνω από εκεί όπου βρισκόταν το παιδί. Και εκείνοι, όταν είδαν το αστέρι, χάρηκαν πάρα πολύ. Και αφού μπήκαν στο σπίτι, είδαν το παιδί μαζί με τη Μαρία τη μητέρα του κι έπεσαν και το προσκύνησαν. Κι άνοιξαν τους θησαυρούς των και του πρόσφεραν δώρα: χρυσάφι, λιβάνι και σμύρνα. Και ειδοποιημένοι στον ύπνο τους να μην επιστρέψουν στον Ηρώδη, αναχώρησαν από άλλο δρόμο για τη χώρα τους.

Λόγος του Κυρίου

Σήμερα, λοιπόν, γιορτάζουμε τα Θεοφάνεια, δηλαδή τη Φανέρωση του Θεού. Φανέρωση που έγινε με την Ενσάρκωση του Λόγου του Υιού στο πρόσωπο του Ιησού από τη Ναζαρέτ, που είναι ο Χριστός ο Κύριος. Ακόμη μια φορά, δηλαδή, γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα, που δεν είναι τα γενέθλια του Ιησού, αλλά το πρωταρχικής  σημασίας γεγονός ότι ο Θεός γεννήθηκε ως άνθρωπος και μπήκε στην ανθρώπινη καθημερινότητα.

Το Θεό κανείς ποτέ δεν τον είδε, σημειώνει ο απόστολος Ιωάννης στην πρώτη επιστολή του. Ωστόσο, ενώ είναι ο τελείως Άλλος δεν είναι και τελείως  άγνωστος, μπορούμε να τον γνωρίσουμε μέσα από την εμπειρία που είχαν οι μαθητές του Ιησού, οι οποίοι μοιράστηκαν τη ζωή μαζί του και έζησαν τη σχέση που ο Ιησούς είχε με το Θεό. Μια σχέση που ο ίδιος την  περιέγραφε με τις παραβολές και με τη συμπεριφορά του, και την οποία  προσπάθησε να μεταδώσει στους ανθρώπους, ώστε να προσεγγίσουν το Θεό που είναι η αγάπη και η ευσπλαχνία για κάθε άνθρωπο.

Ας δούμε τώρα τα στοιχεία που συνθέτουν το γεγονός της επίσκεψης του Μάγων.

Οι μάγοι, είναι άνθρωποι ανήσυχοι που αναζητούν κάτι το καλύτερο και κάτι το περισσότερο από τη ζωή τους, για τη ζωή τους. Μια παράδοση τούς θέλει να είναι ένας λευκός, ένας μαύρος, ένας κίτρινος. Μια άλλη ένα νέο, ένα μεσήλικα,  έναν ηλικιωμένο, δηλ. είναι σύμβολα όλων των εθνών και όλων των ηλικιών, όλου του κόσμου. Άνθρωποι που αναζητούν κάποιο ‘άστρο’ να τους προσανατολίσει, κάποιον ‘καλό βασιλιά ποιμένα’ για να τους οδηγήσει. Οι  μάγοι  αναζητούν, βρίσκουν ενδείξεις, προσπαθούν να καταλάβουν, πορεύονται προς μια συνάντηση, στο δρόμο κινδυνεύουν να αποπροσανατολισθούν, ξαναπαίρνουν τη σωστή πορεία, φτάνουν στο σκοπό τους και ανανεωμένοι συνεχίζουν την πορεία τους. Είναι  η εικόνα του πραγματικού μαθητή του Ιησού, του κάθε ανθρώπου καλής θελήσεως. Πόσο τους μοιάζουμε αλήθεια;

Ο Ηρώδης και οι σοφοί της αυλή του, οι ιερείς και οι γραμματείς. Ζουν καλά, τα έχουν όλα. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κρατήσουν τα κεκτημένα και ιδιαίτερα την εξουσία. Οι σοφοί της αυλής είναι και καλοί επιστήμονες και θεολόγοι, ξέρουν και μπορούν να βρουν απαντήσεις και να υποδείξουν λύσεις σε προβλήματα. Είναι αυτάρκεις, γεμάτοι από τον εαυτόν τους και τη γνώση τους, δεν έχουν κάτι να προσθέσουν. Ο Ηρώδης φοβάται μην τυχόν χάσει τα πλεονεκτήματά του μπροστά στα γεγονότα, γι’ αυτό και δεν είναι αδιάφορος, εμπλέκεται στα γεγονότα, θέλει να τα φέρει στα μέτρα του. Οι μορφωμένοι της αυλής είναι χειρότεροι, τους φτάνει πως ξέρουν, το τι, το πού, το πώς, αλλά  είναι αδιάφοροι για το νόημα των γεγονότων και χάνουν την ευκαιρία να συναντήσουν τον Ιησού.