Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Ο αγ. Ιωσήφ ο δίκαιος ονειροπόλος




Α Κύκλος, Κυριακή της Αγ. Οικογένειας. 29/12/2019

Σήμερα από την αγ. Οικογένεια θα συγκεντρώσουμε την προσοχή μας , στο σιωπηλό προστάτη.

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο Μτ. 2,13-15.19-23.


Εκείνο τον καιρό ο άγγελος του Κυρίου φανερώθηκε σε όνειρο στον Ιωσήφ και του είπε: "Σήκω και πάρε το παιδί και τη μητέρα του και φύγε στην Αίγυπτο και να να μείνεις εκεί έως ότου σου πω. Διότι πρόκειται ο Ηρώδης να αναζητήσει το παιδί για να το σκοτώσει".
Κι εκείνος σηκώθηκε και πήρε το παιδί και τη μητέρα του, μέσα στη νύχτα και αναχώρησε στην Αίγυπτο. Και έμεινε εκεί μέχρι το θάνατο του Ηρώδη, 'Οταν πέθανε ο Ηρώδης, ο άγγελος του Κυρίου φανερώθηκε σε όνειρο στον Ιωσήφ στην Αίγυπτο και του είπε: "Σήκω και πάρε το παιδί και τη μητέρα του και πήγαινε στη γη του Ισραήλ. Γιατί πέθαναν όσοι επιβουλεύονταν τη ζωή του παιδιού". Κι εκείνος σηκώθηκε, πήρε το παιδί και τη μητέρα του και ήλθε στη γη του Ισραήλ. Όταν άκουσε πως βασιλιάς της Ιουδαίας είναι ο Αρχέλαος, στη θέση του Ηρώδη του πατέρα του, φοβήθηκε να πάει εκεί. Και ειδοποιημένος σε όνειρο αναχώρησε για τα μέρη της Γαλιλαίας. Πήγε και κατοίκησε σε πόλη ονομαζόμενη Ναζαρέτ, για να εκπληρωθεί εκείνο που ειπώθηκε απ' τους προφήτες, ότι θα ονομασθεί Ναζωραίος

Λόγος του Κυρίου

Ο Ιωσήφ χαρακτηρίζεται όπως είχαμε πει ήδη την τετάρτη Κυριακή της Παρουσίας από το γεγονός ότι δεν μιλάει, αλλά κάνει, δρα. Σε εκείνη την περικοπή και σήμερα ζει και εμπνέεται από τα όνειρα του. Είναι ένας άνθρωπος ανοιχτός στο ανήκουστο, το αδιανόητο, το νέο. Ανοιχτός στο Λόγο, έτοιμος να τον δεχτεί όπου και όπως αν αυτός εκδηλώνεται από στιγμή σε στιγμή. Σ’ αυτό θυμίζει πολύ τον Αβραάμ.

Ακόμη και στο μυστήριο της ενσάρκωσης που εγκαινιάστηκε χωρίς την πρωτοβουλία, που αρχικά ήθελε να αποσυρθεί όταν μπόρεσε με την βοήθεια του Θεός να το προσεγγίσει, αποφάσισε ένα μοιραστεί με την Μαρία αυτό τό απίστευτη “γεγονός”.
Δείχνει εμπιστοσύνη στον Θεό και βαδίζει μαζί του και αυτό του δίνει την δύναμη να εισέρχεται όλο και βαθύτερα στο μυστηρίου του Θεού με την πίστη που του έχει, να συμπληρώνει των αισθήσεων τα κενά. Η αγάπη για την Μαρία και το παιδί γίνεται η κινητήριος δύναμη, και δεν υπολογίζει κούραση και κακουχίες. Τα αγαπημένα πρόσωπα να είναι ασφαλή και το σχέδιο του Θεού να πηγαίνει μπροστά.

Στον Ιωσήφ βλέπουμε εκείνον που μας παροτρύνει, να κοιτάμε το βάθος της ύπαρξής μας εκεί που ο Θεός έρχεται σε συνάντηση μας. Να μάθουμε μεταξύ των τόσων φωνών που ακούμε γύρω μας και μέσα μας, να ξεχωρίζουμε τη φωνή του Θεού Να τον αναζητήσω μέσα από τα γεγονότα της ύπαρξής μου, με τα σκαμπανεβάσματα της.

Ο Ιωσήφ είναι το παράδειγμα κάθε πιστού που όπου η πίστη και η στοργή και συναισθήματα δίνουν δύναμη το ένας στο άλλο.

Όλα το όνειρα του Ιωσήφ είναι μια μικρή, μια εν μέρη προφητεία δεν βλέπει ολόκληρο τον ορίζοντα και δεν ζητά να του είναι όλα ξεκάθαρα του αρκεί αρχή να βλέπει τη γραμμή. Και ότι χρειάζεται να κάνει το πρώτο βήμα.

Ο Ιωσήφ είναι είναι όλοι οι “δίκαιοι” της γης ,άνδρες και γυναίκες που δεν διστάζουν να φορτωθούν και τις ζωές άλλων με το θάρρος που δίνει η δύναμη της αγάπης, χωρίς να αποβλέπουν σε κάποια ικανοποίηση, παρά μόνο ότι κάνουν το καλό

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Ο Ιωσήφ ο Δίκαιος : οι αμφιβολίες η πίστη και η δικαίωση.

Γ κύκλος, 4η Κυριακή της παορυσίας 

Κυριακή  22 ΔΕκεμβρίου 2020

Είναι φορές στη ζωή μας που χρειάζεται να πάρουμε ριζικές αποφάσεις για το μέλλον μας και για το νόημα της ζωής μας , εκείνες τις στιγμές κάνουμε την εμπειρία της απόλυτης μοναξιάς μας , αν μάλιστα η απόφαση μας αφορά και το την ζωή και την ευτυχία κάποιων άλλων  τότε η μοναξιά γίνεται δραματική στην αδυναμία να εντοπίσουμε με σιγουριά το  δικό μας το καλό χρειάζεται να εντοπίσουμε το καλό του άλλου συνάρτηση με το δικό μας  το καλό.

Κατά Ματθαίο αγ. Ευαγγέλιο Mτ 1, 18-24

  “Η γέννηση του Ιησού Χριστού έγινε κατά τον εξής τρόπο: 'Οταν αρραβωνιάσθηκε η Μαρία, η μητέρα του, με τον Ιωσήφ, βρέθηκε έγκυος από το 'Αγιο Πνεύμα πριν ακόμα πάνε να ζήσουν μαζί.  Αλλά ο Ιωσήφ, ο άνδρας της, επειδή ήταν δίκαιος και δεν ήθελε να την καταγγείλει δημόσια, θέλησε να τη χωρίσει στα κρυφά. Ενώ ο Ιωσήφ τα σκεφτόταν όλα αυτά, άγγελος του Κυρίου του φανερώθηκε σε όνειρο και του είπε: "Ιωσήφ, γιε του Δαβίδ, μη φοβηθείς να πάρεις τη Μαρία, τη γυναίκα σου, διότι εκείνο που γεννήθηκε μέσα της είναι απ'το 'Αγιο Πνεύμα. Και θα γεννήσει ένα γιο και θα του δώσεις το όνομα Ιησούς. Αυτός, πράγματι, θα σώσει το λαό του από τις αμαρτίες τους".Και όλα αυτά έγιναν, για να εκπληρωθεί ό,τι ειπώθηκε απ' τον Κύριο, μέσω του προφήτη που είπε:
“Η παρθένος θα συλλάβει και θα γεννήσει γιο και θα του δώσουν το όνομα Εμμανουήλ,το οποίο μεταφράζεται: ο Θεός είναι μαζί μας”.  Και ο Ιωσήφ, όταν σηκώθηκε από τον ύπνο, έκαμε όπως τον διέταξε ο άγγελος του Κυρίου και πήρε τη γυναίκα του.

Λόγος του Κυρίου.

Από τα  χείλια του  Αρχάγγελος μαθαίνουμε τα ερωτηματικά του  Ιωσήφ μπορούμε να αντιληφθούμε τη θέση που βρίσκεται: “Μη διστάσεις να πάρεις στο σπίτι σου τη Μαριάμ, τη γυναίκα σου, γιατί το παιδί που περιμένει προέρχεται από το Άγιο Πνεύμα. Θα γεννήσει γιο, και θα του δώσουν το όνομα Ιησούς, γιατί αυτός θα σώσει το λαό του από τις αμαρτίες τους».

Ο άγγελος του λέει ότι  :  στο πρόσωπο αυτού του παιδιού,  γεννιέται κάτι το τελείως  καινούργιο που δεν είναι αποτέλεσμα  ανθρώπινων διαδικασιών και ενεργειών αλλά είναι σε δράση η δημιουργική δύναμη του Θεού,  “προέρχεται από το Άγιο Πνεύμα”. Με αυτόν το παιδί αρχίζει μια νέα ανθρωπότητα που ζωογονείται από το Πνεύμα του Θεού, το ίδιο  εκείνο Πνεύμα που δημιούργησε  έδωσε ύπαρξη και ζωή στο σύμπαν ολόκληρο , ίδιο το Πνεύμα  ενεργεί τώρα ώστε ο Θεός να αποκαλυφθεί  ότι στο Παιδί που περιμένει η Μαρία είναι  “Ο Θεός να είναι μαζί μας”.
Και ο Ιωσήφ, Και όπως   η Μαρία αποφασίζει να ασπασθεί την πρόταση του αγγέλου  γιατί πίστευε σε ένα Θεό που μέσα από την ιστορία των προγόνων του, του είχε αποκαλυφθεί, όπως είχε πεί στο Μωυσή στην φλεγόμενη Βάτο, αποκαλύπτοντας  το όνομα του ως “Εγώ είναι εδώ για σας”, ως εκείνος στον οποίο ο άνθρωπος μπορεί να στηριχτεί . Έτσι και ο Ιωσήφ δέχεται να κάνει στην άκρη, και να μην γίνει εμπόδιο ώστε το σχέδιο του Θεού να προχωρήσει. Γιατί είναι όπως μας λέει το ευαγγέλιο “Δικαίος”, και  Δίκαιος στην αγ. Γραφή πρώτα από ‘όλα είναι εκείνος που δεν γίνεται εμπόδιο στο Θεό να κάνει το έργο του.
Ο Ιωσήφ,  μετά από αυτά τα εκτυφλωτικά γεγονότα εξαφανίζεται τόσο από το προσκήνιο όσο και το παρασκήνιο.
Τι μας διδάσκει αυτός ο τρόπος ζωής;



Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Α κυκλος, 3η Κυριακή της Παρουσίας, (Mτ.11,2-11)


Στο καιρό της αμφιβολίας  το Ευαγγέλιο είναι Χαρούμενη αναμονή  και ελπίδα 

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου  2018,

Από το κατά Ματθαίο ΄Αγιο Ευαγγέλιο (Mτ.11,2-11)

Εκείνο τον καιρό  ο Ιωάννης, που βρισκόταν στη φυλακή, άκουσε τα έργα του Χριστού, έστειλε, μέσω των μαθητών του, και του είπε: "Εσύ είσαι αυτός που πρόκειται να έλθει ή άλλον να περιμένουμε;" Και ο Ιησούς απάντησε λέγοντας τους: "Πηγαίνετε και αναφέρτε στον Ιωάννη όσα ακούτε και βλέπετε: 5τυφλοί αναβλέπουν, κουτσοί περπατούν, λεπροί καθαρίζονται,  κουφοί ακούνε, νεκροί ανασταίνονται και οι φτωχοί ακούνε το χαρμόσυνο άγγελμα. Και είναι μακάριος όποιος δε σκανδαλισθεί εξαιτίας μου.
Ενώ αυτοί έφευγαν, άρχισε να λέει ο Ιησούς στα πλήθη για τον Ιωάννη: "Τί βγήκατε στην έρημο να δείτε; 'Ενα καλάμι που το σαλεύει ο άνεμος; Αλλά τι βγήκατε να δείτε; 'Εναν άνθρωπο ντυμένο με απαλά φορέματα; Αυτοί που είναι ντυμένοι τα απαλά φορέματα βρίσκονται στα παλάτια των βασιλιάδων. Αλλά τι βγήκατε να δείτε; 'Εναν προφήτη; Ναι, σας λέω, και περισσότερο από έναν προφήτη. Αυτός είναι εκείνος για τον οποίο λέει η Γραφή  Ιδού, εγώ στέλνω τον αγγελιαφόρο μου,
πριν από σένα. Αυτός θα προετοιμάσει το δρόμο, μπροστά σου.
Αλήθεια σας λέω: ανάμεσα σε όσους γεννήθηκαν από γυναίκα, κανένας δεν φανερώθηκε που να είναι πιο μεγάλος απ'τον Ιωάννη το Βαφτιστή. Αλλά αυτός που είναι μικρότερος στη βασιλεία των ουρανών.
Λόγος του κυρίου 


 “Ο  Ιησούς άρχισε να μιλάει γι’ αυτόν στον κόσμο για τον Ιωάννη και να λέει : «Τι βγήκατε να δείτε στην έρημο; Ένα καλάμι που το πάει πέρα δώθε ο άνεμος; (δηλαδή έναν  οπορτουνιστή που αλλάζει γνώμη οπότε τον συμφέρει ώστε να είναι πάντοτε με τους δυνατούς, με τη μόδα, με την τρέχουσα ιδεοληψία  θα λέγαμε σήμερα). Ή μήπως βγήκατε να δείτε κανέναν ντυμένο με πολυτελή ρούχα; Αυτοί που φορούν τα πολυτελή ρούχα βρίσκονται στα ανάκτορα,(δηλαδή αυλοκόλακα, ή λακέδ της εξουσίας) .  Εσείς όμως τι βγήκατε να δείτε; Κάποιον προφήτη;  Ναι, σας λέω, και περισσότερο από έναν προφήτη  Ο ρόλος του προφήτη  δεν είναι να προκαλέσει τον θαυμασμό σας λέγοντας ό, τι σας αρέσει και σας συμφέρει, αλλά να λέει την αλήθεια ό, τι και αν κοστίζει. Να ερμηνεύει το σήμερα που ζείτε με το φως του λόγου του Θεού και να ανοίγει νέες προοπτικές για το μέλλον δηλαδή να δείξει το δρόμο που οδηγεί στη Βασιλεία του Θεού.

Ο Ιωάννης  έζησε  και κήρυττε  και θυσιάστηκε για  την επικράτηση της αλήθειας και της δικαιοσύνης,  και  για  μας σήμερα, ώστε να  συνειδητοποιούμε το μεγάλο δώρο που μας έχει δοθεί: τον Ιησού και το Ευαγγέλιο του, που για μας είναι η Βασιλεία του Θεού που έχει ήδη αρχίσει, είναι παρούσα και μας προσφέρεται.

Απο το πρωτο Αναγνωσμα Ησαΐας  35, 1-6. 8. 10
Ο προφήτης, στην Αγία Γραφή,  δεν είναι κάποιος που προβλέπει αυτά που θα συμβούν   μελλοντικά, καλά ή κακά. Είναι ένας ευσεβής που ερμηνεύει τα γεγονότα που ζει, με βάση τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις και ανοίγει,  μέσω  της ερμηνείας αυτής,  προοπτικές για το μέλλον. Το προφητικό κείμενο του Ησαΐα, που διαβάζουμε σήμερα,  έχει δύο κέντρα αναφοράς που περιγράφονται  με δύο 

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Εορτή της Αμιάντου Συλλήψεως της Παναγίας

8 Δεκεμβρίου 2019,  2η Κυριακή της Παρουσίας 

Η εμπιστοσύνη η αγάπη και η Διαθεσιμότητα του ενός γίνεται η  ελπίδα όλων.

Στο σημερινό ευαγγέλιο έχουμε τον διάλογο  του ανθρώπου καλής θελήσεως με τον Θεό. 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (1, 26-38)

“Εκείνον τον καιρό, ο Θεός έστειλε τον άγγελο Γαβριήλ σε μια πόλη της Γαλιλαίας που ονομάζεται Ναζαρέτ, σε μια παρθένο αρραβωνιασμένη με άνδρα, που λεγόταν Ιωσήφ από τη γενιά του Δαβίδ. Το όνομα της παρθένου ήταν Μαριάμ. Και όταν ο άγγελος μπήκε στο σπίτι της, είπε: "Χαίρε, χαριτωμένη, ο Κύριος μαζί σου". Αλλά εκείνη ταράχθηκε απ'αυτό το λόγο και σκεπτόταν τι είδους χαιρετισμός ήταν αυτός. Και ο άγγελος της είπε: "Μη φοβάσαι, Μαριάμ, διότι βρήκες χάρη κοντά στο Θεό. Και να, Θα μείνεις έγκυος και θα γεννήσεις ένα γιο, που θα τον ονομάσεις Ιησού. Αυτός θα γίνει μέγας και θα ονομασθεί Υιός του Υψίστου και θα του δώσει ο Κύριος ο Θεός το θρόνο του Δαβίδ του πατέρα του, και θα βασιλεύσει για πάντα πάνω στη γενιά του Ιακώβ και η βασιλεία του δεν θα έχει τέλος".
Είπε τότε η Μαριάμ στον άγγελο: "Πώς θα γίνει αυτό, αφού δε γνωρίζω άνδρα;" Κι ο άγγελος απαντώντας της είπε: "Το 'Αγιο Πνεύμα θα έλθει πάνω σου και η δύναμη του Υψίστου θα σε επισκιάσει. Για τούτο, και το παιδί που θα γεννηθεί, θα ονομασθεί άγιο, Υιός Θεού. Και η Ελισάβετ η συγγενής σου, συνέλαβε γιο στα γηρατειά της και αυτός είναι ο έκτος μήνας της εγκυμοσύνης, αυτής που την αποκαλούσαν στείρα. Διότι για το Θεό κανένας λόγος δεν είναι αδύνατος για να πραγματοποιηθεί". Είπε τότε η Μαριάμ: "Εγώ είμαι η δούλη του Κυρίου. Ας γίνει σε μένα σύμφωνα με το λόγο σου". Κι αναχώρησε απ' αυτήν ο άγγελος.

Λόγος του Κυρίου

Η Μαρία δεν μας παρουσιάζεται ως μια  άβουλη εκτελεστής, που σκύβει το κεφάλι στις εντολές των ανωτέρων. Κάθε άλλο είναι ευφυείς  και κάνει ερωτήσεις. Δεν δέχεται άκριτα ότι της πούνε. Θέλει πρώτα να το επεξεργαστεί, να καταλάβει και μετά να αποφασίσει. Θέλει να διεισδύσει στο τις προτείνεται. 

Η Μαρία δείχνει μια μεγάλη ελευθερία. Ερωτήσεις δεν κάνουν μόνο  οι ευφυείς, αλλά αυτοί που είναι ελεύθεροι. Το (2.2.1974) ο πάπας Παύλος ο 6ος  στην  Αποστολική του προτροπή , για την “Ευλάβεια προς την Μαρία” σχολιάζοντας τον ύμνο   Μagnificat, έγραφε “ Η Μαρία είναι  "μια  γυναίκα που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από  παθητικότητα ή μια  θρησκευτικότητα που διαστρεβλώνει αλλοιώνει τη γνήσια θρησκευτικότητα" (37) Η ελευθερία είναι ένας χώρος που τον  κατακτάμε με την ευφυΐα μας, η οποία δεν μας επιτρέπει να κλείνουμε το κεφάλι άκριτα.

Η Μαρία είναι ελεύθερη γιατί προβάλλει το δικαίωμά της να διαλέξει μεταξύ, του όχι  σ’ αυτό που προτείνει ο άγγελος και που θα την άφηνε να είναι σε αρμονία τις τρέχουσες αρχές, άρα στην ησυχία της. Και από την άλλη το ναι που θα την οδηγούσε στο να γίνει αυτό που λέμε σήμερα ανύπαντρη μητέρα. Πράγμα που θα την παρέδιδε  στην κατακραυγή του περιβάλλοντος. Γιατί θα πήγαινε τελικά ενάντια σε μια  νοοτροπία που βλέπει τον κόσμο και τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων μόνο με την προοπτική των ανδρών και των ισχυρών.