Η Ελπίδα είναι η αρετή που ανά πάσα στιγμή μας δίνει ζωή
Κυριακή 1η Ιουλίου 2018Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή μαζί με τον Ιησού θα συναντήσουμε δυο γυναίκες που υποφέρουν : μια δωδεκάχρονη αργοπεθαίνει και μια προχωρημένης ηλικίας που από δώδεκα χρόνια υποφέρει από αιμορραγία· Δεν τους έφτανε η αρρώστια και η δυστυχία τους είναι έρχεται και οι ο Νόμο να τις χαρακτηρίσει ακάθαρτες και να τις βάλλει στο περιθώριο τόσο της θρησκευτικής όσο και της κοινωνικής , στο ίδιο μάλιστα περιθώριο παρασύρουν και οποίον ακόμη και από συμπόνοια έρθει σε επαφή μαζί του τις αγγίξει γιατί γίνεται μέτοχος της κατάρας και του αφορισμού που τις συνοδεύει.
Ο Ιησούς, και για τις δύο, υποσκελίζει τον Νόμο και μάλιστα επιδεικτικά. Μπροστά στη ζωή δεν υπάρχει νόμος που υπερέχει, Εκείνος προσφέρει τη ζωή εν αφθονία σε όσους εμπιστεύονται στην δύναμη Του.
Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (Mκ 5,21-43)
Εκείνο τον καιρό ταν πέρασε ο Ιησούς με το πλοιάριο πάλι στην απέναντι όχθη, συγκεντρώθηκε πολύς κόσμος γύρω του. Ήταν πλάι στη λίμνη. Έρχεται τότε ένας από τους άρχοντες της συναγωγής, που λεγόταν Ιάειρος· μόλις βλέπει τον Ιησού έπεσε στα πόδια του και τον παρακαλούσε θερμά λέγοντας: «Η κορούλα μου βρίσκεται στα τελευταία της· έλα να βάλεις τα χέρια σου πάνω της για να γιατρευτεί και να ζήσει». Ο Ιησούς έφυγε μαζί του.
Τον ακολουθούσε και πολύς κόσμος, που τον περιέβαλλε ασφυκτικά. Ανάμεσά τους ήταν και μια γυναίκα που υπέφερε από αιμορραγία δώδεκα χρόνια. Είχε ξοδέψει όλη την περιουσία της σε πολλές θεραπείες από πολλούς γιατρούς, χωρίς να δει καμιά βελτίωση· αντίθετα, είχε γίνει πολύ χειρότερα. Όταν άκουσε για τον Ιησού, ήρθε μέσα από τον κόσμο πίσω του κι άγγιξε το ρούχο του. «Και μόνο ν’ αγγίξω τα ρούχα του», έλεγε μέσα της, «θα σωθώ». Η αιμορραγία της σταμάτησε αμέσως κι αισθάνθηκε στο σώμα της ότι θεραπεύτηκε από την αρρώστια που τη βασάνιζε. Ταυτόχρονα ο Ιησούς ένιωσε τη δύναμη που βγήκε απ’ αυτόν, στράφηκε στο πλήθος και είπε: «Ποιος άγγιξε τα ρούχα μου;» Οι μαθητές του έλεγαν: «Δε βλέπεις τον κόσμο που σε περιβάλλει ασφυκτικά; Τι ρωτάς ποιος σε άγγιξε;» Εκείνος όμως έστρεφε το βλέμμα του τριγύρω για να δει εκείνην που τον είχε αγγίξει. Η γυναίκα τότε, φοβισμένη και τρομαγμένη, ξέροντας αυτό που της συνέβη, ήρθε κι έπεσε στα πόδια του και του είπε όλη την αλήθεια. Ο Ιησούς της είπε: «Κόρη μου, η πίστη σου σε έσωσε. Πήγαινε στο καλό. Είσαι θεραπευμένη από την αρρώστια σου».
Ενώ ακόμη ο Ιησούς μιλούσε, έρχονται άνθρωποι του άρχοντα της συναγωγής και του λένε: «Η κόρη σου πέθανε· τι εξακολουθείς να ενοχλείς το δάσκαλο;» Ο Ιησούς όμως αμέσως μόλις άκουσε να λένε τα λόγια αυτά, είπε στον άρχοντα της συναγωγής: «Εσύ μη φοβάσαι· μόνο πίστευε». Και δεν επέτρεψε σε κανέναν να τον ακολουθήσει παρά μόνο στον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, τον αδερφό του Ιακώβου. Έρχονται στο σπίτι του άρχοντα της συναγωγής και βλέπει ο Ιησούς να υπάρχει αναστάτωση, και τους ανθρώπους να κλαίνε και να οδύρονται δυνατά. Μπήκε μέσα και τους λέει: «Γιατί αυτός ο θόρυβος και τα κλάματα; Το παιδί δεν πέθανε αλλά κοιμάται». Εκείνοι τον περιγελούσαν. Αυτός όμως, αφού τους έβγαλε όλους έξω, παίρνει τον πατέρα και τη μητέρα του παιδιού και τους μαθητές του και μπαίνει εκεί που ήταν το παιδί ξαπλωμένο. Πιάνει το κορίτσι από το χέρι και του λέει: «Ταλιθά κούμι», που σημαίνει «κορίτσι, σε διατάζω να σηκωθείς!» Το κορίτσι σηκώθηκε αμέσως και περπατούσε. Ήταν δώδεκα ετών. Όλοι τότε κυριεύτηκαν από μεγάλη κατάπληξη. Ο Ιησούς όμως τους έδωσε αυστηρή παραγγελία να μην το μάθει κανείς αυτό, και είπε να δώσουν στο κορίτσι να φάει..
Λόγος του Κυρίου
Η ηλικιωμένη, έχοντας συνείδησή όλων των καταστάσεων και των ταμπού που η αρρώστια της συνεπιφέρει και την αδυναμία του Νόμου, της θρησκείας, και του ανθρώπου, η γιατροί, να την θεραπεύσουν παίρνει την πρωτοβουλία να αγνοήσει και τους δύο και να εμπιστευτεί σε κάποιον που κατά την κρίσης της ξεπερνά και τους δύο σε δύναμη και την εξουσία του. Τον αγγίζει για να γιατρευτεί, και το κάνει στα κρυφά γιατί ήδη εκείνη ξέρει τι θα πει κοινωνικό και θρησκευτικός αποκλεισμός εξ αιτίας της αρρώστιας της και δεν θέλει να παρασύρει τον Ιησούς σ΄ αυτή την περιθωριοποίηση και να ακυρώσει στα μάτια του κόσμου την αξία του έργου. Ο Ιησούς όμως δεν συμμερίζεται τη συστολή της, τη διακριτικότητα της ή τους φόβους της και την λεπτότητα της. Αντίθετα δημόσια την επιδοκιμάζει και την επιβραβεύει την εμπιστοσύνη και το θάρρος.
Ο Νόμος, ο κάθε νόμος πολιτικός ή θρησκευτικός αναγνωρίζει και περιγράφει το κακό και προσπαθεί να το περιορίσει, με μικρότερη ή μεγαλύτερη επιτυχία, όμως δεν μπορεί να το γιατρέψει έτσι ώστε το κακό να εξαφανιστεί.