Κυριακή 31 Ιουλίου 2016
O Ιησούς
ονομάζει τους μαθητές του «μικρό ποίμνιο». Η έκφραση
ευθυγραμμίζεται με την πιο αυθεντική προφητική παράδοση. Oι
προφήτες αποκαλούσαν τους λίγους ισραηλίτες, που είχαν κατορθώσει να μείνουν
πιστοί στο μονοθεϊσμό μετά από επώδυνους διωγμούς, ως το «υπόλοιπο του Ισραήλ»
του οποίου το χαρακτηριστικό ήταν -και είναι-
η υπομονή και η επιμονή και η ψυχική αντοχή , παρ’ όλες τις δυσκολίες και τους διωγμούς, να
μένουν ακόμη πιστοί στο Θεό.
Η έκφραση «μικρό ποίμνιο» υπογραμμίζει ότι ο μικρός ή o μεγάλος αριθμός «των μελών του ποιμνίου» δεν είναι σημαντικός
για να είναι το ποίμνιο μεγάλο, αλλά το πνεύμα
που ζωογονεί το ποίμνιο, η πιστότητά του στο Θεό και η ορθή πρακτική, η οποία πηγάζει
από αυτήν. Η ζωή του «μικρού ποιμνίου» είναι η μαρτυρία του σε όλους
τους ανθρώπους καλής θελήσεως και μη.
Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (Λκ 12, 32-48)
Μη φοβάσαι, μικρό μου ποίμνιο. Σ’ εσάς ευαρεστήθηκε ο Πατέρας σας να δώσει τη βασιλεία του. Πουλήστε τα υπάρχοντά σας και δώστε τα χρήματα στους φτωχούς. Αποκτήστε πορτοφόλια που δεν παλιώνουν, πλούτη μόνιμα στον κόσμο του Θεού, όπου ούτε κλέφτης τα αγγίζει ούτε σκόρος τα καταστρέφει. Γιατί όπου είναι τα πλούτη σας εκεί θα είναι και η καρδιά σας».
«Να είστε συνεχώς έτοιμοι με δεμένο το ζωνάρι στη μέση σας και αναμμένα τα λυχνάρια σας. Να συμπεριφέρεστε σαν αυτούς που περιμένουν τον κύριό τους πότε θα γυρίσει από το γάμο, ώστε μόλις έρθει και χτυπήσει την πόρτα, να του ανοίξουν αμέσως. Μακάριοι οι δούλοι εκείνοι που ο κύριός τους θα τους βρει ξύπνιους όταν έρθει.Σας βεβαιώνω πως θ’ ανασκουμπωθεί, θα τους βάλει να καθίσουν και θα τους περιποιηθεί. Χαρά σ’ εκείνους μάλιστα τους δούλους, που όταν ο κύριός τους επιστρέψει τα μεσάνυχτα ή τα ξημερώματα, θα τους βρει να τον περιμένουν. Και να ξέρετε τούτο: αν ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού ήξερε ποια ώρα θα έρθει ο κλέφτης, θα ήταν άγρυπνος και δε θα άφηνε να του διαρρήξουν το σπίτι. Να είστε, λοιπόν, κι εσείς έτοιμοι, γιατί ο Υιός του Ανθρώπου θα έρθει την ώρα που δεν τον περιμένετε». Τότε ο Πέτρος του είπε: «Κύριε, για μας την είπες αυτή την παραβολή ή για όλους;» Κι ο Κύριος απάντησε: «Ποιος είναι ο έμπιστος και συνετός δούλος, που ο κύριός του θα τον αφήσει επιστάτη των υπηρετών του, για να τους μοιράζει την αμοιβή τους την κατάλληλη στιγμή; Μακάριος είναι εκείνος ο δούλος, που όταν επιστρέψει ο κύριός του, θα τον βρει να συμπεριφέρεται μ’ αυτόν τον τρόπο. Σας βεβαιώνω πως θα τον βάλει υπεύθυνο σ’ όλα του τα υπάρχοντα. Αν όμως ο δούλος εκείνος σκεφτεί μέσα του: “θ’ αργήσει να επιστρέψει ο κύριός μου”, κι αρχίσει να δέρνει τους άλλους υπηρέτες και τις υπηρέτριες, να τρώει και να πίνει και να μεθάει, τότε θα έρθει ο κύριός του μια μέρα που αυτός δε θα τον περιμένει και σε ώρα που δε θα την ξέρει. Θα τον τιμωρήσει πολύ αυστηρά και θα τον ρίξει στον τόπο όπου τιμωρούνται οι άπιστοι.
Εκείνος ο δούλος που ξέρει τι θέλει ο κύριός του, δεν είναι όμως έτοιμος και δεν κάνει αυτό που θέλει ο κύριός του, θα τιμωρηθεί αυστηρά. Αντίθετα, εκείνος που δεν ξέρει το θέλημα του κυρίου του και κάνει κάτι αξιόποινο, θα τιμωρηθεί ελαφρότερα. Σ’ όποιον δόθηκαν πολλά, θα ζητηθούν πολλά απ’ αυτόν· και σ’ όποιον δόθηκαν περισσότερα, θα του ζητηθούν περισσότερα».
Λόγος του Κυρίου
Στο δεύτερο μέρος ο Ιησούς με παραβολές, που είναι πάντα παρμένες από την καθημερινότητα, δίνει τα χαρακτηριστικά αυτού του ‘μικρού ποιμνίου’.
Πρώτο. Το μικρό ποίμνιο δεν έχει αυταπάτες και δεν αυτό- κολακεύεται. Η γνώση της «μικρότητάς» του είναι αυτή που το οδηγεί να έχει την εμπιστοσύνη του στο Θεό Πατέρα, ο οποίος του δωρίζει τη Βασιλεία και να αποφεύγει τον πειρασμό να θέλει να είναι αντικείμενο θαυμασμού και εγκωμίων. Δεν έχει έπαρση ή αλαζονεία για τα τυχόν επιτεύγματά του, αλλά να πορεύεται με ταπεινοφροσύνη.