Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

Οι λέξεις περιγράφουν, η ζωή μεταδίδει. Είναι πιο εύκολο να μιλάς παρά να ενεργείς Α΄ Κύκλος 31η Τακτική Κυριακή( Μτ. 23, 1-12)

 

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023


Οι λέξεις περιγράφουν, η ζωή μεταδίδει. Είναι πιο εύκολο να μιλάς παρά να ενεργείς


Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο  Άγιο Ευαγγέλιο  Μτ. 23, 1-12)

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο(Μτ 23,1-12)

Εκείνο τον καιρό ο Ιησούς μίλησε στα πλήθη και στους μαθητές του και είπε: "Πάνω στην καθέδρα του Μωυσή κάθησαν οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι. 'Ολα, λοιπόν, όσα σας πουν, να τα εκτελείτε και να τα τηρείτε. Μην κάνετε σύμφωνα με τα έργα τους, διότι λένε και δεν κάνουν. Φορτώνουν βαριά και δυσβάστακτα φορτία και τα βάζουν πάνω στους ώμους των ανθρώπων, ενώ οι ίδιοι ούτε με το δάκτυλό τους δε θέλουν να τα κινήσουν. Και όλα τα καλά τους έργα τα κάνουν για να τους θαυμάζουν οι άνθρωποι. Πλαταίνουν, πράγματι, τα φυλακτήριά τους και μεγαλώνουν τις άκρες από τα επανωφόρια τους, αγαπούν τις πρώτες θέσεις στα δείπνα και τις πρωτοκαθεδρίες στις συναγωγές, τους ασπασμούς στις αγορές και θέλουν να τους φωνάζουν οι άνθρωποι "ραββί". Αλλά εσείς να μην ονομασθείτε "ραββί", διότι ένας είναι ο διδάσκαλος σας, ενώ εσείς είστε αδέλφια. Και μην ονομάσετε πάνω στη γη κάποιον "πατέρα" σας, διότι ένας είναι ο πατέρας σας, ο ουράνιος. Ούτε να ονομασθείτε "καθοδηγητές", διότι καθοδηγητής σας είναι ένας, ο Χριστός. Κι εκείνος που είναι μεγαλύτερός σας, ας είναι υπηρέτης σας. Όποιος υψώσει τον εαυτό του θα ταπεινωθεί και όποιος ταπεινώσει τον εαυτό του θα υψωθεί.

Λόγος του κυρίου

Ένας λόγος γεμάτος προκλήσεις που πάνε στην καρδιά του καθενός μας... ιδιαίτερα εκείνων που θέλουν να λέγονται μαθητές του Ιησού πιστοί.

Γιατί ακολουθούμε τον Κύριο; Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο συμπεριφερόμαστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο και όχι άλλον;
Πως ζούμε την ζωή μας τη χριστιανική όταν ήμαστε μπροστά στα μάτια των άλλων; ... και πώς ζούμε όταν είμαστε μόνοι; Τα λόγια μας και οι πράξεις μας τι σχέση έχουν μεταξύ τους ;
Όταν μιλάμε εκφράζουμε ιδέες, βάθος γνώσεων..  περιγράφουμε ιδανικά και καταστάσεις ...Όταν ενεργούμε...είναι ένας τρόπος ζωής που θα έπρεπε να κάνει πράξη αυτά που λέμε ... να μεταδίδουμε με έργα αυτά τα ιδανικά που περιγράφουμε με λέξεις.
Οι λέξεις περιγράφουν, η ζωή μεταδίδει.


Το να μιλάς είναι πιο εύκολο από το να πράττεις! Μιλάμε με το στόμα μας... ενεργούμε με την καρδιά μας επειδή το μυαλό, μας λέει τι να πούμε αλλά η καρδιά, μας λέει πώς να το ζήσουμε ! ΄Οταν μιλάς είναι επικίνδυνο επειδή μπορεί να μην γίνεσαι κατανοητός...

Το να ενεργείς είναι επίσης επικίνδυνο, γιατί μπορεί να δείχνεις με τις πράξεις σου ότι "άλλα λες και άλλα κάνεις", και αυτό είναι ασυνέπεια διότι φαίνεται πως δεν πιστεύεις αυτά που λες ή δεν ήξερες και δεν καταλάβαινες ούτε κι εσύ τι έλεγες.

Το να μιλάς είσαι εσύ και η ομιλία σου, λόγια που από την στιγμή που ειπώθηκαν "πετούν" ... μπορεί να πεις "μα εγώ δεν ήθελα να πω αυτό" κλπ. Στις πράξεις είσαι εσύ με όλο τον εαυτό σου... που τον επαληθεύεις με τις πράξεις σου. Οι πράξεις σου είναι η αλήθεια σου, αυτού που πιστεύεις και αυτού που είσαι. Δεν μπορείς να προσποιηθείς με πράξεις... γιατί ακόμα κι αν το προσπαθήσεις, αργά ή γρήγορα, η μάσκα της προσποίησης θα δώσει τη θέση της στην πραγματικότητα και, αυτό που πραγματικά είσαι θα φανεί.
Είναι πιο εύκολο να μιλάς παρά να ενεργείς... αλλά η ζωή είναι πιο αποτελεσματική από τα λόγια. Δεν αντέχω άλλο να σε ακούω να μιλάς, να μιλάς, να μιλάς... δείξε μου πώς ζεις και θα σου πω ποιος είσαι και σε τι πιστεύεις!