Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

Να γεμίζεις το δοχείο σου με λάδι ! Α ΄Κύκλος 32η Τακτική Κυριακή -(Mτ 25,1-13)

 

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2023

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο  Άγιο Ευαγγέλιο  (Mτ 25,1-13)


      


 Εκείνο τον καιρό ο Ιησου είπε στους μαθητές του. “Η βασιλεία των ουρανών μοιάζει με δέκα παρθένες, οι οποίες αφού πήραν τα λυχνάρια τους βγήκαν σε προϋπάντηση του γαμπρού. Αλλά πέντε απ'αυτές ήταν επιπόλαιες και πέντε συνετές. Οι επιπόλαιες όταν πήραν τα λυχνάρια τους, δεν πήραν μαζί τους λάδι. Ενώ οι συνετές πήραν λάδι στα δοχεία μαζί με τα λαχνάρια τους. Αλλά επειδή ο γαμπρός αργούσε όλες νύσταξαν και κοιμήθηκαν. Αλλά κατά τα μεσάνυχτα ακούσθηκε μια κραυγή: "'Ερχεται ο γαμπρός! Βγείτε σε συνάντησή του!". Τότε σηκώθηκαν όλες οι κοπέλλες κι ετοίμασαν τα λυχνάρια τους. Αλλά οι επιπόλαιες είπαν στις συνετές: "Δώστε μας από το λάδι σας, διότι τα λυχνάρια μας σβήνουν". Απάντησαν τότε οι συνετές και είπαν: "'Οχι, διότι υπάρχει κίνδυνος να μη φθάσει ούτε για μας ούτε για σας. Πηγαίνετε, καλύτερα, στους πωλητές και αγοράστε για σας". Κι ενώ εκείνες πήγαιναν να αγοράσουν, ήλθε ο γαμπρός κι αυτές που ήταν έτοιμες μπήκαν μαζί του στο γάμο κι έκλεισε η πόρτα.'Υστερα ήλθαν και οι υπόλοιπες κοπέλλες και έλεγαν: "Κύριε, κύριε, άνοιξέ μας!". Αλλά εκείνος απάντησε λέγοντας: "Αλήθεια σας λέω: δε σας γνωρίζω". Αγρυπνείτε, λοιπόν, διότι δε γνωρίζετε ούτε την ημέρα ούτε την ώρα".

Λόγος του Κυρίου


Πολλές φόρες σκεφτόμαστε ότι ο χριστιανός πρέπει να είναι τέλειος... ότι δεν πρέπει να κάνει λάθη. Κάθε άνθρωπος, πόσο μάλλον ο χριστιανός μπορεί να συμβεί, και συμβαίνει να περνά στιγμές αποθάρρυνσης... να το πιάνει η κούραση, να τον στριμώχνουν οι δυσκολίες και τα απρόσμενα γεγονότα στη ζωή... και να σκοντάφτει..και να πέφτει.. να κουράζεται και να το παίρνει ύπνος. Το κακό είναι να παραμένουμε στο έδαφος γιατί είμαστε προετοιμασμένοι για το πως να σηκωθούμε ή το πως σηκωνόμαστε .


Η σημερινή παραβολή,
προσπαθεί να μας κάνει να καταλάβουμε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να ξέρουμε πώς να σηκωθούμε... το σημαντικό είναι να θέλουμε να δούμε τον Κύριο τόσο πολύ ώστε να κάνουμε τα πάντα για να τον συναντήσουμε, ακόμη και όταν τα κάνουμε θάλασσα.

Το λάδι στο ροή που βάζουν οι μισές κοπέλες είναι η ευθύνη που εμπνέει η επιθυμία... είναι η προετοιμασία, που δεν μπορεί να δοθεί ή μεταδοθεί σε μια στιγμή την τελευταία στιγμή .. γίνεται με τον καιρό μέσα στην καθημερινή ζωή που είναι και το ταξίδι της πίστης, με το πνεύμα της προσευχής, της θυσίας… Η ευθύνη δεν μεταδίδεται. Την έχεις και την καλλιέργεις,


Το πραγματικό πρόβλημα των πέντε ανόητων
κοριτσιών δεν είναι ότι αποκοιμήθηκαν (γιατί και οι σοφές κοιμούνται), το πραγματικό πρόβλημα είναι να μην έχουν προετοιμαστεί... να μην έχουν προετοιμαστεί σκεφτεί: για το τι μπορεί συμβεί... με λίγα λόγια, ίσως το πραγματικό πρόβλημα ήταν η υπερβολική ασφάλεια! Στη βάση είναι όμως η επιπολαιότητα, η αφροσύνη, το δεν βαριέσαι


Όπως και στη ζωή έτσι και στη ζωή της πίστης πρέπει να ξέρουμε να λαμβάνουμε υπόψη και το απρόσμενο και την ευθραυστότητα μας, την αδυναμία μας ... πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι... μόνο έτσι θα μπορέσεις να ξεπεράσεις τις δύσκολες στιγμές. Προνοητικοί και
σώφρονες Μην θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Να είσαι πάντα έτοιμος για οτιδήποτε.

Η ζωή του καθενός , ακόμα και αυτή του πιστού, που προσπαθεί να τείνει προς κάποια τελειότητα, για τον πιστό τείνει προς τον Κύριο... αλλά για όλους είναι γεμάτη πτώσεις... σκαμπανεβάσματα... στιγμές που αισθανόμαστε άγιοι και πολλές άλλες στις οποίες αντίθετα, νιώθουμε ιδιαίτερα αμαρτωλοί. Η αληθινή πίστη... . φαίνεται παρακάτω.. στις συγκεκριμένες επιλογές της ζωής.

Ο Χριστιανός... ο αληθινός μαθητής... δεν είναι αυτός που δεν πέφτει... αλλά αυτός που ξέρει να σηκώνεται... που ξέρει να το κάνει...γιατί λαμβάνει υπόψη του την ευθραυστότητα του... και ξέροντας ότι μπορεί και να πέσει αλλά πάνω απ' όλα... αυτός που ξέρει είναι να βρεθεί προετοιμασμένος να σηκωθεί , Να γεμίζεις το ρογή του με λάδι !