Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Η Δόξα του Θεού η Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια Εορτή του Χριστού. Βασιλιά του Σύμπαντος

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023


Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο άγιο Ευαγγέλιο   (Μτ. 25, 31-46)

   

Το καιρό εκείνο έλεγε ο Ιησούς στους μαθητές του : ΄Οταν θα έλθει ο Υιός του ανθρώπου μέσα στη δόξα του και όλοι οι άγγελοι μαζί του, τότε θα καθίσει στο θρόνο της δόξα του. 3Και μπροστά του θα συγκεντρωθούν όλα τα έθνη και θα τα χωρίσει μεταξύ τους, όπως ο βοσκός χωρίζει τα πρόβατα από τα ερίφια. Και τα μεν πρόβατα θα τα τοποθετήσει στα δεξιά του, ενώ τα ερίφια στα αριστερά. Τότε ο βασιλιάς θα πει σ'αυτούς που βρίσκονται στα δεξιά του: "Ελάτε, εσείς οι ευλογημένοι από τον Πατέρα μου, κληρονομείστε τη βασιλεία που έχει ετοιμασθεί για σας απ'τη δημιουργία του κόσμου, διότι πείνασα και μου δώσατε να φάω, δίψασα και μου δώσατε να πιω, ήμουν ξένος και με δεχθήκατε στο σπίτι, ήμουν γυμνός και με ντύσατε, αρρώστησα και με επισκεφθήκατε,ήμουν φυλακισμένος και ήλθατε να με δείτε". Τότε οι δίκαιοι θα του απαντήσουν και θα του πουν: "Κύριε, πότε σε είδαμε να πεινάς και σου δώσαμε να φας, ή να διψάς και σου δώσαμε να πιείς; Και πότε σε είδαμε ξένο και σε πήραμε στο σπίτι ή γυμνό και σε ντύσαμε; Και πότε σε είδαμε άρρωστο ή φυλακισμένο και ήλθαμε να σε δούμε;" Κι ο βασιλιάς, απαντώντας, θα τους πει: "Αλήθεια σας λέω: εφόσον αυτό το κάματε σε ένα από αυτούς, τους πιο μικρούς αδελφούς μου, σε μένα το κάματε". Τότε θα πει και σ' αυτούς που βρίσκονται στα αριστερά του: "Φύγετε μακριά μου, καταραμένοι, στην αιώνια φωτιά που έχει ετοιμασθεί για το διάβολο και τους αγγέλους του. Διότι πείνασα και δεν μου δώσατε να φάω, δίψασα και δε μου δώσατε να πιω, ήμουν ξένος και δε με δεχθήκατε στο σπίτι, ήμουν γυμνός και δε με ντύσατε, άρρωστος και στη φυλακή και δεν με επισκεφθήκατε". Τότε κι αυτοί θα του απαντήσουν και θα του πουν: "Κύριε, πότε σε είδαμε να πεινάς ή να διψάς ή ξένο ή γυμνό ή άρρωστο ή στη φυλακή και δε σε υπηρετήσαμε;"  Τότε, απαντώντας, θα τους πει: "Αλήθεια σας λέω: αφού δεν το κάματε σε έναν απ' αυτούς τους μικρούς, ούτε και σε μένα το κάματε". Και θα πάνε αυτοί στην αιώνια τιμωρία, ενώ οι δίκαιοι στην αιώνια ζωή".

Λόγος του Κυρίου.

Ο Παράξενο είναι ότι σήμερα γιορτάζουμε τον Ιησούς με ένα τίτλο που ο ίδιος έκανε τα πάντα για να αποστασιοποιηθεί : του Βασιλιά : «Ο Ιησούς όμως, γνωρίζοντας ότι έρχονταν να τον πάρουν για να τον κάνουν βασιλιά, αποσύρθηκε πάλι στο βουνό μόνος» (Ιω. 6:15).

Και στο Μυστικό Δείπνο έχοντας συνείδηση ότι ο Πατέρας έχει δώσει τα πάντα (τη δύναμη) στα χέρια του, σηκώνεται από το τραπέζι και αρχίζει να πλένει τα πόδια των μαθητών (βλέπε Ιωάννη 13:3 επ.).
Προειδοποιεί τους μαθητές μπροστά στο πειρασμό τη εξουσίας λέγοντας: «αλλά δεν είναι έτσι ανάμεσά σας» (Μκ 10, 43), και συστήνει όποιος θέλει να είναι πρώτος ανάμεσά σας να είναι υπηρέτης σας και πάλι: «Δεν κρίνω κανέναν» (Ιωάν. 8, 15· πρβλ. Ιω. 8, 11).
Στην Ιερουσαλήμ μπαίνει καθισμένος στην πλάτη ενός γαϊδάρου (βλέπε Ματ. 21:7).
Και από το σταυρό δίνει, στον άνθρωπο που του αφαιρεί τη ζωή ό,τι πολυτιμότερο έχει, το Πνεύμα.

Αν θέλουμε, να συνεχίζουμε να γιορτάζουμε την επισημότητα του Χριστού Βασιλιά του Σύμπαντος, μπορούμε πάντα να το κάνουμε έχοντας όμως πάντα μπροστά μας το σημερινό Ευαγγέλιο του Ματθαίου, το οποίο μας υπενθυμίζει ότι το μόνο βασίλειο που ίδρυσε ο Ιησούς και στο οποίο μας επιτρέπεται να ζούμε ως Χριστιανοί, είναι εκείνος όπου ο καθένας δεσμεύετε να ζει εκείνη τη δικαιοσύνη που δίνει νερό στους διψασμένους, φαγητό στους πεινασμένους, που ντύνει τους γυμνούς, επισκέπτεται τους αρρώστους και τους φυλακισμένους και υποδέχεται τους ξένους όλων των εθνοτήτων.
Ο Θεός ενδιαφέρεται η πίστη μας να είναι συγκεκριμένη. Δεν έχει νόημα να πιστεύουμε κάποιες παράξενες θεωρίες ... να προσευχόμαστε... να πηγαίνουμε στη λειτουργία... να παρακολουθούμε μαθήματα και κατηχήσεις... αν όλα αυτά δεν υλοποιηθούν με την μεγαλύτερη προσοχή προς τους αδελφούς μας!
Το ταξίδι της πίστης, στην πραγματικότητα, πρέπει να μας οδηγήσει στο να είμαστε πρώτα απ' όλα πιο προσεκτικοί στις ανάγκες των αδελφών και των αδελφών μας. Είναι απαραίτητο πρώτα απ' όλα να παρατηρήσουμε τις ανάγκες του αδερφού και της αδελφής και μετά να γίνουν λειτουργικοί.
Αν δεν ακολουθήσουμε αυτή την αλυσίδα... δεν έχουμε καταλάβει τίποτα... έχω καταλάβει την πίστη ως καθαρή προσκόλληση σε κατι... ως μια πνευματική προσπάθεια... ως πνευματισμό μια συγκινησιακή διέγερση και, ας το πούμε ξεκάθαρα... μια τέτοια η ‘πίστη’ δεν θα έχει καμία χρησιμότητα!

Τέλος, πάντα πρέπει να θυμόμαστε ότι η αλήθεια είναι ότι ο Θεός βασιλεύει όταν του δίνεται Δόξα,, η αληθινή δόξα ήδη από τον δεύτερο αιώνα ο Ειρηναίος, μας υπενθυμίζει ότι «Η δόξα του Θεού είναι ο ζωντανός άνθρωπος.”