Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

"Σχέσεις που θεραπεύουν " Β΄ κύκλος , 5η Κοινή Κυριακή ( Μκ. 1,29-39)

 Κυριακή,  7 Φεβρουαρίου 2021

Ο Ιησούς βγαίνει από τη συναγωγή, τον ιερό τόπο προσευχής το ένα κέντρο αναφοράς του ανθρώπου στις σχέσεις του με τον Θεό που χρειάζεται κάθαρση από το κακό (θεραπεία του  δαιμονισμένου ) και αναγέννηση και μεταφέρεται στο άλλο κέντρο αναφοράς του ανθρώπου με τον συνάνθρωπο του και την κοινωνική ζωή του, το σπίτι. Ο Θεός βγαίνει από το ναό για να κατοικήσει και να γονιμοποιήσει την καθημερινή ζωή.

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (1,29-39)

  

 Ο Ιησούς και οι μαθητές του βγήκαν από τη συναγωγή, πήγαν στο σπίτι του Σίμωνα και του Ανδρέα, μαζί με τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη. Η πεθερά του Σίμωνα ήταν κατάκοιτη με πυρετό κι αμέσως του μίλησαν γι' αυτήν. Ο Ιησούς πλησίασε, την έπιασε από το χέρι και τη σήκωσε. Και ο πυρετός την άφησε κι αυτή τους υπηρετούσε'.'Οταν βράδιασε, την ώρα που έδυε ο ήλιος, του έφεραν όλους τους αρρώστους και τους δαιμονισμένους. Και όλη η πόλη συγκεντρώθηκε μπροστά στην πόρτα. Και θεράπευσε πολλούς αρρώστους που υπέφεραν από διάφορες ασθένειες κι έδιωξε πολλά δαιμόνια και δεν άφηνε τα δαιμόνια να μιλούν, επειδή τον γνώριζαν.

    Και το πρωί, ενώ ήταν ακόμα σκοτάδι, σηκώθηκε και βγήκε και πήγε σ' ένα έρημο τόπο κι εκεί προσευχόταν. Αλλά ο Σίμωνας και οι σύντροφοί του έτρεξαν πίσω του. Τον βρήκαν και του λένε: "'Ολοι σε αναζητούν!  Κι εκείνος τους λέει: "Πάμε αλλού, στα πλησιέστερα χωριά για να κηρύξω κι εκεί. Γι'αυτό το λόγο ήλθα". Πήγε και κήρυττε στις συναγωγές τους σε όλη τη Γαλιλαία κι έβγαζε τα δαιμόνια.

Λόγος του Κυρίου

    

    Η Εκκλησία - κάτι που συχνά πυκνά ξεχνάμε γιατί το μυαλό μας πηγαίνει σε ράσα, άμφια, παπάδες, επισκόπους, τελετές, λιτανείες, κοκ - η Εκκλησιά, λοιπόν, είναι ένας κόσμος όπου γεννιούνται, καλλιεργούνται και αναπτύσσονται   σχέσεις  μεταξύ προσώπων. Προσώπων συγκεκριμένων με όνομα και επίθετο  με ζωές πολυάσχολες και με φρενήρεις ρυθμούς αλλά και χαλαρούς · πρόσωπα συγκεκριμένα  με ανάγκες και επιθυμίες,  με χαρές και λύπες, με επιτυχίες και αποτυχίες, με  δυσκολίες και επιδιώξεις·με ενθουσιασμούς και απογοητεύσεις, και εκείνο που θα έπρεπε να χαρακτήριζε και που δεν συμβαίνει πάντα, είναι ότι  δίνει ιδιαίτερη προσοχή στους αφανείς και όχι στους μεγαλοσχήμωνες 

Σ’ αυτό το χώρο που, όπως ο Ιησούς όταν ακούν ότι… “η πεθερά του Σίμωνα, (που) ήταν στο κρεβάτι με πυρετό και υποφέρει” και   “(τον) την πλησίασε(ζουν)”, “την(τον) έπιασε(πιάνουν) από το χέρι και (τον)τη σήκωσε(νουν)”, και την θεραπεύουν. Και προσπαθούν να φτάσουν σε όλο και περισσότερους.

Η κοινότητα η Εκκλησία έχει ακόμη ένα χαρακτηριστικό δεν αποτελείται από υγιείς, όμορφους, ισχυρούς, τέλειους, υποδειγματικούς ανθρώπους. Αλλά από τους άρρωστους θεραπεύτηκαν ή είναι ακόμη σε διαδικασία θεραπείας. Από συγχωρημένους αμαρτωλούς. Από εύθραυστους ανθρώπους που βρίσκουν θεραπεία και δύναμη στον Χριστό. Είμαστε τραυματίες θεραπευμένοι, για να είμαστε σε θέση να υπηρετήσουμε τους αδελφούς.  

Και το πρωί, ενώ ήταν ακόμα σκοτάδι, σηκώθηκε και βγήκε και πήγε σ' ένα έρημο τόπο κι εκεί προσευχόταν. Αλλά ο Σίμωνας και οι σύντροφοί του έτρεξαν πίσω του. Τον βρήκαν και του λένε: "'Ολοι σε αναζητούν!  Κι εκείνος τους λέει: "Πάμε αλλού, στα πλησιέστερα χωριά για να κηρύξω κι εκεί. Γι' αυτό το λόγο ήλθα"

    

 Και η επιτυχία μπορεί να σαγηνεύσει,  να  απορροφήσει και να απομακρύνει  από τα δύο πιο σημαντικά σημεία της ύπαρξης της Εκκλησίας, δηλαδή : να δημιουργεί σχέσεις  και να αναπτύσσονται γύρω από ένα κοινό σημείο αναφοράς, τον Θεό  Πατέρα που αποκαλύπτεται στο πρόσωπο του Ιησού   Χριστού και   η παρουσία του μέσα στο κόσμο αφήνεται να φανεί από τα λογία και τα έργα των ανθρώπων που εμπιστεύονται στον Ιησού Χριστό . Σχέσεις μεταξύ προσώπων που έχουν συνειδητοποίηση  πως η αποστολή της Εκκλησίας τους δεν είναι να νοιώθουν ικανοποίηση για τις επιτυχίες τους ή γιατί είναι καλοδεχούμενοι και να επαναπαύεται σ’ αυτό, αλλά να μεταφέρουν τον Λόγο του Θεού και αλλού και να δημιουργούν ένα καινούργιο χώρο  σχέσεων. Να κάνου νέες αρχές και να ερευνά προς άλλα πεδία. 

Χάρη σ΄ αυτές τις σχέσεις με τον Θεό Πατέρα διαμέσου του Ιησού Χρίστου,  η Εκκλησία δεν είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) ανθρωπιστικού χαρακτήρα που αναπτύσσεται  επιδεικνύοντας τις επιτυχίες της ή να απελπίζεται γιατί δεν έχει τα μέσα που έχουν άλλες  που   αποδίδουν, ίσως,  καλύτερα από αυτήν. 

Εδώ είναι αυτό στο οποίο  μας καλεί το σημερινό Ευαγγέλιο να έχουμε κατά νου: Την αναφορά και την οικειότητα με τον Πατέρα. Να βυθιζόμαστε στην πηγή της ζωής και από αυτήν  να αντλούμε την ελευθερία  να πηγαίνουμε εκεί που μας καλεί, προς νέους ορίζοντες και να αφήνουμε μέσα από τις επιτυχίες μας  και τις αποτυχίες  μας να φανερώνεται Εκείνος.

Α΄ Αναγνωσμα, από το Βιβλίο του Ιώβ.

Ξέρω πως ζει ο Θεός, ο υπερασπιστής μου


Όσο τα πράγματα της ζωής, όπως λέμε ,κυλούν κανονικά  όλα είναι ωραία. Όταν όμως την κανονικhροή της ύπαρξης έρχεται να  σπάσει ο πόνος τότε μαζί με το σύντομο της ζωής,  όλα μας φαίνονται  παράλογα, ακόμη και ο Θεός… αυτή είναι η εμπειρία του Ιώβ!

  Και όμως, το σύντομο της Ζωής και ο πόνος μπορούν να μας προφυλάξουν από την οίηση, (δηλαδή την αλαζονεία και την υπεροψία που οδηγεί στην αυταπάτη να νομίζει κάποιος ότι ο ίδιος είναι επιβεβαίωση του εαυτού του). Διατηρώντας ζωντανή την συνείδηση των ανθρώπινων ορίων που είναι σοφία, η απώλειά αυτής της συνείδησης, είναι  επιβλαβής  ανοησία και μάταιη υπεροψία. 

Υπάρχει βεβαίως και ο κίνδυνος της απελπισίας, η αναζήτηση  του θανάτου (με διάφορες μορφές) από  τη φυγή σε ψεύτικους παραδείσους, σαν απάντηση και θεραπεία αυτής της «κακό-πέρασης» , ως τον μηδενισμό κοκ. 

Υπάρχει και η απελευθερωτική απάντηση του Ιώβ:  “Ξέρω πως ζει ο Θεός, ο υπερασπιστής μου”!  Ακόμη και στην χειρότερη περίπτωση   η μόνη σωτηρία είναι ο Θεός, με τον οποίον δεν μπορώ να συγκριθώ ακόμη και να είναι πάνω από τα όρια της νόησης μου, αλλά  μπορώ να του έχω  εμπιστοσύνη : ζήστε τα όρια σας, ζήστε τη δίψα σας για ζωή, τις ανησυχίες σας, τις αγωνίες σας, όμως  όχι  μόνοι  αλλά με την παρουσία του Κυρίου! Συνειδητοποιείστε  ποιοι είστε, αλλά και ποιος  Είναι   Εκείνος! Θέλει να είναι ο Σωτήρας μας , καλλιεργείστε σχέσεις μαζί Του!!! 

Δες. επίσης https://ienoriamou.blogspot.com/2018/02/5-129-39.html