Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Η άδολη καρδιά, τα «ψιλά» τα κάνει θησαυρό! Β΄ Κύκλος - 32η Τακτική Κυριακή.( Μκ 12,38-44)

 Κυριακή, 7 Νοεμβρίου 2021 - 

Ιησούς είναι στον περίβολο του Ναού, κέντρο της ζωής των Ιουδαίων, και παρατηρεί όλα όσα συμβαίνουν γύρω του και τα σχολιάζει .

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγ. Ευαγγέλιο ( Μκ 12,38-44 )

      Εκείνον τον καιρό ο Ιησούς έλεγε: "Προσέχετε από τους γραμματείς που θέλουν να περπατούν με επίσημες στολές και τους αρέσουν οι ασπασμοί στις αγορές και οι πρωτοκαθεδρίες στις συναγωγές και οι πρώτες θέσεις στα δείπνα. Είναι αυτοί που κατατρώνε τα σπίτια των χηρών με πρόφαση ότι κάνουν μεγάλες προσευχές. Αυτοί θα λάβουν μεγαλύτερη καταδίκη".    

Κάθισε τότε απέναντι στο θησαυροφυλάκιο του ναού και έβλεπε πώς ο κόσμος έριχνε χάλκινα νομίσματα στο θησαυροφυλάκιο. Και πολλοί πλούσιοι έριχναν πολλά. Πήγε τότε και μια φτωχή χήρα που έριξε δυο λεπτά, που είναι ένας κοδράντης ( δηλ. μια πεντάρα). Κάλεσε τότε τους μαθητές του και τους είπε: "Αλήθεια σας λέω: αυτή η φτωχή χήρα έριξε περισσότερο απ' όλους εκείνους που έριξαν στο θησαυροφυλάκιο. Διότι όλοι έριξαν απ' το περίσσευμά τους, ενώ αυτή έριξε από το υστέρημά της όλα όσα είχε, όλη της την περιουσία".


Λόγος του Κυρίου

Οι γραμματείς.

        Έχουν αναμφισβήτητες γνώσεις νομικές και θρησκευτικές και αυτό τους κάνει «σεβαστούς», με σεβασμό που εκδηλώνεται με διάφορες τιμές και κολακείες από τον περίγυρό τους. Ο Ιησούς τους ειρωνεύεται, για την γραφικότητα της ένδυσης και για την συμπεριφορά τους και χωρίς περιστροφές τους κατακεραυνώνει για την αλαζονεία και το στείρο εγωκεντρισμό που τους οδηγεί σε μια επιδεικτική και ανάλγητη κοινωνική και θρησκευτική συμπεριφορά, διότι χρησιμοποιούν τις ικανότητές τους όχι για να υπηρετήσουν τους αδύναμους αλλά για να τους εξουσιάζουν

Η χήρα

        Σ’ αυτή την ξιπασμένη ύπαρξη του γραμματέα, ο Ιησούς αντιπαραθέτει μια χήρα ως δασκάλα ζωής, μια ταπεινή και γενναιόδωρη ανθρώπινη ύπαρξη. Η χήρα και το ορφανό, για την Αγία Γραφή, είναι ο τύπος κάθε αναγκεμένου διότι, μη έχοντας την υλική και ηθική υποστήριξη του συζύγου και πατέρα, είναι ευάλωτοι και γίνονται εύκολα αντικείμενο κάθε μορφής εκμετάλλευσης. Οι ίδιοι, όμως, δείχνουν εμπιστοσύνη και περιμένουν τη βοήθεια των άλλων.

    Για να καταλάβουμε την συμπεριφορά του Ιησού και πως ήξερε τι έδωσε η χήρα πρέπει να πάμε μια επίσκεψη στην εποχή του και τις συνήθειές της. Στο μέρος της αυλής του Ναού όπου επιτρεπόταν η παρουσία των γυναικών, υπήρχε μια σειρά από καλάθια. Όποιος ήθελε να κάνει κάποια προσφορά για το Ναό πλησίαζε και έριχνε τον οβολό του. Ένας ιερέας ήταν επιφορτισμένος να διαλαλεί το μέγεθος της προσφοράς. Φυσικό ήταν να ακούγεται ένα μουρμούρισμα θαυμασμού όταν η προσφορά που ανακοινωνόταν ήταν μεγάλη. Ο Ιησούς, λοιπόν, παρατηρεί το πως «πολλοί πλούσιοι έριχναν πολλά» ενώ «μια φτωχή χήρα έριξε δυο λεπτά». Η διαλάληση της προσφοράς της χήρας, που έριξε μόνον κάτι ψιλά, έγινε από υποχρέωση και ίσως με περισσή βαριεστιμάρα, και βέβαια χωρίς ο κόσμος να αντιδράσει.

    Ο Ιησούς εκτίμησε τη χειρονομία της χήρας και αντέδρασε με θαυμασμό επειδή, επιτέλους, βρήκε αυτό που ζητούσε, κάποιον με «καθαρή την καρδιά» κάποιον από αυτούς τους οποίους ο ίδιος χαρακτήριζε ως «Μακάριους, ευτυχισμένους», διότι αυτοί θα δουν το πρόσωπο του Θεού. 

  

   


Η χειρονομία της χήρας είναι έκφραση μια αυθεντικής και γενναιόδωρης αγάπης. Είναι ανιδιοτελής, δεν περιμένει ανταπόδοση. Είναι ολοκληρωτική, δεν δίνει από το περίσσευμα, αλλά από το υστέρημά της. Είναι η έκφραση του βαθύτερου είναι της. Ο οβολός της χήρας εκπροσωπεί την ολοκληρωτική αφοσίωση, την προσφορά χωρίς «ναι μεν, αλλά...». Είναι έκφραση μιας αγάπης, κατ’ εξοχήν χριστιανικής, εκείνων που ταπεινά και στην αφάνεια καταναλώνουν την ύπαρξή τους ακολουθώντας τον δρόμο που οδηγεί στη Βασιλεία του Θεού, τον δρόμο του Ιησού. Ο φτωχός, συνήθως, απ’ ότι έχει δίνει και ζητά συγνώμη διότι ντρέπεται για το λίγο που μπορεί να δώσει. Ο πλούσιος δίνει από το περίσσευμά του και, τις περισσότερες φορές, το κάνει με τρόπο που να το καταλάβει αυτός που το δέχεται, και περιμένει απαντητική ευγνωμοσύνη.

Η χήρα είναι το αληθινό παράδειγμα για την Εκκλησία και τον κάθε χριστιανό. Το σημερινό Ευαγγέλιο μας ρωτά: πως πρέπει να είναι Χριστιανός; Η αληθινή πίστη δεν καμαρώνει για τις πράξεις της αλλά ζει με την εμπιστοσύνη στην εγκατάλειψη στον Θεό. Εάν πιστεύουμε πραγματικά στον Θεό, μερικές φορές καταφέρνουμε να αποφύγουμε το κακό… άλλες φορές το ξεπερνάμε, μπορεί να μην βγαίνουμε πάντα ατσαλάκωτοι... αλλά πάντα σώοι και ασφαλείς!