Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Βαδίζουμε με υψηλά το κεφάλι για να βλέπουμε το στόχο. Γ΄ Κύκλος. 1η Κυριακή της Παρουσίας (Λκ 21, 25-28. 34-36)

 

Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021 -

Βαδίζουμε με υψηλά το κεφάλι για να βλέπουμε το στόχο

Η λειτουργική περίοδος της Παρουσίας έχει αυτό το σκοπό: να ξεκαθαρίσουμε ποιος είναι ο στόχος μας, αυτός που δίνει νόημα στη ύπαρξή μας, που είναι το σημείο αναφοράς μας αλλά και το κριτήριο επιλογής ανά πάσα στιγμή της ζωής μας.

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά άγιο Ευαγγέλιο (21, 25-28. 34-36)

Εκείνο τον καιρό ο Ιησούς έλεγε στους μαθητές «Θα παρουσιαστούν σημάδια στον ήλιο, στο φεγγάρι και στ’ αστέρια. Στη γη οι λαοί θα αναστατωθούν και θα ζουν σε αγωνία, εξαιτίας της βοής και των μεγάλων κυμάτων της θάλασσας. Οι άνθρωποι θα κοντεύουν να πεθάνουν από το φόβο κι από την αγωνία γι’ αυτά που πρόκειται να συμβούν στην οικουμένη, γιατί οι ουράνιες δυνάμεις, που κρατούν την τάξη του σύμπαντος, θα διασαλευτούν. Τότε θα δουν τον Υιό του Ανθρώπου να έρχεται πάνω σε σύννεφο με δύναμη και με μεγάλη λαμπρότητα. Όταν αυτά αρχίσουν να γίνονται σηκώστε τα κεφάλια σας και αναθαρρήστε, γιατί πλησιάζει η ώρα του λυτρωμού σας».

«Προσέξτε καλά τους εαυτούς σας. Μην παραδοθείτε στην κραιπάλη και στη μέθη και στις βιοτικές ανάγκες, και σας αιφνιδιάσει η ημέρα εκείνη. Γιατί θα ’ρθεί σαν την παγίδα σε όλους τους κατοίκους της γης. Να μένετε λοιπόν άγρυπνοι και να προσεύχεστε αδιάκοπα, για να μπορέσετε να ξεπεράσετε όλα όσα είναι να συμβούν, και να παρουσιαστείτε έτοιμοι μπροστά στον Υιό του Ανθρώπου».

Λόγος του Κυρίου



Ένας Χριστιανός χωρίς “σχέδιο αναμονής” είναι ένας Χριστιανός που ζει μια επιφανειακή ζωή. Ο Χριστιανός είναι όπως ο αθλητής που βρίσκεται τελείως συγκεντρωμένος στην προσπάθεια προκειμένου να επιτύχει τον σκοπό του. Αν την προσοχή του αποσπάσουν άλλες φροντίδες τότε χάνει σημαντικά πράγματα από τη ζωή του. Και, συνήθως, τα σημαντικά αυτά πράγματα, είτε είναι όμορφα είτε άσχημα, έρχονται να μας βρουν απροειδοποίητα, για αυτό είναι ανάγκη να είμαστε προετοιμασμένοι να τα αναγνωρίσουμε και για το πώς θα τα δεχτούμε . Εκ μέρους μας, λοιπόν, χρειάζεται να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να τα δεχτούμε ή και να τα αντιμετωπίσουμε κατάλληλα.

Και ποιο είναι αυτό που μας καθιστά έτοιμους να αντιδράσουμε; Να έχουμε στην καρδιά, το κέντρο δηλαδή της ύπαρξης μας, ξεκάθαρο τον στόχο μας και την διαδρομή προς αυτόν, έτσι που να ξέρουμε γιατί ζούμε και πως ζούμε, ώστε έτσι να πορευόμαστε. Η ζωή είναι ένα ταξίδι, βρισκόμαστε όλοι σε πορεία . Όλοι μας θέλουμε να κάνουμε “κάτι” στην ζωή. Η ζωή δεν είναι περίπατος, είναι μια πορεία. Στον δρόμο μας συναντάμε διάφορα ιστορικά στοιχεία, πολλές δύσκολες ή εύκολες καταστάσεις, χάρες μα και χαρές που ενθουσιάζουν και εμψυχώνουν, λύπες που απογοητεύουν και καταβάλουν. 


Ο ξεκάθαρος στόχος και η προβολή προς αυτόν είναι που ενεργεί ώστε, μεταξύ των τόσων, να γίνεται η σωστή εκτίμηση και επιλογή και αυτό είναι που ενθαρρύνει εκείνον που πορεύεται σωστά να συνεχίσει αλλά και εκείνον που έπεσε τον προτρέπει «σήκω στάσου ξανά στα πόδια σου γιατί η κατασκέπαστη του στόχου είναι κοντά». Και έχουμε παράδειγμα προς μίμηση θαυμαστό τον Ιησού Χριστό. Ο Άγιος Παύλος συστήνει : “Τα πάντα δοκιμάζεται το καλό κατέχεται”.

Για να συνεχίσεις τη μελέτη 

https://ienoriamou.blogspot.com/2018/11/1-21-25-28-34-36.html#more