Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022 Γιορτή της κατά σάρκα γεννήσεως του ΚΗΙΧ Δόξα στον ύψιστο Θεό και ειρήνη στη γη,

Κυριακή  25 Δεκεμβρίου 2022


Η ειρήνη που το αγγελικό τραγούδι αναγγέλλει και την συνδέει με την έλευση του Ιησού είναι μια ειρήνη που ξεφεύγει από τα δεδομένα της εποχής: τόσο εκείνης των Ρωμαίων, όσο και των Ιουδαίων των συμπατριωτών του Ιησού , όσο και τη δίκη μας . Είναι εφικτή αλλά πρέπει να περάσει πολύ νερό κάτω από τις γέφυρες της Ιστορίας.

Η τότε Ρώμη είχε ανάπτυξη και εφάρμοζε μια πολιτική φιλοσοφία που υποστήριζε την άνοδο της πόλης σε παγκόσμια δύναμη ώστε να επιβάλλει την ειρήνη : διεξήγαγε τους πολέμους για να επιβάλει την Παξ Ρωμάνα , επιβάλλοντας τους νόμους της στους ηττημένους, παρέχοντας σε όλους ψωμί και θεάματα για να διασφαλίσει τους την τάξη, την ασφάλεια και τον πολιτισμό, . Έξαλλου ακόμη σήμερα είναι η ίδια ειρήνη, την επιβάλλουν η νικητές φροντίζουν με παροχές να οι νικημένοι να μην μπορούν να εξεγερθούν.

Για τους Ιουδαίους. Η ειρήνη θεωρείτο ως μια συμφωνία μεταξύ των μερών, τα οποία αναγνώριζαν τα δικαιώματα και τις δυνατότητες ζωής ο ένας του άλλου και περιορίζοντας το καθένα τις δικές του ανάγκες. Αποβλέποντας να κρατηθεί μια ισορροπία, όσο για την δικαιοσύνη μέτρων π[ου πρέπει να παρθούν αυτό μπορεί να ήταν και να είναι το ζητούμενο. Εκείνο που μετρούσε και μετρά είναι η ισορροπία. Αμφίβολα, είναι μια αντίληψη και αρκετή δόση σοφίας, η οποία όμως παραμένει εγκλεισμένη στην “καλή θέληση των ανθρώπων”, στο να διατηρήσουν τα συμφωνηθέντα. Αυτό είναι το ζητούμενο.



Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Ο Νόμος και η παράδοση, το Μυστήριο, η ζωή και η αγάπη. Γ κύκλος, 4η Κυριακή της Παρουσίας


Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022


Είναι φορές στη ζωή μας που χρειάζεται να πάρουμε ριζικές αποφάσεις για το μέλλον μας και για το νόημα της ζωής μας , εκείνες τις στιγμές κάνουμε την εμπειρία της απόλυτης μοναξιάς μας , αν μάλιστα η απόφαση μας αφορά και το την ζωή και την ευτυχία κάποιων άλλων τότε η μοναξιά γίνεται δραματική στην αδυναμία να εντοπίσουμε με σιγουριά το δικό μας το καλό χρειάζεται να εντοπίσουμε το καλό του άλλου συνάρτηση με το δικό μας το καλό.


Κατά Ματθαίο αγ. Ευαγγέλιο Mτ 1, 18-24

“Η γέννηση του Ιησού Χριστού έγινε κατά τον εξής τρόπο: 'Οταν αρραβωνιάσθηκε η Μαρία, η μητέρα του, με τον Ιωσήφ, βρέθηκε έγκυος από το 'Αγιο Πνεύμα πριν ακόμα πάνε να ζήσουν μαζί. Αλλά ο Ιωσήφ, ο άνδρας της, επειδή ήταν δίκαιος και δεν ήθελε να την καταγγείλει δημόσια, θέλησε να τη χωρίσει στα κρυφά. Ενώ ο Ιωσήφ τα σκεφτόταν όλα αυτά, άγγελος του Κυρίου του φανερώθηκε σε όνειρο και του είπε: "Ιωσήφ, γιε του Δαβίδ, μη φοβηθείς να πάρεις τη Μαρία, τη γυναίκα σου, διότι εκείνο που γεννήθηκε μέσα της είναι απ' το 'Αγιο Πνεύμα. Και θα γεννήσει ένα γιο και θα του δώσεις το όνομα Ιησούς. Αυτός, πράγματι, θα σώσει το λαό του από τις αμαρτίες τους".Και όλα αυτά έγιναν, για να εκπληρωθεί ό,τι ειπώθηκε απ' τον Κύριο, μέσω του προφήτη που είπε:

“Η παρθένος θα συλλάβει και θα γεννήσει γιο και θα του δώσουν το όνομα Εμμανουήλ,το οποίο μεταφράζεται: ο Θεός είναι μαζί μας”. Και ο Ιωσήφ, όταν σηκώθηκε από τον ύπνο, έκαμε όπως τον διέταξε ο άγγελος του Κυρίου και πήρε τη γυναίκα του.

Λόγος του Κυρίου.

Ο Ιωσήφ είχε ένα μεγάλο πρόβλημα: Να διαλέξει μεταξύ της λογικής, του νόμου, του έτσι γινόταν πάντοτε, του τι θα πει ο κόσμος και της καρδιάς , της αγάπης, και αν έτσι έκαναν οι άλλοι εγώ θα κάνω διαφορετικά. Το πρόβλημα της Μαρίας θα το κάνω δικό μου και μαζί θα το αντιμετωπίσουμε τη ζωή.

Και ο Ιωσήφ αφήνει πίσω του το νόμο, του έτσι πρέπει να γίνει, το συνηθισμένο και περνά σε ένα άλλο επίπεδο, εκείνου του πνεύματος της αγάπης . Έτσι μαθαίνει μια βιώνει μια άλλη διάσταση της ζωής και όχι μόνο. Τη διάσταση του μυστηρίου της ζωής και της αγάπης που είναι το Μυστήριο του Θεού που μπορεί να μην το αντιλαμβάνεται ολοκληρωτικά, αλλά αντί να το απωθήσει το αγκαλιάζει, και αυτό με την σειρά του τον οδηγεί στην , γονιμότητα.