Σάββατο 5 Αυγούστου 2023

Η προσευχή «μεταμορφώνει». - Εορτή της Μεταμορφώσεως του ΚΗΙΧ (Λκ 9,28-36)

 

Κυριακή 6 Αυγούστου 2023 - 

Από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο Μτ. 17,1-9

Και μετά από έξι μέρες, ο Ιησούς παίρνει μαζί του τον Πέτρο και τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη τον αδελφό του και τους ανεβάζει μόνους σ' ένα ψηλό βουνό. Και μεταμορφώθηκε μπροστά τους και το πρόσωπό του έλαμψε σαν τον ήλιο, ενώ τα φορέματά του έγιναν λευκά σαν το φως. Και ιδού, τους εμφανίσθηκαν ο Μωυσής και ο Ηλίας που συνομιλούσαν μαζί του. Κι ο Πέτρος είπε στον Ιησού: "Κύριε, είναι ωραίο να μείνουμε εδώ. Αν θέλεις, θα κάμω εδώ τρεις σκηνές: μια για σένα, μια για το Μωυσή και μια για τον Ηλία". Κι ενώ ακόμα αυτός μιλούσε, μια φωτεινή νεφέλη τους σκέπασε. Και ιδού, μια φωνή ακούσθηκε απ' τη νεφέλη που έλεγε: "Αυτός είναι ο αγαπητός μου Υιός. Σ'αυτόν έθεσα την ευαρέσκειά μου. Αυτόν να ακούτε!". 'Οταν οι μαθητές το άκουσαν έπεσαν με το πρόσωπο στη γη και φοβήθηκαν πολύ. Κι ο Ιησούς πλησίασε και αγγίζοντάς τους, είπε: "Σηκωθείτε και μη φοβάσθε!". Και σηκώνοντας τα μάτια τους δεν είδαν κανένα, παρά αυτόν, τον Ιησού, μόνο. Κι ενώ κατέβαιναν απ' το βουνό, τους έδωσε εντολή ο Ιησούς, λέγοντας: "Σε κανένα να μην διηγηθείτε το όραμα, εωσότου ο Υιός του ανθρώπου αναστηθεί απ' τους νεκρούς".

Λόγος του Κυρίου 

Ο ευαγγελιστής το λέει ξεκάθαρα: Ο Ιησούς ανέβηκε στο βουνό μαζί με τον Πέτρο τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη για να προσευχηθεί. Το ευαγγέλιο μας διηγείται την προσευχή του Ιησού και των μαθητών του. Η προσευχή χρειάζεται τον χρόνο της και τον χώρο της. Προσοχή, παρακαλώ : Οι προσευχές μπορούν να γίνουν οποτεδήποτε και οπουδήποτε... αλλά η Προσευχή, ίσως, είναι κάτι πραγματικά διαφορετικό. Απαιτεί έναν «αφιερωμένο» χρόνο και χώρο. Η προσευχή είναι διάλογος… διάλογος με τον Θεό που μιλάει μέσω της Γραφής, του Λόγου Του. Εδώ, λοιπόν, περισσότερο από διάλογος, πρώτα απ’ όλα είναι Ανάγνωση, άρα ακρόαση. Ο Ιησούς μπαίνει σε διάλογο με τον Μωυσή και τον Ηλία, εκπροσώπους του Λόγου του Θεού που ήταν γνωστός στην εποχή του Ιησού : Ο Νόμος και οι Προφήτες. Εμείς, από την άλλη πλευρά, καλούμαστε να συζητήσουμε και να ακούσουμε τον Ιησού («Αυτός είναι ο Υιός μου, ο εκλεκτός, ακούστε αυτόν!»), και πρέπει να Τον αναζητήσουμε σε κάθε σελίδα της Βίβλου, ιδιαίτερα στην Καινή Διαθήκη, εκεί που είναι καταγραμμένος . Ο λόφος και η εμπειρία του Λόγου οδήγησαν τους πρώτους μαθητές να τον πιστέψουν ως Υιό Θεού .




Υπάρχουν όμως και οι κίνδυνοι: Ο πειρασμός “ύπνος”… ο πειρασμός της κούρασης. Αλλά η χαρά και ο ενθουσιασμός που εκδηλώνεται με το «καλό είναι να είμαστε εδώ» βρίσκεται αναμεμειγμένη με το δέος φόβο («φοβήθηκαν») όταν ξεπερνάς τον πειρασμό και αρχίζεις να συνειδητοποιείς ότι έχεις μια υπερφυσική εμπειρία του Θεού. Μην το πείτε, επειδή υπάρχουν εμπειρίες που δεν λέγονται αν δεν τις κάνουν και οι άλλοι … οι ατομικές εμπειρίες βιώνονται «προσωπικά» . Η ταυτότητα του Ιησού αποκαλύπτεται και κατανοείται μόνο μέσα από την Προσευχή.

Για έναν Χριστιανό, λοιπόν, η προσευχή δεν είναι απόδραση από την πραγματικότητα και τις ευθύνες που αυτή συνεπάγεται, αλλά η ανάληψη αυτών των ευθυνών στο έπακρο, με εμπιστοσύνη στην πιστή και ανεξάντλητη αγάπη του Κυρίου. Η προσευχή των μαθητών στη Μεταμόρφωση είναι η εμψύχωση των μαθητών μπροστά στα μελλούμενα.