Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023

Η βέβαιη ελπίδα των ταπεινών και των ταπεινωμένων. Γιορτή της Μεταστάσεως της Θεοτόκου. Λκ. 1,39-56. 15 Αυγούστου 2023

 

15 Αυγούστου 2023 

Μέσα στο χαρούμενο πνεύμα των διακοπών, η Εκκλησία μας προσφέρει μια πρόσθετη αιτία χαράς. Γιορτάζουμε το ένδοξο επιστέγασμα της γήινης ζωής και αποστολής της Παναγίας. Γιορτάζουμε την πιστότητα του Θεού Πατέρα στις υποσχέσεις του,  και ατενίζουμε τον τόπο και  το συμπόσιο που ο Χριστός μας προετοίμασε στο σπίτι του Πατέρα του και μας καλεί να γευτούμε. Κάνουμε ανάμνηση του μέλλοντός μας τότε που “ο Θεός θα είναι τα πάντα σε όλους”, και ο άνθρωπος πραγματική εικόνα και ομοίωσή του. 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά άγιο Ευαγγέλιο 1,39-56 


Εκείνες τις μέρες σηκώθηκε η Μαριάμ και πήγε γρήγορα στην ορεινή περιοχή, σε μια πόλη του Ιούδα, 40και μπήκε στο σπίτι του Ζαχαρία και ασπάσθηκε την Ελισάβετ. Και μόλις εκείνη άκουσε το χαιρετισμό της Μαρίας, σκίρτησε το βρέφος μέσα της. Και γεμάτη από 'Αγιο Πνεύμα η Ελισάβετ, φώναξε με δυνατή κραυγή και είπε: "Ευλογημένη είσαι εσύ ανάμεσα στις γυναίκες κι ευλογημένος είναι ο καρπός των σπλάχνων σου. Αλλά πώς μου συνέβηκε αυτό, να έλθει σε μένα η μητέρα του Κυρίου μου; Πράγματι, μόλις έφθασε η φωνή του χαιρετισμού σου στ'αφτιά μου, σκίρτησε από αγαλλίαση το βρέφος στα σπλάχνα μου. Είναι μακάρια αυτή που πίστεψε, διότι θα ολοκληρωθούν σ'αυτήν τα λόγια τα οποία της αναγγέλθηκαν από τον Κύριο".Είπε τότε η Μαρία:

"Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριο, και αγάλλιασε το πνεύμα μου για το Θεό το σωτήρα μου.  Γιατί κοίταξε με προσοχή την ταπείνωση της δούλης του.Ιδού, από τώρα όλες οι γενεές θα με μακαρίζουν. Γιατί έκαμε σ'εμένα ο Δυνατός μεγαλεία,και άγιο είναι το 'Ονομά του. Σε γενεές και γενεές το έλεός του, απλώνεται σε όσους τον φοβούνται.'Εδειξε τη δύναμη του βραχίονά του,διασκόρπισε υπερήφανους στις σκέψεις των καρδιών τους.'Αρχοντες απ'τους θρόνους των καθαίρεσε, και ταπεινούς ανύψωσε. Πεινασμένους με αγαθά τους γέμισε, και τους πλούσιους κενούς τους έδιωξε. Βοήθησε τον Ισραήλ το δούλο του,ενθυμούμενος το έλεός του, που, όπως είχε υποσχεθεί στους πατέρες μας, θα έδειχνε στον Αβραάμ, και στους απογόνους του αιώνια.

'Εμεινε μαζί της η Μαριάμ περίπου τρεις μήνες και μετά επέστρεψε στο σπίτι της.

Λόγος του Κυρίου


1.- Η συνάντηση της Μαρίας και της Ελισάβετ μας υπενθυμίζει πόσο σημαντικό είναι να μοιραζόμαστε τη χαρά των δυνατών στιγμών της ζωής μας, πόσο θεμελιώδες είναι να θυμόμαστε ότι πάντοτε μπορεί να κάνουμε κάτι δυνατό για τη ζωή μας, τη ζωή των άλλων, τη ζωή του λαού του Θεού χωρίς να ξεχνάμε ότι ο Θεός είναι εκείνος που κάνει τα πάντα για μας, για τους άλλους και για τον Λαό του. Η Μαρία και η Ελισάβετ συναντιούνται και διηγούνται η μία στην άλλη…τραγουδώντας και υμνώντας τα θαυμάσια του Θεού για κείνες και τους ανθρώπους. Είναι ταπεινές, μιλώντας για τα δικά τους δείχνουν τον πρωταγωνιστή των γεγονότων.

2. Αιτία της συνάντησης είναι η χαρά για την εγκυμοσύνη τους, για το Μυστήριο της Ζωής και το ότι αν και “μικρές” και “φτωχές στο πνεύμα” κατανόησαν τι έκανε ο Θεός για αυτές και πως ενεργεί ο Θεός. “ Σε ευχαριστώ Πατέρα που αποκάλυψες αυτά στους μικρούς…” Με την αληθινή συνάντηση με τον Θεό της ζωής στη ζωή σου, όχι μόνο αλλάζει ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα στη ζωή σου, αλλά μαθαίνεις να αναγνωρίζεις τις ζωές των άλλων που ήδη άλλαξε ο Θεός, μαθαίνεις να τον ευχαριστείς για όσα κάνει και έχει κάνει για σένα και τους άλλους. Και μαθαίνεις επίσης να μοιράζεσαι αυτό το όραμά σου για μια ζωή καλύτερη, όχι ως ανταγωνισμό με τους άλλους αλλά με συναγωνισμό χαράς!!!

3. Είναι δύο γυναίκες που έχουν νιώσει τον Θεό... τον οποίο εμπιστεύονται, πιστεύουν και συναντιούνται και μοιράζονται την χαρά τους και την πίστη τους στα έργα του Θεού στη ζωή τους που την εκφράζουν μέσω των Ύμνων τους. Αυτή είναι η αληθινή πίστη!!! Και εσύ μην σταματάς στο θαύμα της δικής σου ζωής...να μην σταματάς στο «ευχαριστώ για όσα έκανες για μένα»... αλλά να προχωράς στο “Σε ευχαριστώ γι αυτό που Είσαι και κάνει για όλους μας”.

4. Η πίστη ενώνει… η πίστη, σου δείχνει ένα δρόμο… η πίστη σε σπρώχνει να κάνεις πράγματα που δεν φανταζόσουν … η πίστη σε ωθεί να πιστεύεις το αδύνατο γιατί το βιώνεις ως δυνατό και ας ξέρεις ότι … η πίστη επιτρέπει να δεις την ιστορία σου ως μια ιστορία που μερικές φορές είναι ακατανόητη αλλά που είναι σίγουρα μια ιστορία αγάπης με τον Θεό, για σένα και για τους ανθρώπους … η πίστη σε κάνει να κοιτάς τη ζωή και το μέλλον σου με έναν νέο τρόπο, γεμάτο ελπίδα… και πίστη. Αλλά πάνω από όλα η πίστη δεν είναι μοναχική, την ζεις και την μοιράζεσαι μαζί με άλλους, σχηματίζει κοινότητα.

5. Η ζωή μας, ως μαθητές του Ιησού, είναι μια γεμάτη ζωή, και διαπιστώνουμε με χαρά τα θαυμαστά έργα που έκανε και κάνει ο Θεός για μας, και την ζούμε με τη βεβαιότητα ότι ο Ιησούς Χριστός είναι δίπλα μας κάνει τη διαφορά, δεν είμαστε ποτέ μόνοι… Η Γιορτή της Κοιμήσεως και Μεταστάσεως της Παναγίας στον ουρανό μας Θυμίζει ότι εφόσον ζούμε ενωμένοι με τον Ιησού Χριστό, όπως η Μαρία από την Ναζαρέτ, θα φτάσουμε στην ίδια κορυφή που έφτασε εκείνη, τον Παράδεισο, την Ανάσταση και την Αιώνια ζωή