Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Η φωτιά του Ευαγγελίου φωτίζει, ζεσταίνει και καίει. Γ' κύκλος - 20η Τακτική Κυριακή (Λκ 12,49-53)

 

Κυριακή 14 Αυγούστου 2022  

Η φωτιά, όπως όλα τα μεγάλα σύμβολα του ανθρώπου, έχει διπλή σημασία και υποδηλώνει αφενός τοπάθος και τον ενθουσιασμό, όσο και την ευχαρίστηση για κείνο που πιστεύει κάποιος και που τον γεμίζει αυτοπεποίθηση και τον σπρώχνει προς την εκπλήρωση κάποιας αποστολής ή κάποιου στόχου, αφετέρου τον "πόνο", που το πάθος και ο ενθουσιασμός κάποιου μπορεί να δημιουργήσει από παρεξηγήσεις, τις δυσκολίες, τους διχασμούς και τους διωγμούς, εξ αιτίας του φόβου τις μη κατανόησης και την ανατροπή των κοινός παραδεδεγμένων μέχρι εκείνη τη στιγμή εκείνων που ακούνε.


Ανάγνωσμα από το κατά Λούκα Άγιο Ευαγγέλιο (Λκ 12,49-53)

«Φωτιά ήρθα να βάλω στη γη και τι άλλο θέλω αν έχει κιόλας ανάψει! Έχω όμως να περάσω μια δοκιμασία και με κατέχει ανυπομονησία ωσότου την υποστώ  !Νομίζετε πως ήρθα για να επιβάλω αναγκαστική ομόνοια μεταξύ των ανθρώπων; Κάθε άλλο· σας βεβαιώνω πως ο ερχομός μου θα φέρει διαιρέσεις. Από τώρα και στο εξής μία οικογένεια με πέντε μέλη θα χωριστεί σε δύο παρατάξεις: τρεις εναντίον δύο και δύο εναντίον τριών.» Ο πατέρας θα είναι αντίθετος με το γιο του κι ο γιος με τον πατέρα του·  η μάνα με την κόρη της κι η κόρη με τη μάνα της· η πεθερά με τη νύφη της  κι η νύφη με την πεθερά της». 

Λόγος του Κυρίου


Το ευαγγέλιο όμως είναι αυτή η φωτιά που φωτίζει, ζεσταίνει και καίει.


"Φωτίζει" επειδή ρίχνει φως και αλήθεια : πρώτα απ΄ όλα στη ζωή μου με βοηθά να δω καλύτερα μέσα μου, να ξεχωρίσω την ουσία, να βάλω προτεραιότητες, να μπορώ να προσανατολιστώ και μετά, έξω από μένα, να τοποθετηθώ στο πάθος για αλήθεια, για δικαιοσύνη, για φιλανθρωπία, για συγχώρεση, για ισότητα, για έλεος. Όταν αρχίσει να μας "πιάνει η φωτιά του Ευαγγελίου" με αυτή την έννοια, τότε αρχίζει και το άλλο είδος πάθους δηλαδή ζεσταίνει γιατί είναι "καλά νέα", "μαρτυρά" για την αγάπη του Θεού που πάντα καλωσορίζει και συγχωρεί.

"Καίει" διότι μας αποκαλύπτει τον Λόγο της Σωτηρίας και καθαρίζει την καρδιά από όλα όσα δεν ανήκουν και δεν μιλούν για τον Θεό!...και επειδή η αγάπη που εμφυσά για τον Θεό και τον πλησίον, μπορεί να οδηγήσει και στον σταυρό. Ιδού, λοιπόν, αυτή η φωτιά που πρέπει να ανάψει είναι το πάθος για το Ευαγγέλιο!


Η
ειρήνη που ήρθε να φέρει ο Ιησούς δεν είναι ο εφησυχασμός , ο συμβιβασμός ... η ειρήνη του ευαγγελίου βασίζεται στην αλήθεια και δεν μπορεί να διαχωριστεί από αυτή την αλήθεια. Μια αλήθεια που μπορεί επίσης να πονάει… αλλά μπροστά στην οποία όλοι πρέπει να πάρουν μιαν απόφαση και να ζήσουν κατά συνέπεια!

«Ήρθα να βάλω φωτιά στη γη»!
Πάρα πολλές φορές, αυτή η φωτιά που προσπάθησε να φλογίσει να παθιάσει” τον κόσμο σβήνει από τόσους πολλούς Χριστιανούς πυροσβέστες που προτιμούν μια πλαδαρή, αναισθητοποιημένη πίστη, που δεν προκαλεί ζωή αλλά επανάληψη πράξεων και λόγων, κάτι σαν αναισθητικό, κάθε άλλο από φωτιά που διώχνει το σκοτάδι και ζεσταίνει την καρδιά
.