Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Γ΄ Κύκλος 3η Κυριακή της Παρουσία Λκ. 3,10-18)


Είναι νόμος:  στη ζωή για να είσαι χαρούμενος πρέπει να δίνεις

Κυριακή 16/12/2018

Πρώτο ανάγνωσμα  από τον Προφήτη Σοφονία  3, 14-17

Ο προφήτης  Σοφονίας (έδρασε μεταξύ του 640 και του 609 πΧ.), παρόλο που αναγγέλλει καιρούς δύσκολους για τον σκληρόκαρδο Ισραήλ ωστόσο δεν διστάζει να  διακηρύξει :  «Χαρείτε εσείς στην πόλη της Σιών! Φώναζε από χαρά, λαέ του Ισραήλ! Χαρείτε κι αναγαλλιάστε μ’ όλη σας την καρδιά, εσείς οι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ!» γιατί « ο Θεός χαίρεται και αναγαλλιάζει όταν σε βλέπει». Ο προφήτης ακόμα και  μέσα από την θολούρα της εποχής του, μπορεί να δει πιο  καθαρά και να κηρύξει  ότι :«Ο Κύριος, ο Θεός σου, είναι μαζί σου, σε βοηθάει να νικήσεις, ο δυνατός. Χαρά αισθάνεται για σένα». Ο προφήτης  ξέρει ότι η χαρά δεν έχει ως προϋπόθεση την καλοπέραση , αλλά λέει : «ο Θεός σε αγαπάει. Χαίρεται και αναγαλλιάζει όταν σε βλέπει». Αυτή τη χαρά μπορούν  να την αισθανθούν  μόνο οι πνευματικά φτωχοί, εκείνοι που αντιλαμβάνονται την αδυναμία τους και προσπαθούν να συντονιστούν με τον Θεό, για να  αντλήσουν δύναμη από εκείνον . Αυτούς ο Ιησούς τους ονομάζει ΜΑΚΑΡΙΟΥΣ, ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΥΣ.
Η χαρά όπως όλα τα πολύτιμα πράγματα   είναι,   κατά τρόπο παράδοξο,  ένα  δώρο και συνάμα αποτελεί  κατάκτηση. Έρχεται με τον Χριστό  τον οποίο  μας ζητείται να  υποδεχθούμε: το δώρο,  και όταν ανοίξουμε την ύπαρξη μας για να μπει : η κατάκτηση.



Ανάγνωσμα από  το κατά Λουκά  ΄Αγιο Ευαγγέλιο  (3,10-18)

Εκείνο τον καιρό ο κόσμος  ρωτούσε  τον Ιωάννη  : «Τι να κάνουμε, λοιπόν;» Κι εκείνος τους απαντούσε: «Όποιος έχει δύο χιτώνες ας δώσει τον ένα σ’ αυτόν που δεν έχει, κι όποιος έχει τρόφιμα ας κάνει το ίδιο». Ήρθαν επίσης και τελώνες να βαφτιστούν και του είπαν: «Δάσκαλε, τι να κάνουμε;» Κι εκείνος τους αποκρίθηκε: «Να μην απαιτείτε περισσότερα απ’ ό,τι σας παραχωρεί ο νόμος». Τον ρωτούσαν ακόμη και στρατιώτες: «Κι εμείς τι πρέπει να κάνουμε;» Και τους έλεγε: «Μην παίρνετε λεφτά από κανέναν με ψεύτικες κατηγορίες ούτε με τη βία, αλλά να αρκείστε στο μισθό σας».
Καθώς ο κόσμος περίμενε κι όλοι σκέφτονταν μέσα τους για τον Ιωάννη, μήπως αυτός είναι ο Χριστός, εκείνος απαντούσε σε όλους κι έλεγε: «Εγώ σας βαφτίζω με νερό, έρχεται όμως αυτός που είναι πιο ισχυρός από μένα και που εγώ δεν είμαι άξιος να λύσω το λουρί απ’ τα υποδήματά του. Αυτός θα σας βαφτίσει με Άγιο Πνεύμα και φωτιά. Στο χέρι του κρατάει το λιχνιστήρι για να ξεκαθαρίσει το αλώνι του και να συνάξει το σιτάρι στην αποθήκη του· το άχυρο όμως θα το κάψει με φωτιά που δε σβήνει ποτέ». Και με πολλές άλλες προτροπές ακόμη κήρυττε στο λαό το χαρμόσυνο μήνυμα.
Λόγος του Κυρίου

Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος στο σημερινό ευαγγέλιο  μας υποδεικνύει το τι πρέπει να κάνουμε για να συντονιστούμε  με τον Θεό, διαμέσου του Ιησού Χριστού . Ο Πρόδρομος δωρίζει στο  κόσμο ένα ρήμα δυνατό και τόσο ικανό ώστε να  ανοίξει έναν καινούργιο κόσμο : «ΔΩΣΤΕ».

Σε όλο το ευαγγέλιο η αγάπη συγκεκριμενοποιείται, υλοποιείται με το «δίνω». Ο Ιησούς σε  όλο το ευαγγέλιο  δεν μακαρίζει εκείνον που έχει, αλλά εκείνον που «δίνει» γενναιόδωρα: η φτωχή χήρα …«όποιος σας δώσει ένα κρύο ποτήρι νερό»… «τόσο  αγάπησε ο Θεός τον κόσμο που έδωσε τον Μονογενή του γιό»… «δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγάπη από το να θυσιάσει κάποιος ακόμη και τη ζωή του για κείνους που αγαπά».

Να ο νόμος της ζωής για να είμαστε χαρούμενοι: να αγαπούμε (που μεταφράζεται/που σημαίνει) με το  να δίνουμε από τη ζωή μας.