Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Β κύκλος 1η Κυριακή της Τεσσαρακοστής ( Μκ1, 12-15) , 2018


Ο Πειρασμός  δοκιμάζει την ελευθερία  και την υπευθυνότητα. 


Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

        Το σημερινό ευαγγελικό κείμενο μας παρουσιάζει την αρχή της δημόσιας ζωής του Ιησού: για σαράντα μέρες πριν αρχίσει, προετοιμάζεται στην έρημο και εκεί ο Σατανάς τον δοκιμάζει, τη σύλληψη του Ιωάννη, και μια μικρή περίληψη σε τέσσερα σημεία  του κηρύγματος του Ιησού στο λαό της περιοχής του. 

 Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο  (1, 12-15) 

       
Εκείνο τον καιρό αμέσως (μετά το Βάφτισμα), το Πνεύμα οδηγεί τον Ιησού έξω στην έρημο.  Εκεί στην έρημο έμεινε σαράντα μέρες κι αντιμετώπισε τους πειρασμούς του σατανά. Ζούσε μαζί με τα θηρία, και άγγελοι τον υπηρετούσαν. Μετά τη σύλληψη του Ιωάννη ο Ιησούς ήρθε στη Γαλιλαία και κήρυττε το χαρμόσυνο μήνυμα για τη βασιλεία του Θεού. «Συμπληρώθηκε», έλεγε, «ο καθορισμένος καιρός κι έφτασε η βασιλεία του Θεού· μετανοείτε και πιστεύετε στο χαρμόσυνο αυτό μήνυμα». 
                                                                                                                            
Λόγος του Κυρίου

Την εποχή που ο Ευαγγελιστής Μάρκος  έγραφε το Ευαγγέλιό του, γύρω στην έβδομη δεκαετία του πρώτου αιώνα της εποχής μας, όσοι διάβαζαν τις παραπάνω γραμμές έβλεπαν λίγο πολύ τον εαυτόν τους: και πειρασμούς και δοκιμασίες κάθε μορφής και αμφιβολίες είχαν, και προσπαθούσαν με κάθε τρόπο και θυσία να αναγγείλουν το Ευαγγέλιο του Ιησού.
Ο Ευαγγελιστής Μάρκος με μεγάλη λιτότητα,  σε αντίθεση με τους Ματθαίο και Λουκά,  από το επεισόδιο των πειρασμών  του  Ιησού στην έρημο μας παραθέτει την ουσία: “για σαράντα μέρες κι αντιμετώπισε τους πειρασμούς”, και όχι άλλες λεπτομέρειες.  
Πειρασμός σημαίνει ότι πρέπει να διαλέξεις. Να μπορείς να διαλέξεις σημαίνει ελευθερία. Κερδίζει κάποιος τον πειρασμό όταν  τελικά μπορέσει και εντοπίσει μεταξύ των προσφερόμενων αγαθών,  το πιο αξιόλογο, το πιο καλό και ωραιότερο αγαθό. Σταθμίζω, κρίνω, επιλέγω σημαίνει ποιότητα ζωής. Το πρόβλημα είναι τα κριτήρια επιλογής. 



Για τον Ιησού μπορούμε, εύκολα,  να εντοπίσουμε αυτά τα κριτήρια  από το πρώτο του κήρυγμα που μαρτυρά τι Εκείνος διάλεξε: “Συμπληρώθηκε”, έλεγε, “ο καθορισμένος καιρός κι έφτασε η βασιλεία του Θεού· μετανοείτε και πιστεύετε στο χαρμόσυνο αυτό μήνυμα”. Ακόμη περισσότερο, ο Ιησούς άνοιξε ένα καινούριο δρόμο. Πολλοί, πριν  από αυτόν,  πχ. οι Προφήτες και  μετά από αυτούς   διάφοροι δάσκαλοι σοφίας, είχαν διαλέξει τον αγώνα ενάντια στο κακό και, με το κήρυγμά τους, κατηγορούσαν και κατάγγελλαν το κακό και απειλούσαν τους κακούς με φοβέρες και τιμωρίες. Άλλοι υπόσχονταν μεταρρυθμίσεις πολιτικές ή θρησκευτικές ως μέσον διαφυγής από τα κακώς κείμενα που τελικά αποδεικνύονται λόγια, ωραία  μεν, αλλά κενά περιεχομένου που πετούν και χάνονται.
Ο Ιησούς, όμως, δεν  διάλεξε το δρόμο της καταγγελίας και της απειλής τιμωριών, ή των υποσχέσεων, αλλά της αναγγελίας «χαροποιών νέων» και το πώς ο καθένας μπορεί να τα κάνει δεκτά
και ζωή του. Είναι ένας αγγελιοφόρος, κάτι  τελείως καινούριο που είναι εδώ παρόν και αλλάζει και μεταμορφώνει τον κόσμο,  που  ήδη εκείνος το ζει και ζητά να το κάνουν δεκτό  και να μοιραστεί μαζί με όσους το αποδεχτούν.  
Για να νικήσουμε το κακό, δεν θέλει και πολύ για να το καταλάβουμε, δεν φτάνει μόνο ο καλοπροαίρετος αγώνας, χρειαζόμαστε και τη βοήθεια που έρχεται από μακριά και είναι  δώρο  μεγαλειώδες που μας δωρίζεται και δεν μας δίνεται επειδή το αξίζουμε. Αυτό το δώρο είναι “ η βασιλεία του Θεού που έφτασε”. 
Αυτό θα πει “Πιστεύω στο Ευαγγέλιο”. Δεν είναι πάντοτε εύκολο να γίνει δεκτό και να βιωθεί. Αυτό είναι δυνατόν όταν είδα ότι αυτός που μου το αναγγέλλει, ο Ιησούς,  είναι  αξιόπιστος και έχω το θάρρος να του  εμπιστευτώ  το νόημα της ζωής μου και το μέλλον μου, να κάνω  εμπιστοσύνη και σε αυτό που από αγάπη μού δωρίζει. 
Η Τεσσαρακοστή είναι ο πρόσφορος καιρός για μια στάση  διαπίστωσης της κατάστασης που βρισκόμαστε, μιας ανασύνταξης δυνάμεων,μιας ακόμη προσπάθειας αφομοίωσης του μεγαλειώδους δώρου που μας προσφέρθηκε. Μη φοβάσαι να ξαναρχίσεις αν δεν τα καταφέρνεις˙ πάντα είσαι ευπρόσδεκτος, αυτό σημαίνει Τεσσαρακοστή.