Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Αποκαθιστά την υγεία ώστε ο υγιής να είναι στην υπηρεσία των άλλων Β Κύκλος 5η Τακτική Κυριακή Μκ 1, 29-39

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Αγ. Ευαγγέλιο. 1, 29-39

Κι όταν βγήκαν από τη συναγωγή, πήγαν στο σπίτι του Σίμωνα και του Ανδρέα, μαζί με τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη. Η πεθερά του Σίμωνα ήταν κατάκοιτη με πυρετό κι αμέσως του μίλησαν γι' αυτήν. Ο Ιησούς πλησίασε, την έπιασε από το χέρι και τη σήκωσε. Και ο πυρετός την άφησε κι αυτή τους υπηρετούσε.

Όταν βράδιασε, την ώρα που έδυε ο ήλιος, του έφεραν όλους τους αρρώστους και τους δαιμονισμένους. Και όλη η πόλη συγκεντρώθηκε μπροστά στην πόρτα. Και θεράπευσε πολλούς αρρώστους που υπέφεραν από διάφορες ασθένειες κι έδιωξε πολλά δαιμόνια και δεν άφηνε τα δαιμόνια να μιλούν, επειδή τον γνώριζαν και κηρύττει στη Γαλιλαία

Και το πρωί, ενώ ήταν ακόμα σκοτάδι, σηκώθηκε και βγήκε και πήγε σ'ένα έρημο τόπο κι εκεί προσευχόταν. Αλλά ο Σίμωνας και οι σύντροφοί του έτρεξαν πίσω του. 37Τον βρήκαν και του λένε: "'Ολοι σε αναζητούν!".Κι εκείνος τους λέει: "Πάμε αλλού, στα πλησιέστερα χωριά για να κηρύξω κι εκεί. Γι' αυτό το λόγο ήλθα". Πήγε και κήρυττε στις συναγωγές τους σε όλη τη Γαλιλαία κι έβγαζε τα δαιμόνια.

Λόγος του Κυρίου.

Ο Ευαγγελιστής μας παρουσιάζει μια τυπική μέρα του Ιησού, κήρυγμα στην συναγωγή, φιλική επίσκεψη, ενόχληση ιδιαίτερα με εκείνους του υποφέρουν με επιστέγασμα την προσευχή.

Χαρακτηριστικό είναι το επίρρημα με το οποίο αρχίζει η διήγηση το ΑΜΈΣΩΣ: είναι το επίρρημα που σημαδεύει και ευρύτερα ολόκληρο το Ευαγγέλιο. Η βιασύνη και η συνεχείς και πολυδιάστατη δραστηριότητα του Ιησού δεν έχει καμία σχέση και τη βιασύνη που πολύ συχνά καταστρέφει ΤΙΣ ΜΈΡΕΣ ΜΑΣ. Να προλάβουμε να κάνουμε πολλά πράγματα , χωρίς να κοιτάμε την ποιότητα. Ο Ιησούς πιέζεται από την επείγουσα ανάγκη της εξάπλωσης της. Αυτή είναι η αποστολή στην οποία είναι πλήρως αφοσιωμένος. Μπορεί να βιάζεται και έχει πολλά πράγματα να κάνει, ωστόσο βρίσκει χρόνο να αποσυρθεί στη μοναξιά για να προσευχηθεί (1.35). Στον έντονο ρυθμό των ημερών του δεν λείπει ποτέ ο χώρος για συνομιλία με τον Πατέρα (1.35).



Η ιστορία της θεραπείας της πεθεράς του Πέτρο είναι απλή και ζωντανή. Αλλά αν θέλουμε να το διαβάσουμε με τα μάτια των πρώτων Χριστιανών, δεν πρέπει απλώς να δούμε ένα θαύμα, αλλά μάλλον να συλλάβουμε ένα μήνυμα. Αξίζει να επισημανθούν δύο προτάσεις: «την σήκωσε» (κυριολεκτικά «την ανέστησε») και εκείνη «άρχισε να τον υπηρετεί». Υπό το φως αυτών των δύο εκφράσεων, η χειρονομία του Ιησού αποκτά μια συμβολική αξία: ο Ιησούς ανασταίνει, όχι απλά για να ξεκινήσει μια νέα ζωή αλλά για να υπηρετήσει τη νέα ζωή.

Ακόμη όταν του λένε που ήσουν "'Ολοι σε αναζητούν! Με την απάντηση που δίνει . Είναι σαν να θέλει να πει “ εδώ ρίξαμε τον σπόρο πάμε πάρα κάτω παντού πρέπει να τον σπείρουμε “και όχι για να κάνει αυτά που αρέσουν στους ανθρώπους.

Δείχνει ποιες είναι προτεραιότητες του Ιησού, άρα και του μαθητή του , δεν εργάζεται για να κάνει τη χάρη εκείνων που θέλουν να τον δουν, όχι η επιτυχία και πως να την εκμεταλλευτεί , αλλά να κάνει το καλό σε ΟΛΟΥΣ. Πάντα σε συντονισμό με το θέλημα του Πατέρα: την προσευχή.